V prvi vrsti ženevskega Altituda. Foto: Uradna stran
V prvi vrsti ženevskega Altituda. Foto: Uradna stran
Ena od stvaritev v restavraciji Globe@YVR na letališču v Vancouvru. Foto: Uradna stran
Gordon Ramsey na Heathrowu. Foto: Uradna stran
Hung's Delicacies na letališču v Hong Kongu. Foto: Uradna stran
Suši bar na JFK-ju: Deep Blue Sushi. Foto: Uradna stran
Umetnost burgerja - izpopolnjena v Custom Burgers by Pat LaFrieda na La Guardii. Foto: Uradna stran
Minnow na La Guardii. Foto: Uradna stran
Mehiško navdahnjene specialitete v Tortas Fronteri na letališču v Atlanti. Foto: Uradna stran
Malce ruske elegance na losangeleškem letališču. Foto: Uradna stran

Ni problema. Blumenthal je namreč na Heathrowu pred dnevi odprl Perfectionists’ Café, kjer lahko dokončno pokopljete svoje predsodke do britanske hrane. Kakovost je na visoki ravni, ni pa formalnosti, zadrgnjenosti in pristopa slow fooda iz njegovih drugih restavracij.

48-letni britanski privrženec znanstvenega pristopa do kulinarike pa ni edini kuharski zvezdnik, ki se je podal na letališče. Na letaliških terminalih od Severne Amerike do Azije zdaj ustvarjajo nekateri najboljši.

Pri reviji Time so zbrali enajst najboljših.

Globe@YVR, mednarodno letališče Vancouver
Globe@YVR ponuja s svojimi okni od stropa do tal panoramski razgled, njihova kulinarika pa temelji na kuhinji tihomorskega severozahoda in morski hrani. Za zajtrk imate na voljo samopostrežni bife s specialitetami, kot je morska omleta, na večernem meniju pa najdete popečene pokrovače s koromačem, račjim konfitom s pomarančno glazuro, staranim balzamičnim kisom, brinovimi jagodami in mlado krešo; špagete z jastogom in škampi ter 24 ur dušena rebrca s pire krompirjem in mlado zelenjavo. Za sladico priporočajo lepljiv karamelni puding, aromatično organsko korenčkovo torto in izbor sirov iz Britanske Kolumbije.

Gordon Ramsay Plane Food, Heathrow, London
Plane Food ima s stekleno steno neposreden razgled na letališko stezo, meni pa temelji na britanskih specialitetah. Za zajtrk tako strežejo ovseno kašo z jabolki in rozinami ter jajca Benedict, za kosilo in večerjo pa lahko naročite klobaso s pirejem mlade čebule, začinjen piščančji kari z indijskimi oreščki in štiri vrste zorjene britanske govedine. Celo na letalo si lahko vzamete "plane food piknik", ki vključuje predjed, glavno jed in sladico.

Perfectionists’ Café, Heathrow, London
Heston Blumenthal je navdih za svojo letališko restavracijo našel v BBC-jevi seriji In Search of Perfection (V iskanju popolnosti), v kateri je on sam priljubljene britanske recepte v svoji laboratorijski kuhinji razvil v popolne različice znanih jedi. Ta mesec odprta restavracija na Terminalu 2 je tako poklon nekaterim najbolj priljubljenim britanskim jedem, pri tem pa se zabava z elementom "kulinaričnega raziskovanja" - tako denimo meso za hamburgerje meljejo v isti smeri, da bi tako ohranili kar največ sočnosti. Imajo tudi slastno ribo s krompirčkom (fish & chips) in pico iz krušne peči.

Hung’s Delicacies, mednarodno letališče Hkong
Hung’s Delicacies je podružnica z Michelinovo zvezdico nagrajene matične restavracije, ki se specializira za klasično počasi dušeno meso, začinjeno s skrivno mešanico začimb. Med prigrizki najdete med drugim začinjeno goveje stegno po kantonsko z jajcem in sipo, vse v znameniti omaki chefa Hunga, "lou seoi", ki nastane s počasnim kuhanjem več kot desetih različnih vrst zelišč. Juhe se spreminjajo vsak dan, od morske hrane pa poskusite njihovo rakovico ali pa popečenega ostriža.

Deep Blue Sushi, mednarodno letališče JFK, New York
Deep Blue Sushi pod taktirko kuharskega mojstra Michaela Schulsona je prva vrhunska restavracija sušija na JFK-ju, potniki pa lahko izbirajo med topimi in hladnimi predjedmi, tuninim tatarcem, več vrstami praženega riža (z rakovico, piščancem in ananasom, zelenjavo, rakci ali pa svinjino), rezanci (z začinjeno morsko hrano ali pa s popečeno svinjino), govejim filejem v terijaki omaki z rezanci udon in škampom v tempuri ter pad thaiem. Na voljo je vrsta morskih in mesnih jedi, od zelenega piščančjega karija do črne polenovke v miso omaki, in pa, seveda, suši, sašimi in zvitki suši, od klasike z avokadom do hišnih, kot sta jastog v tempuri ali pa kremni tun.

Custom Burgers by Pat LaFrieda, letališče LaGuardia, New York
V Custom Burgersu najdemo zelo kakovostno meso slovitega newyorškega mesnega dobavitelja Pata LaFriede, ki je ustvaril posebno mešanico, posebej za gurmanske burgerje te letališke restavracije. Na voljo imate enojni, dvojni ali trojni burger "sestavi si sam", pa puranji, vegetarijanski, piščančji in ribji burger, ki jih pri Custom Burgersih obogatijo z najrazličnejšimi dodatki, kot so siri, karamelizirana in ocvrta čebula, ocvrte paprike, jajca, kumarice, slanina in šunka.

Minnow, letališče LaGuardia, New York
Minnow vrhunskega kuharja Andrewa Carmellinija se specializira za lokalno, svežo in sezonsko morsko hrano. Stolčki v baru so opremljeni z iPadi, prek katerih stranke naročajo hrano, sledijo poletom ali pa brskajo po spletu. T. i. Surovi bar ima ostrige, rakovičje in škampove koktajle, morski krožnik, suši in sašimi. Za predjed priporočajo ceviche iz hlastača v soku yuzu, kremni brodet ali pa tunine burgerje. Za glavno jed pa imate jastoga, Cezarjevo solato ali pa solato iz morske trave, burger iz prekajenega lososa ... Tudi zajtrk ponujajo - od pomladnih zavitkov in žemljic s prekajenim lososom do ameriških palačink z jabolki in cimetom.

Tortas Frontera, mednarodno letališče O’Hare, Chicago
Za Tortas Frontera (kar tremi letališkimi izpostavami!) stoji kuharski mojster Rick Bayless, znan po svoji izjemni mehiški kuhinji. Restavracije ponujajo slasten izbor "tort" (mehiški na žaru pečeni sendviči) in "mollett" (tople, odprte različice). Med tortami najdete take s prekajenimi svinjskimi ledji, piščancem s čilijem in prekajenimi rakci s česnom, med molettami pa take s slanino in sirom ali pa s prekajeno svinjino. Strežejo tudi klasično tortiljino juho in morsko enolončnico s koruzo in čilijem, poleg tega pa imajo še guacamole bar.

One Flew South, mednarodno letališče Hartsfield-Jackson, Atlanta
One Flew South je prva vrhunska restavracija na najbolj prometnem letališču sveta. Kosila in večerje pripravljajo samo s sestavinami najvišje kakovosti od bližnjih kmetov in dobaviteljev, kuhajo pa "globalno navdahnjene" glavne jedi in suši meni. Med specialitetami najdemo lososov "vroči lonec", v koruzni moki popečeno postrv, račje prsi in v ponvi popečen svinjski zrezek z indijskimi oreščki, bananin puding in vafelj z dušeno slivo in sladoledom.

Petrossian, mednarodno letališče Los Angeles
Znani dobavitelj kaviarja Petrossian je lani decembra na terminalu Toma Bradleyja na LAX-u odprl šampanjsko-kaviarski bar, kjer strežejo več kot 20 vrst vodke in prvovrstne šampanjce, ki se krasno podajo s kaviarjem s crème fraîche na blinijih. Pri Petrossianu lahko naročite še ročno rezanega prekajenega lososa, desko suhih mesnin, krožnik prekajenih rib ali pa divjačine, pa tudi vrsto solat iz kaviarja in kruhke s prekajenim lososom. Če se vam mudi, vzemite piknikpaket "Kaviar v zraku", ki vsebuje kaviar po vaši izbiri, blinije in crème fraîche ali pa suhe mesnine in prekajen losos po pariško.

Altitude, mednarodno letališče Ženeva
Altitude je še ena letališka restavracija, za katero stojita z Michelinovimi zvezdicami nagrajena kuharska mojstra - v tem primeru Gilles Dupont in Thomas Byrne iz švicarske restavracije Auberge du Lion d’Or. Pogled z Altituda vam sega od letališča do obkrožajočih gorskih vršacev, na krožniku pa se švicarske jedi prepletajo s sredozemskim pridihom. Na meniju najdemo sezonske specialitete (goveji karpačo z rukolo in sirom manchego, crème brûlée z zelenim jabolkom in ingverjem), pa tudi bogat izbor poulične hrane iz Evrope, Azije in ZDA (vse od švicarske sirove pite s porom do japonskih rakcev v tempuri). Ponujajo tudi bolj standardne Cezarjevo solato, cheeseburger, sendvič s puranom ali panine.