Uradni meni, ki ga je slovenska reprezentanca že prijavila na svetovno tekmovanje, sestavljajo trije hodi. Foto: Lado
Uradni meni, ki ga je slovenska reprezentanca že prijavila na svetovno tekmovanje, sestavljajo trije hodi. Foto: Lado
Slovenska nacionalna kuharska ekipa je v današnji zasedbi od leta 2012. Foto: Lado

Slovenska nacionalna kuharska ekipa je v današnji zasedbi od leta 2012. Vodja ekipe je Janez Dolšak, njegovo moštvo pa sestavljajo Alma Rekić, Davor Družinec, Simon Bertoncelj, Marino Furlan in Grega Rozman.

Na novogoriški "generalki" za svetovno kuharsko prvenstvo so se predstavili tudi sommelieri iz Hitovega centra Park. Devet jih je – in tekmovalni meni so premišljeno povezali z vini iz bližnjih okolišev - Brd, Vipavske doline in Krasa. Foto: Lado

katerim se bodo za najvišja mesta potegovali na svetovnem prvenstvu v Luksemburgu.

Tik pred odhodom na svetovno prvenstvo, ki bo od 22. do 26. novembra v Luksemburgu, so imeli slovenski kuharji "generalko" v Novi Gorici. Gostil jih je novogoriški član slovenske kuharske reprezentance Marino Furlan, glavni kuhar v Hitovem centru Park.

Marino je z 29 leti najmlajši v reprezentanci in je prava primorska protiutež v večinoma gorenjsko obarvani kuharski ekipi. V družbi Simona Bertonclja, Janeza Dolška (vodja ekipe), Davorja Družinca, Alme Rekić in Grege Rozmana so tekmovalni meni začeli pripravljati že zgodaj popoldne. "Z izkušnjami s preteklih tekmovanj - skupaj smo že bili na svetovnem prvenstvu in kuharski olimpijadi - in po več letih skupnega ustvarjanja, smo kar hitro našli skupen jezik pri oblikovanju letošnjega tekmovalnega menija, ki povezuje slovenske in sezonske sestavine z modernimi tehnikami priprave," je v kuhinji povedal Marino Furlan.

Topla kuhinja …
Uradni meni, ki ga je slovenska reprezentanca že prijavila na svetovno tekmovanje, sestavljajo trije hodi. Merila so izjemno zahtevna. Prvi krožnik sestavljajo tople ribje jedi in školjke, osnovo drugega krožnika predstavlja meso s prilogami, pri sladicah pa se lahko poigravajo z različnimi tehnikami priprave in pristopi.

Tu ni omejitev. Za svetovno prvenstvo so predpisane tudi minimalne količine sestavin za posamezen hod, omejen je tudi čas priprave. Kuharje na svetovnem prvenstvu bodo spremljali obiskovalci, saj gre za princip odprte kuhinje. Po naročilu in ob različnih urah prihodov gostov bodo morali pripraviti 110 menijev v šestih urah.

"En meni s tremi hodi predstavlja izhodiščni vzorec, žirija pa bo izmed pripravljenih krožnikov naključno izbrala po štiri vzorce. Komisija bo točkovala po sledečih kriterijih: do 10 točk za 'mise en place', do 25 točk za funkcionalno in racionalno pripravo hrane in čistočo v kuhinji, do 5 točk za potek dela in uporabo različnih tehnik priprave hrane, do 10 točk za prikaz krožnikov in do 50 točk za okuse; skupno torej največ 100 točk. Zlato medaljo bodo prejele ekipe z najmanj 90 zbranimi točkami, srebrno z najmanj 80 in bronasto z najmanj 70 točkami," je princip tekmovanja predstavila Lavra Peršolja iz novogoriškega Hita.

… in hladna kuhinja
Slovenska članska ekipa se bo na svetovnem prvenstvu pomerila tudi v pripravi kulinarične razstave, torej v tako imenovani hladni kuhinji, kjer bo Marino Furlan zadolžen za pripravo svečanega menija s petimi hodi za eno osebo. Tudi tu bo žirija ocenjevala po različnih merilih - pripravo in predstavitev hrane, inovativnost, kompozicijo …

Skupno uvrstitev nacionalnih ekip bo določil seštevek točk obeh tekmovanj - toplega in hladnega menija. Kulinarično razstavo bo slovenska članska ekipa pripravljala v nedeljo, 23. novembra, tekmovalni meni s tremi hodi pa bodo predstavili v torek, 25. novembra.

Spajanje hrane in vina
Na novogoriški "generalki" za svetovno kuharsko prvenstvo so se predstavili tudi sommelieri iz Hitovega centra Park. Devet jih je – in tekmovalni meni so premišljeno povezali z vini iz bližnjih okolišev - Brd, Vipavske doline in Krasa. Svetovno prvenstvo kuharjev organizira strokovna cehovska organizacija WACS - World Association of Chefs' Societies, ki se posveča ohranjanju in izboljšanju kulinaričnih standardov svetovnih kuhinj vse od leta 1928. V njej je združenih več kot deset milijonov profesionalnih kuharjev iz več kot devetdesetih držav sveta, tudi Slovenije. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Luksemburgu bo trideset članskih državnih reprezentanc.


Tekmovalni meni za svetovno prvenstvo

PRVI KROŽNIK - ribe
File piranskega brancina z rakovico, narastek iz rakovice, korenčkov gel, korenje, peteršiljev sponge, omaka iz zelene solate, hrustljave dimljene drobtine, maslena pena, pena iz kisle smetane, kuminov popečen kruh, sotirano zelje, solata
Vino po izboru sommelierev Hitovega zabaviščno-igralniškega centra Park: Malvazija SUTOR, suho, 2011, Edvard in Mitja Lavrenčič, v. o. Vipavska dolina

DRUGI KROŽNIK - meso
Prsi pegatke v lastnem soku, nadevane s pistacijami, confit bedra pegatke, ocvrtega v svinjski hrustljavi koži, zorjen jagnječji hrbet z zeliščno skorjo in metino omako, krema iz muškatne buče s kokosom, izbrana zelenjava in cvet brokolija
Vino po izboru sommelierev Hitovega zabaviščno-igralniškega centra Park: Sauvignon ČOTAR, suho, 2009, Branko in Vasja Čotar, v. o. Kras

TRETJI KROŽNIK - sladica
Kefirjev mousse na biskvitu joconde, mangova krema, mousse iz temne čokolade na krokantu, crumble z mangovim sorbetom, malinova omaka, kokosova pena, beljakove meringe
Vino po izboru sommelierev Hitovega zabaviščno-igralniškega centra Park: Čarvin ČARGA, sladko, 2004, Edbin Erzetič, v. o. Goriška brda

Slovenska nacionalna kuharska ekipa je v današnji zasedbi od leta 2012. Vodja ekipe je Janez Dolšak, njegovo moštvo pa sestavljajo Alma Rekić, Davor Družinec, Simon Bertoncelj, Marino Furlan in Grega Rozman.