Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 18 glasov Ocenite to novico!
massimo bottura
Zmaga je tokrat šla v Italijo. Foto: AP
Noma
Največje presenečenje letošnjega leta je izpad Nome iz prve trojice najboljših restavracij. Foto: AP
Massimo Bottura je bil eden od upodobljenih kuharskih mojstrov iz prve sezone Chef's Table na Netflixu (letos je med šesterico naša Ana Roš). Na sliki ena njegovih bolj znanih stvaritev - sladica "ups, spustil sem limonino pito". Foto: Netflix

Dodaj v

Najboljša restavracija na svetu je po novem v naši neposredni bližini

Zmagoslavje za restavracijo Osteria Francescana v Modeni
14. junij 2016 ob 08:08,
zadnji poseg: 14. junij 2016 ob 09:05
New York - MMC RTV SLO

Premoč Španije oz. Kataloncev in Danske na vrhu najboljših restavracij sveta je konec. Na vrhu lestvice je pristala Osteria Francescana v Modeni, v kateri ustvarja kuharski mojster Massimo Bottura.

Na vrhu je tako malo sprememb, saj je omenjena restavracija lani pristala na drugem mestu, letos pa je tam pristala lanskoletna zmagovalka restavracija El Celler De Can Roca, v kateri ustvarjajo trije bratje Roca (Joan, Josep in Jordi). Bratje so prejeli sicer nagrado za najboljšo restavracijo po izboru cehovskih kolegov kuharjev.

Prvo ameriško restavracijo zasledimo na tretjem mestu, tam je pristala newyorška restavracija Eleven Madison Park. Največje presenečenje letošnjega izbora je peto mesto danske restavracije Noma, ki je bila vse od leta 2009 med prvimi tremi. Med desetimi najboljšimi so še Central v Limi, že omenjena Noma, Mirazur v Mentonu (njen Mauro Colagreco je lani gostoval v Hiši Franko. op. a.), Mugaritz v San Sebastianu, Narisawa v Tokiu, Steirereck na Dunaju in Asador Etxebarri v Atxondu.


"Moram se zahvaliti svoji ženi, družini in ekipi, ki podelitev spremlja v restavraciji. Zahvaliti se hočem vsem. Bilo je res težko. Naše delo je težko,"
je ob zmagoslavju povedal Bottura, ki je svojo ženo Laro spoznal prav med delom v New Yorku, zato mu je osvojitev nagrade letos, ko se je podelitev preselila v ZDA, še toliko bolj posebna.

Italijan velja za glasnega zagovornika zmanjševanja količin zavržene hrane. Tako je ob prejemu nagrade še dejal: "Najpomembnejša sestavina prihodnosti je po mojem mnenju kultura. Ta prinese znanje in znanje prinese zavedanje."

Prav Bottura je bil tisti, ki je po katastrofalnem potresu v Italiji leta 2012 praktično rešil parmezansko industrijo, ko je zbobnal skupaj najboljše kuharske mojstre in organiziral globalno kuhanje svoje rižote cacio e pepe (sir in poper) - z načetimi parmezani, ki so se poškodovali med potresom v pokrajini Emilia-Romagna.

Boturov vzpon med najboljše je bil sicer precej težek, saj je moral v prvih letih Osterie Francescane najprej prepričati domačine - kar se je izkazalo za skoraj misijo nemogoče. Italijani s svojo bogato kulinarično tradicijo namreč inovacij in kuharskih eksperimentov ne sprejemajo najbolje (kar se kaže tudi v majhnem številu italijanskih predstavnikov med najboljšimi 50).

Bottura je bil zato po letih prazne restavracije že skoraj na tem, da odneha, ko ga je po naključju obiskal neki kulinarični kritik in bil navdušen nad njegovimi reinterpretacijami italijanskih klasik, kot je lazanja. Sledili so ostali in danes vam lahko zaželimo samo vso srečo pri iskanju proste mize. Osnovni degustacijski meni (brez vin) stane 180 evrov.

Najboljša kuharica - Dominique Crenn
Na prireditvi v New Yorku so podelili še nagrado za življenjsko delo, ki jo je dobil Alain Passard iz pariške restavracije L'Arpège. Najboljša kuharica je postala Dominique Crenn iz restavracije Atelier Crenn v San Franciscu, najboljši slastičar pa Pierre Hermé.

V kategoriji najobetavnejše restavracije je slavila Den iz Tokia. Malo je sprememb tudi na mestu najbolj trajnostno usmerjene restavracije - že drugo leto zapored je to postala Relae v Köbenhavnu.

Sicer pa je na lestvici zaznati močno dominacijo Špancev oz. Baskov, južnoameriške restavracije so še naprej v vzponu, medtem ko Britanci padajo (Hestona Blumenthala z Dinner, nekdanjega drugouvrščenega, še lani petega, najdemo šele na 45. mestu!), pa tudi Francozi ne morejo biti zadovoljni s svojo relativno slabo predstavo na lestvici.

Seznam v celoti (z vsemi stotimi, kot jih je v razširjeni različici), si lahko ogledate tu.

