Kulinarika
Vašoku je tradicionalno japonsko kosilo. Foto: Reuters
Posamezne jedi, ki sestavljajo obrok. Foto: Reuters

Dodaj v

Japonska kulinarika na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Pridružila se bo francoski kulinariki
8. december 2013 ob 06:15
Tokio - MMC RTV SLO

Unesco je na svoj seznam svetovne dediščine dodal japonsko tradicionalno kulinariko, priznano zaradi uporabe sezonskih sestavin in več stoletij starih kuharskih tehnik.

Odločitve zaščititi japonsko tradicionalno kuhinjo, imenovano vašoku, so sprejeli ob vse večji zaskrbljenosti, da hitra hrana in zahodne jedi vse bolj izpodrivajo kulinarično kulturno dediščino dežele vzhajajočega sonca.

Japonska nacionalna kuhinja bo šele druga po francoski z oznako svetovne dediščine, so sklenili predstavniki Unesca na nedavnem srečanju v Azerbajdžanu.

Harmoničen, zdrav obrok
Čeprav Japonska slovi predvsem po sušiju, svojem najuspešnejšem kulinaričnem izvoznem artiklu, ima država širok repertoar tradicionalnih jedi, ki nikakor niso omejene zgolj na surovo ribo. Umetnost vašokuja se osredotoča na harmonijo in menjanje letnih časov ter jo radi primerjajo s pisanjem haikujev.

Obed je običajno sestavljen iz glavne jedi ter ločenih skledic belega riža, juhe miso in vložene (sezonske) zelenjave. Mesa je minimalno, veliko pa je morske hrane in za osnovo pogosto uporabljajo ribjo jušno osnovo daši.

Vašoku ni le zdrava oblika prehranjevanja, ampak je za Japonce pomemben tudi zato, ker ustvarja občutek družbene povezanosti. Z vdorom zahodnjaških prehranjevalnih navad in trgovin z živili iz drugih delov Azije je na japonskih krožnikih te dni precej več mesa, kruha in olja kot sicer. Sprememba prehranjevalnih navad pomeni tudi večjo odvisnost od tujih uvoznih artiklov in manjšo samozadostnost.

"Raznolikost je povsem naravna"
Joširo Murata, eden najslavnejših japonskih chefov in eden izmed pobudnikov kandidature vašokuja pri Unescu, pa ni pretirano zaskrbljen nad evolucijo japonskega okusa. "Povsem naravno je, da je hrana raznolika. Na zgodovino vse hrane vplivajo druge kuhinje. V preteklosti smo imeli celo gibanja, kot je suši policija," je Murata spomnil na obdobje, ko je posebna enota po državi preverjala pristnost sušija.

"Ne bi smeli biti taki. Japonska kulinarika je kot mlado drevo. Veliko listja, ampak ni nam jih treba že zdaj sklatiti. To bo tem mladim drevesom pomagalo zrasti v veliko drevo. Šele takrat lahko morda povabimo strokovnjake, da definirajo, kaj sestavlja japonsko kulinariko in kaj ne."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
rubin
# 09.12.2013 ob 08:37
dejstvo je , če ni cvrtja, pa sladkarij, pa sočnega pohanja itd. ni enako dobro kot zdrava hrana,ker ima človeški organizem is pradavnine tako narejeno, da najbolj paše visokokalorična hrana. zdej smo pa reveži, ker se ji moramo odpovedovati oziroma se ne moremo po mili volji nažirat, ne da bi prekoračili sto kg.
ginza
# 09.12.2013 ob 15:09
Japonci so v marsičem posebni, ne samo pri hrani.
cairns
# 09.12.2013 ob 13:01
Harmoničen, zdrav obrok

Ja predvsem zaradi kitovega mesa in tunine. Iztrebljanje kljub prepovedim in imejitvam ulova.
Japonska bi bila uvrščena na poseben seznam tudi zaradi ekocida.
mihamiha
# 08.12.2013 ob 13:58
Slovenska hrana je boljša.

Odločitve zaščititi japonsko tradicionalno kuhinjo, so sprejeli ob vse večji zaskrbljenosti, da hitra hrana in zahodne jedi vse bolj izpodrivajo kulinarično kulturno dediščino dežele vzhajajočega sonca.

No sej pri nas je isto (samo, da našo hrano izpodriva južna in vzhodna hrana) pa slovenske hrane nobeden ne proglasi za kulturno dediščino.
fafner
# 09.12.2013 ob 11:31
dharma: ja, js sm takoyaki pa tudi okonomijaki in podobne dobrote videl samo v času sakure in kakšnega matsurija - torej festivala. Nisem jih pa videl izven posebnih dogodkov...
nikhrast
# 08.12.2013 ob 17:23
V Severni Ameriki vidim da je tajska vedno bolj popularna, precej več tajskih restavracij se odpira, zunaj Chinatowna.
No, japonska je tudi precej popularna, sushi dobiš skoraj za vsakim voglom.
dharma
# 08.12.2013 ob 12:58
Mene je cela japonska čist fuknla....hrana je pa itak zame osebno top šit in tok je tega, da lahko vsak dan kej druzga probaš pa močno dovmim, da ti v enem letu rata vse čez dat. Že ramenov maš ene tavžnt vrst. Fafner...majo stojnice in praktično dobiš takoyaki na vsakem koraku in to pol bockaš...uff. Je pa res, da je to tok kulturen narod, da mi zahodnjaki od te kulture niti do k ne pridemo. Edin zdej pa res ne vem kaj bodo ker majo vse kontaminiran. Pa praktično sam od rib, alg in riža živijo.
bresson
# 08.12.2013 ob 12:34
Tole paše Jiro
are
# 08.12.2013 ob 10:55
Najbolj dober je okonomiyaki. Po možnosti tisti s Hiroshime. Če bi to v Sloveniji odprli, bi vsak dan tam jedel.
fafner
# 08.12.2013 ob 06:38
pravilno. Japonska hrana, načn prehanjevanja in sestavine so res fenomenalni. Predvsem Kansai je znamenit po svoji hrani. Sukiyaki, mmmmmm!
larbitron
# 08.12.2013 ob 16:40
Ta unesco je itak ena sama kuhinja. Kaj bo prišlo na seznam je odvisno od lobiranja in vpliva države, ne pa od objektivnih argumentov.

Pa ne pravim da je japonska hrana slaba, ampak veliko tradicionalnih kuhinj je odličnih, pa jih ni na seznamu.

Poleg tega se mi zdi hrana zelo za lase privlečene stvar za unescov seznam.
fafner
# 08.12.2013 ob 07:02
kar mi je na Japonskem še posebej všeč je to, da domala nihče ne je zunaj a casti, na busu, na vlaku. Izjema so festivali, kjer so sicer stojnice s hrano a se japonci umaknejo, pojedo in gredo naprej. Brez svinjskih zahodnjaških navad...
Nha Trang
# 08.12.2013 ob 12:40
Najboljša je Vietnamska kulinarika.
rubin
# 09.12.2013 ob 08:34
če bi že izbral poslednji obrok, bi bil to kakšen kebab ali mcdonalds specjalitete. je res da ni zdravo, samo če primerjamo okuse šiša sušije itd. sto na uro
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo