V petek so kulturno-kulinarično prireditev pripravili prvič. Foto: MMC RTV SLO
V petek so kulturno-kulinarično prireditev pripravili prvič. Foto: MMC RTV SLO
Panonski večeri v Ljubljani

Vpadi stepskih ljudstev v Ljubljano, kot so se slikovito izrazili prireditelji, so se začeli s pesmijo v molu, ki odseva panonsko dušo, vezano na ravnico. "Ljubljana je pa vendarle vezana na prostore, ki so drugačni, je v nekem alpskem razpoloženju, je v duru in vedno se taka drobna nasprotja privlačijo in dopolnjujejo," je povedal pisatelj in pesnik Feri Lainšček.

Langaš namazan z ocvirki, zaseko ali česnom je panonska jed za gurmane. A dobrote, ki jih prebivalci ob Muri radi zalijejo z vinom, so okusnejše, če so začinjene s kančkom kulture. "Glavni namen je reprezentacija celotne ponudbe Panonije od kulinarične do zabavne, do glasbene, tudi okrogle mize se bodo dogajale, skratka, za vsakega nekaj," je pripomnil Marko Wolf iz glasbene skupine Vö fajne.

Za zamudnike pa: panonsko tradicijo lahko odkrijete tudi z obiskom Prlekije, Prekmurja ali Porabja. "Za nas pravijo, da smo res prijazni gostitelji, tako da vedno, ko pridete do nas, imate vrata odprta," je o gostoljubju spregovoril pevec Mišo Kontrec.

In kdor bo obiskal Veržej, bo lahko celo zaplesal s folklorno skupino Leščeček.

Panonski večeri v Ljubljani