Kulinarika
(4)
Utrinek iz lanskega festivala vina zelen v Vipavskem Križu. Foto: David Verlič
Brda vabijo s praznikom češenj. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Kam ta konec tedna? Na vino, na češnje, na pršut

Dogodki po vseh koncih Slovenije
7. junij 2018 ob 09:32
Ljubljana,Dobrova,Sevnica - MMC RTV SLO

Ponovno se nam obeta pester konec tedna, ki se v Sevnici začenja že danes s festivalom modre frankinje.

Najbolj "modri" vinsko-kulinarični dogodek, kot ga oglašujejo, je vstopil že v osmo izdajo, izbrane modre frankinje pa boste v romantičnem ambientu gradu Sevnica lahko poskušali med 17. in 22. uro. Svoja vina bo predstavljalo 20 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije.

Za kulinarično spremljavo s poudarkom na lokalnih jedeh bodo poskrbeli Gostilna Repovž, Gostilna Javornik in Hotel Splavar. Vstopnine ni, bodo pa na prodaj boni za pokušino vina in jedače.

Zelen na Vipavskem, pršut v Ljubljani
Vrhunec dogajanja po Sloveniji bo v soboto, ko bodo hkrati potekali kar trije vinsko-kulinarični dogodki.

Pogačarjev trg v Ljubljani bodo med 9. in 14. uro zasedli ponudniki pršuta na drugem festivalu kraškega pršuta. Ta je tudi letos namenjen prepoznavanju kraškega pršuta in njegovega evropskega simbola kakovosti - zaščitena geografska označba.

Organizatorji obljubljajo pester izobraževalni, kulturni in kulinarični program s poudarkom na okušanju in prepoznavanju pravega kraškega pršuta.

Na Vipavskem, v idiličnem okolju Vipavskega Križa, bo medtem potekal že tradicionalni festival vina zelen, nekoč že opuščene avtohtone vipavske sorte, ki ponovno pridobiva veljavo.

Svoja vina bo znotraj grajskega obzidja predstavilo 44 vipavskih vinarjev, poskrbljeno pa bo tudi za jedačo. Festival bo potekal med 17. in 22. uro, vstopnina pa je 13 evrov.

Na češnje v Brda
V Goriških brdih pa bo v soboto in nedeljo praznik češenj, ena največjih turističnih prireditev na tistem koncu, ki jo vsako leto obišče več kot 30.000 obiskovalcev. Sobota je rezervirana za briško poroko, nedelja pa že za tradicionalno povorko kmečkih vozov, kar je tudi osrednja prireditev tega sladkega praznika.

Oba dneva bo na Dobrovem za krepčilo od 10. ure dalje skrbela tržnica domačih izdelkov, program pa je bogat vse do poznih večernih ur.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Bormio
# 08.06.2018 ob 10:02
@RJSlo

Od kdaj pa je Sevnica na Dolenjskem? Je zate Bozeljsko-sremiški vinorodni okoliš tudi na Dolenjskem? Še en, ki ni obiskoval osnovne šole?
kingeston
# 08.06.2018 ob 09:58
v sevnici je bilo kar lepo. oder z občasnim napovedovalcem da nisi prepuščen samemu sebi, vodeni ogledi (žal samo 1 termin takoj na začetku), park za sprehod...
los-t
# 09.06.2018 ob 07:45
Jaz bi šel tja kjer ne bo toče...kdo to ve?
RJSlo
# 08.06.2018 ob 07:20
No ja. Glej, glej. Na Dolenjskem, v Sevnici, pridelujejo modro frankinjo?
Kazalo