Juha pri eni od 13 novosti na Tednu restavracij - Vrtnariji v blejskem ekokompleksu Garden Villageu. Foto: Teden restavracij
Juha pri eni od 13 novosti na Tednu restavracij - Vrtnariji v blejskem ekokompleksu Garden Villageu. Foto: Teden restavracij
Domač piščanec pri Repovžu, dolenjskem adutu. Foto: Teden restavracij

več mogoče," se bere zapis na uradni strani Tedna restavracij, ki začenja jesensko izdajo 2015.

Čeprav slovenski Teden restavracij, ki je k nam prišel po newyorškem vzoru in se razširil po vsem svetu, poteka že tretje leto in se je zaradi velikega zanimanja udejanjil celo v dveh izdajah (pomladni in jesenski), interes še ne pojenja.

Še več - vsaka izdaja vedno znova pritegne rekordno število dobrojedcev (pomladi jih je bilo 34.000), tokrat pa so bili nekateri najboljši razprodani že prvi dan, ko je bil objavljen seznam sodelujočih.


MMC-priporočila za Teden restavracij:
Ljubljana:
JB, Strelec, Vander, Luda, Tabar, Gostilna na Gradu.
Dolenjska: Gostilna Repovž, Debeluh, Oštarija.
Gorenjska: Vila Podvin, Gostilna Krištof, Gostilna pr' Matičku, Vrtnarija.
Notranjska: Gostišče Grič.
Prekmurje: Gostilna Rajh.
Primorska: Gostilna Mahorčič, Dam, Restavracija Sofia, Arkade Cigoj, Kendov dvorec, Hiša Torkla, Gostilna pr' Lojzetu.
Štajerska:
Hiša Denk, Pavus, Hiša Raduha, Galerija okusov, Vila Herberstein.

Prva "žrtev" navala so bili tako tisti, ki so si želeli okusiti kuhinjo Tomaža Kavčiča z Dvorca Zemono (Gostilna pri Lojzetu), saj so jim proste mize pošle že v nekaj urah, o "pregorelih telefonih" poročajo tudi ostali. Do četrtka so bili razprodani še JB, Harfa in Gostilna na Gradu (vse v Ljubljani).

Jesenski (podaljšani) teden restavracij bo potekal med 16. in 25. oktobrom, na njem pa sodeluje 87 vrhunskih restavracij (13 več kot v pomladnem tednu), ki se v izbor uvrstijo glede na recenzije kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja, ki je s soprogo Violeto Teden restavracij prvič organiziral pri nas leta 2012 ob EPK-ju. Med sodelujočimi zato najdemo praktično vse najboljše restavracije in gostilne pri nas, zaradi teh ali onih razlogov jih manjka le peščica (najopazneje Hiša Franko, Skaručna, Čompa ...).

Meniji za 15 evrov
Koncepta verjetno ni treba več posebej razlagati, pa vseeno: v desetih dneh, kolikor dogodek traja, kuharski mojstri postrežejo s trihodnimi meniji (nekateri dodajo tudi še kak krožnik več, večina pa daje na izbiro mesni ali ribji meni), za katere boste odšteli le 15 evrov, kolikor bi sicer plačali samo za eno predjed pri JB-ju, Pavusu ali na Zemonu.

Organizatorji so tudi za jesen dali sodelujočim napotek, naj bodo njihovi meniji pripravljeni v znamenju nove slovenske kuhinje, še posebej pa da naj izpostavijo lokalne pridelovalce in vina slovenskih vinarjev, ki jih priporočajo za spremljavo jedi.

Svoje mesto si zagotovite neposredno pri izbrani restavraciji (seznam v celoti najdete na strani www.tedenrestavracij.si), prijave pa so začeli pobirati 27. septembra.