Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 19 glasov Ocenite to novico!
Edini briški predstavnik s polžem je Klinec, za katerim stoji vinar Aleks Klinec iz Medane. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Guerila ima svojo klet na Planini nad Ajdovščino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Primož Lavrenčič iz Burje med delom v kleti, kjer že počasi nastaja prvi mošt. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Italijani med "svoje" najboljše vinske kleti uvrstili tudi štiri slovenske

Polža prejmejo Fon, Klinec, Burja in Guerila
19. september 2016 ob 07:40
Vipava - MMC RTV SLO

Italijanski vodič Slow Wine, ki deluje v sklopu gibanja za promocijo lokalnih izdelkov in kulinarike Slow Food, je v svojo najnovejšo izdajo za leto 2017 med najboljše vinske kleti prvič uvrstil tudi štiri slovenske - polža, znak kakovosti, so si tako prislužili Burja, Marko Fon, Guerila in Klinec.

Burja, za katero stoji Primož Lavrenčič, in Guerila, katere lastnik je Zmago Petrič, sta vipavski kleti, Marko Fon ima vinograde na Krasu, Aleks Klinec je edini briški predstavnik na seznamu, vsi štirje pa prisegajo na sonaravno delo v vinogradih in v kleti, tako da vina četverice veljajo za boljše primerke naravnih in biodinamičnih vin na Slovenskem.

Razširjen seznam vseh slovenskih vinskih kleti, ki so jih zajeli v ocenjevanje, si lahko ogledate na tej povezavi.

"V času, ko je odprtost evropskih meja pod vprašajem, želi vodnik Slow Wine v izdaji leta 2017 preseči geografske meje," je že spomladi ob napovedi širitve resorja Slow Wina na obronke Slovenije napovedal urednik Fabio Giavedoni.

"Prvič do zdaj bomo gostili in ocenili vinogradniške in vinarske družbe, ki imajo svoje vinograde na dveh območjih, Collio-Brda in Carso-Kras, ne glede na to, ali je sedež kleti na italijanskem ali slovenskem ozemlju. Prepričani smo namreč, da jih je z vidika vinogradništva in vinarstva treba obravnavati enotno."

Logična združitev pokrajin
Collio-Brda in Carso-Kras sta za Slow Wine dve poimenovanji, ki sta jima skupni gojenje sort, značilnost tal in vinarska kultura. V idealnem primeru bi bilo zaželeno, da bi bili priznani kot prvi dve evropski nadnacionalni označbi "Doc".

"To je za nas edini naravni zaključek umetne delitve, zasnovane pred več kot 70 leti po koncu druge svetovne vojne, ki je ne samo neprimerna z zgodovinskega in političnega vidika, ampak je onkraj vsake skupne vinogradniške in vinarske logike," menijo pri Slow Foodu.

"Slovenska Brda so krajinsko območje izjemne lepote in tudi večje kot italijanski Collio. Tu je veliko omembe vrednih vinskih kleti, ki so tesno povezane z ozemljem in prepogosto premalo poznane. Enaka utemeljitev velja za Kras."

Vodnik Slow Wine je sicer v izdaji, ki izide oktobra, podelil skupno 193 polžev (pet več od lani), pri tem pa velja poleg slovenskih vinarjev na tej strani meje izpostaviti tudi naše zamejce, ki se sicer že leta redno uvrščajo med najboljše italijanske vinarje. S polžem so tako nagrajene med drugimi kleti Damijan Podversic, Edi Keber, Gravner, Skerk, Skerlj, Zidarich ...

Vinarji na eni in drugi strani meje se sicer že leta borijo za sprostitev birokratskih preprek, ki otežujejo povezovanje in označevanje vin. Dejstvo namreč je, da je pogosto težko neko vino striktno označiti za slovensko oz. italijansko, glede na to, da leži klet na slovenski strani, vinogradi pa na italijanski.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
7up
# 19.09.2016 ob 11:22
urigeller

To ni še nič! V eni drugi državi poimenujejo določena mesta/kraje Videm, Beljak, Celovec, Trst, Stara Gorica, Benečija...
Foteljaš
# 19.09.2016 ob 09:13
Šmarnica je večna, hišica nesrečna, kjer je pijanček hišni gospodar.
islandija
# 19.09.2016 ob 08:45
šmarnca je strup
Luka Novak
# 19.09.2016 ob 11:55
Logična združitev pokrajin


Edina logika je, da slovenski t.i. novinarji ne poznajo Brda in še manj Italijane.