Prvih 15:
1. Osteria Francescana, Modena (Italija)
2. El Celler de Can Roca, Girona (Španija)
3. Eleven Madison Park, New York (ZDA) – najboljša restavracija Severne Amerike
4. Central, Lima (Peru) - najbolja šrestavracija Južne Amerike
5. Noma, Köbenhaven (Danska)
6. Mirazur, Menton (Francija)
7. Mugaritz, San Sebastian (Španija)
8. Narisawa, Tokio (Japonska) - najboljša restavracija Azije
9. Steirereck, Dunaj (Avstrija)
10. Asador Etxebarri, Atxondo (Španija)
11. D.O.M., Sao Paulo (Brazilija)
12. Quintonil, Ciudad de Mexico (Mehika)
13. Maido, Lima (Peru) - najvišji skok po lestvici
14. The Ledbury, London (VB)
15. Alinea, Chicago (ZDA)

K. K., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Jon Sneg
# 15.06.2016 ob 09:27
Očitno ne razumem nekih stvari,..., verjetno je to prvi znak, da postajam star (štejem 40 in še par pomladi),... :). Namreč, zadnjič sem izvedel, da je sedaj "in", da se tudi pri izboru vin treba ravnati po modnih smernicah in trendih, ki jih diktirata v glavnem dve ameriški vinski reviji. Danes ni pomembno, katero vino ti ustreza in katero ne, niti ni toliko pomembno katero vino paše h kateri vrsti hrane,... Ne, danes so moderna vina, ki jih ti dve reviji določita da so moderna in v trendu (beri; kateri vinogradnik je več plačal sommelierjem, ki pišejo za te dve reviji).

No velja isto pri hrani,..., če imaš rad npr. svetovne kuhinje npr. balkansko, kitajsko, mediteransko,..., to ni več "in",... Nasplošno si "cool" če eksperimentiraš z raznimi fuzijami v smislu "Vzhod sreča Zahod" ipd.

V Ameriki obstaja celo nov trend (v glavnem med mladimi, urbanimi in z višjimi dohodki), ki večino mesečnega zaslužka zagonijo za preizkušanje restavracij, ki jih najdejo na raznih blogih o restavracijah (sledi pa obvezno fotografiranje hrane in objava le-te na Facebooku ali Instagramu).

Torej sem jaz očitno na področju svetovnih modernih smernic v zvezi z vini in prehrano totalno "out".
cairns
# 14.06.2016 ob 20:38
Najboljša restavracija na svetu je po novem v naši neposredni bližini

Dobrih 400 km je pa res neposredna bližina. Če bi šel na streho hiše bi garant videl kakšno cerkev v Modeni.
Zetes
# 14.06.2016 ob 16:55
Zato ker je tole pod sklopom ture avanture. Vcasih sem se rad sem hodil kaj pogledat, sedaj se bi pa tole lahko preimenovalo tudi v "Kosilo s Sajovicevo Kajo". Hrana gor, hrana dol, pijaca not, pijaca ven.
MaBoZe1x
# 14.06.2016 ob 16:36
Ne razumem zakaj ljudje odprejo članek na temo, ki jih niti najmanj ne zanima in si potem vzamejo še čas za izrazijo svojo zgražanje v komentarjih.
nuLanuLa
# 14.06.2016 ob 13:06
Tej krožniki zgledajo bolj kot kakšna abstraktna platna kot pa hrana, tako da visoka kulinarika spada pod kulturo ne pod hrano.
apn6
# 14.06.2016 ob 18:16
v članku ni besede o tem kdo organizira tekmovanje
apn6
# 14.06.2016 ob 18:17
koliko je to sploh tekmovanje, al je to izbor kake revije al kaj
seven7
# 14.06.2016 ob 13:55
Picasso na krožniku? Ne hvala. Ne izgleda užitno.
designprologo
# 14.06.2016 ob 10:29
...najboljši slastičar pa Pierre Hermé.

ksljbles
# 16.06.2016 ob 08:04
Očitno so kuharji najpomembnejše osebe na svetu, žal se nam ne piše nič dobrega.
Špula
# 15.06.2016 ob 17:54
@Jon Sneg
Torej sem jaz očitno na področju svetovnih modernih smernic v zvezi z vini in prehrano totalno "out".
Sej večina nas je out :)
Roko na srce ta hrana, ki jo servirajo niti ni nek nov izum, vse to se je že od pamtiveka, samo da danes greš recimo v gostilno, dobiš krožnik pasulja, v neki fini restavraciji pa dobiš fliko pasulja (mogoče malce spenjenega) in neko zgodbo, vse skupaj ti pa zelo lepo zaračunajo.
Mici92
# 19.06.2016 ob 22:37
Razumite da je to pač marketing.
Celo to preseravanje je namenjeno samo temu da se bogatunom izvleče čim veš denarja iz žepa..
Kako leto nazaj sem šel v Zemono , saj je bilo dobro in lepo i.t.d. ma domov grede smo šli še na pizzo.
Bendit
# 15.06.2016 ob 20:51
Juzna amerika, se posebi Peru je odlicna destinacija za ljubitelje dobre papice. To je to.
Loso
# 15.06.2016 ob 18:26
Torej, če verjamem uradnim podatkom konzorcija parmigiano reggiano,potem je trgovska vrednost tega sira 1915 mio € na letni ravni,983 mio € vrednost proizvodne verige.
46900 ton letne proizvodnje tega sira je po avtoričinih besedah uspel rešiti kuhar tako, da je zbobnalnšefe restavracij skupaj in jih prosil, naj kuhajo....
Mislim...too much. Res.
japplek
# 14.06.2016 ob 20:50
Jst bi pa probu...pol pa u mcdonalds da se najem :-)
Kazalo