Na italijanski strani Brd določene vrste sploh ne morejo uspevati oz. dosegat enako kakovost kot na slovenski strani.

Italijani se zavedajo pomanjkljivosti svojega ozemlja. Z združevanjem se jih da na eleganten način odpraviti ter ustrezno boljše tržiti svoje proizvode oz storitve.
manuchao
# 19.09.2016 ob 08:37
bravo Šuštarčk
Luka Novak
# 19.09.2016 ob 19:06
@urigeller & Co

1. jaz imam italijansko karto, na kateri je München označen Monaco di Baviera

2. Italijani niso posebej vešči tujih jezikov, pa tudi recimo Angleži imajo velike težave z italijanskimi – npr. Lancia angleškega novinarja še nisem slišal izgovorit pravilno. Slovenci smo glede tega bistveno bolj razgledani, bistveno več ljudi zna pravilno izgovoriti tuje besede. Jaz imam z Italijani opravka skoraj vsak dan, minimalno enkrat na teden, pa se z njihovim napačnim izgovarjanjem ne obremenjujem. Škoda živcev, časa, energije. Tuljuo je tuljo, Bog pomagaj.

3. krajevne oznake, pravice Slovencev v Italiji itd. – krivec je država oz. Ljubljana, ki se podobno kot pred tem Beograd obnaša mačehovsko. Predsednica dežele Furlanija - Julijska krajina Debora Serracchiani npr. na prebrisan način krči pravice tam živečim Slovencem, slovenska politika pa ji v praktično istem času podeli odlikovanje zlati red za zasluge.

Na drugi strani : ko se Slovencem v Italiji krči tisto kar jim pripada, se Italijani Avstrijcev na območju Južne Tirolske izogibajo v velikem loku. Ko Avstrijcem kaj ne usteza, njihov predstavnik pokliče Dunaj in Dunaj ukrepa takoj. Kot, da bi šlo za avstrijsko ozemlje oziroma Avstrijce v Avstriji.

Kaj naredi naš Karlo v enakem primeru za Slovence v Italiji pa bolje da niti ne razmišljam.
ksi
# 19.09.2016 ob 13:43
Haha tu se vidi se eno slamparstvo, so spustili par bricev ki imajo svetovno potrjeno vrhunska vina. Kar neki pac, kot vsa druga ocenjevanja
Loso
# 19.09.2016 ob 18:03
7up
Ta mesta so imela vedno, zgodovinsko gledano takšno poimenovanje. Gorizia v italijanščini nima pomena. V našem jeziku psč. Monaco di baviera nikoli ni bil tako napian na prometnem znaku ob vstoupu v mesto - Gorica pa je bila. Beljak tudi. Da o Trstu niti ne izgubljamo besed.
Loso
# 19.09.2016 ob 17:58
Urigeler in Tomo98 sta izgleda edina zmožna videti onstran uvrstitve omenjenih vinarjev v Italijanski izbor. Źe faksimile okrajev z italijanskimi imeni,ki ga dobimo na povezavi pove veliko o kriterijih, da o Kamen namesto Komen, Renčelja so porinili v Sežano...ampak, kaj č'mo, za hlapce rojeni se razveselimo ko se bivši "gospodar" spomni na nas. Kar predstavljam si, kako je avtorica dobila informacijo ( od koga) in sedaj to, brez kakršnekoli kritične distance plasira v medij. Italijani so resnično vinska velesila,že svojih imajo preveč, zato previdno pri kitenju z uvrstitvijo na ta seznam.
urigeller
# 19.09.2016 ob 16:21
P.S. ! Veste ,sem potomec beguncev iz "Stare Gorice",točneje iz Štandreža,imam pa dva bratranca Italijana (v Piemontu in Lombardiji),zato so mi način razmišljanja Italijanov in njihovo delovanje ter uresničevanje njihovih idej in želja precej znani ! Tudi vem,kako so "pravi" Slovenci sprejeli begunce ,namreč beseda Primorec je bila v okolici Ljubljane pred drugo svetovno vojno žaljivka ! Še to : moj stric Italijan je sodeloval z OF !
Luka Novak
# 19.09.2016 ob 11:59
@urigeller

Zakaj pa Italijani München imenujejo Monaco di Baviera ?
Mathias
# 19.09.2016 ob 11:53
Promocijsko ukradejo 4 kleti, tu pa navdušenje. Ovce.
RenatoP
# 19.09.2016 ob 09:25
@fago šmarnica je pravzaprav "začimba" in marsikateremu vidu se doda v majhnih količinah. In kot taka v majhnih količinah naj bi bila celo zdravilna (pravijo na avstrijskem štajerskem).
To da pa se dela vino iz čiste šmarnice je kot da bi na solato zlival hmeljevo olje
urigeller
# 19.09.2016 ob 16:07
@7up ! Na naših kartah je vselej napisano dvojezično,s tem, da je slovensko ime v oklepaju !
tomo098
# 19.09.2016 ob 09:25
"To je za nas edini naravni zaključek umetne delitve, zasnovane pred več kot 70 leti po koncu druge svetovne vojne, ki je ne samo neprimerna z zgodovinskega in političnega vidika..."

Floskula, primerna združene Evrope in novih časov in ostalega.... razen, ko jo izreče Italijan. Če ti Italijan jamra nad neprimernostjo "delitev" teh pokrajin, potem lahko s precejšnjo gotovostjo sklepaš, da malo boleha za uradno boleznijo, ki je v Italiji niso preboleli. (Ampak no, sej po drugi strani vsi malo pokašljujemo.). Čestitke kletarjem.
Loso
# 21.09.2016 ob 07:45
Od kje prihajaš, 7up? Iz katerega "večjega kraja"?et me guess...
Po tej logiki je najboljše da napišejo, da so vinarji iz "prestolnice". Dje?
urigeller
# 20.09.2016 ob 21:22
Oh Matej,Matej,res si vreden vsega pomilovanja !
Loso
# 19.09.2016 ob 23:29
@ 7UP
Ja. Joškota. Szi Dutoulji.
Kako naj ga imenujem? Renčel? Joško je Renčelj.
7up
# 19.09.2016 ob 20:59
@loso

rencelja?
keka77
# 19.09.2016 ob 19:01
Nic ni narobe v teh zadevi, noben si nic ne last s tem. Kras je Kras Carso) Brda so Brda ( Collio) gre se samo za geografsko poreklo vin. Vinonordni okolis nima meja ( drzavnih) in pika. Carlo Petrini, oče Slow Fooda je korekten človek in v Slow Food publikacijah je lepo napisano kaj je in kaj ni v Sloveniji. Vse skupaj je prej koristno kot skodljivo za promocijo nasih vin in teritorija.
urigeller
# 19.09.2016 ob 16:05
@Luka Novak ! Imenujejo že,a ne na avtokarti !
7up
# 20.09.2016 ob 13:36
Loso

Glede na to, da se piše Renčel in NE Renčelj, bi lahko pravilno skladal Joška Renčela...

Drugače so pa na omenjenem seznamu grupirali posameznike v večje kraje. Kaj je tukaj "škandaloznega" ?
Matej037
# 20.09.2016 ob 17:23
@urigeller
... Tudi vem,kako so "pravi" Slovenci sprejeli begunce ,namreč beseda Primorec je bila v okolici Ljubljane pred drugo svetovno vojno žaljivka ...

Glede na agresivno jugonostalgijo in obujanje komunizma, beseda Primorec marsikje spet postaja žaljivka. No ja, v prav tako rdeči Ljubljani najbrž ne.
urigeller
# 19.09.2016 ob 11:08
Poglejte avtokarto italijanske avto moto zveze in boste videli,da rapalsko mejo zarisujejo s krajevnimi imeni,saj je Postojna še vedno Postumija in Zadar je še vedno Zara . To je le prefinjen način nostalgije po fašistični Italiji .
fago
# 19.09.2016 ob 08:09
Ob koliko dobrega je farmacija pripravila ljudi vemo le tisti, ki gojimo "pankrta" med trtami, šmarnico. Ni potrebno škropljenje, niti žveplanje, niti kvasovke, vino pa je, če ga isti dan obereš, zmelješ in sprešaš čudovito. Marsikakšno visokoleteče in drago se lahko skrije.
Kazalo