Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 18 glasov Ocenite to novico!
Z največ michelinkami se ponaša Tokio. Foto: Reuters
false
Fausto Arrighi na festivalu Izbor v Šentrupertu. Foto: MMC RTV SLO
       Kuharji z največ Michelinovimi zvezdicami:       
 Joel Robuchon, FR (25)
Alain Ducasse, FR (21)
Gordon Ramsey, VB (14)
Thomas Keller, ZDA (7)
Heston Blumenthal, VB (6)

Države z največ zvezdicami:
Francija
Japonska
Italija
Nemčija
ZDA

Mesta z največ zvezdicami:
Tokio
Pariz
Kjoto
New York
Osaka

Najpomembnejši element pri ocenjevanju ostaja tisto, kar je na krožniku. Foto: Reuters
Arrighi je 35 let opravljal delo kulinaričnega kritika. Foto: MMC RTV SLO
Znameniti rdeči vodnik ostaja ena ključnih kulinaričnih referenc. Foto: Reuters
Delo okuševalca je naporno, pravi Arrighi. Foto: Reuters

Dodaj v

O življenju Michelinovih ocenjevalcev in zakaj Slovenija nima zvezdic

Pogovor s Faustom Arrighijem
30. junij 2015 ob 06:40,
zadnji poseg: 30. junij 2015 ob 07:52
Šentrupert - MMC RTV SLO

"Mož zvezdic," pravijo v Italiji Faustu Arrighiju, ki je bil kar 35 let del združenja Michelin, ki podeljuje med gostinci tako zelo zaželene zvezdice. Z morda najpomembnejšo osebnostjo italijanske kulinarike smo se pogovarjali na nedavnem festivalu Izbor v Šentrupertu.

Medtem ko so se obiskovalci premierne izdaje kulinaričnega festivala v Deželi kozolcev skušali prebiti do največjih zvezdnikov - peščice italijanskih restavracij, ovenčanih z Michelinovimi zvezdicami -, je 65-letni Arrighi v elegantno krojeni obleki sproščeno sedel na bali sena v "relaksacijskem kozolcu" in se pogovarjal s predstavniki slovenske sedme sile in drugimi, ki jih je zanimal mit, ki mu pravimo michelinka.

Čeprav je mesto predsednika združenja, ki ga je zasedal od leta 2005, leta 2012 predal svojemu nasledniku, Arrighi še vedno velja za avtoriteto na tem področju in je danes eden najbolj zaželenih kulinaričnih svetovalcev, ki bo brez dlake na jeziku povedal, kje ima gostinec še rezerve in kje so njegove šibke točke.

Čislani Michelin
Kako torej sploh deluje združenje Michelin, kdo so tisti, ki odločajo o zvezdicah in kako se spremeni življenje vrhunskega kuharja, ko njegova restavracija prejme čislano zvezdico? Vse skupaj sega v leto 1900, ko sta francoska izdelovalca pnevmatik, brata André in Édouard Michelin izdala prvo izdajo vodnika za francoske voznike z vsemi uporabnimi napotki na poti - vključno z restavracijami. Prve zvezdice je vodnik začel podeljevati leta 1926, še deset let je bilo potrebnih, da so se izoblikovala točno določena merila za ocenjevanje, še pol stoletja pa, da so vodniki zares pridobili veljavo in se razširili po evropskih državah.

Arrighi je domoljub, zato od vseh okušenih restavracij prisega na Dal Pescatore (3 michelinke), a bo takoj priznal, da Italija do sredine 60. let sploh ni imela kakovostnih restavracij (tudi zato, ker so se po vojni trudili za količino, in ne za kakovost), kar je tudi eden od razlogov, da ima Italija danes enkrat manj zvezdic kot Francija. Slovenije sicer ne pozna dobro, a na vprašanje, katera je njegova najljubša restavracija pri nas, izstreli samoumevno: "Mio amico, Tomas!" Pri tem ima, seveda, v mislih Tomaža Kavčiča z Zemona, ki je bil tudi tisti, ki je Arrighija pripeljal v Šentrupert.

O dodani vrednosti
Kakšne prav obsežne razlage, zakaj Slovenija še nima michelink, Arrighi ne daje, ampak zgolj potrdi tisto, kar ugibajo mnogi - preprosto smo premajhni. Premalo denarja se obrača v podalpski deželi. Pa čeprav bi si verjetno peščica kuharskih mojstrov prav gotovo zaslužila odličje. Drugo vprašanje pa je, ali bi stroge ocenjevalce Michelinovih vodnikov zadovoljila "dodana vrednost", o kateri Arrighi govori, da sicer ni ključnega pomena, je pa zaželena - ambient, postrežba, vinska karta, zavese, prtički, pribor ...

"Najpomembnejše pri ocenjevanju je še vseeno tisto, kar je na krožniku - videz krožnika, kakovost surovin in pravo ravnovesje med njimi, sama tehnika/kuhanje in kuharjev pečat. Dodana vrednost in zaželeno pa je vse drugo, ki pa ni ključnega pomena." Na vprašanje, ali je nujno, da z michelinko ovenčana restavracija dvigne cene, pa: "Bolj ko je restavracija znana, bolj vedo, da lahko dvignejo cene. Cene pa se dvignejo, ker začnejo lastniki restavracij potem vlagati v tisto prej omenjeno dodano vrednost - prtičke, pribor itd." Strahu, da bi tovrstne drage restavracije v času gospodarskih kriz samevale, ni. Ker, kot pravi Arrighi, bodo ljudje, ki imajo denar, vedno napolnili te restavracije.

Breme zvezdice
In čeprav skoraj vsi hrepenijo po zvezdici, pa ni nujno, da ta restavraciji oz. kuharju prinese srečo. Arrighi namreč pravi, da se za kuharja, ki prejme prvo michelinko, spremeni ogromno. Naenkrat iz kuharja postane zvezdnik, postavljen je v popolnoma nov svet, pritegne nove stranke in postane zaželen predmet intervjujev. Pozornosti in povečane odgovornosti, ki pride z njo, je lahko naglo preveč, in samo res zrelemu, izkušenemu in odgovornemu kuharju uspe nositi težo bremena in ne klecniti pod njim.

Prav nič lahkega življenja pa nimajo niti ocenjevalci, ki vsako leto obiščejo, reci in piši, 240 restavracij, prevozijo 30.000 kilometrov, prenočijo v 150 hotelih ter hodijo na obvezne redne zdravniške preglede in meritve holesterola. "Čast te službe je velika, je pa tudi zelo veliko problemov," ostaja trezen Arrighi.

In kdo so ti strah vzbujajoči posamezniki, ki s svojimi brbončicami in peresi odločajo o usodi največjih? Gre za majhno ekipo, od 10 do 12 ljudi, večinoma mlajših, z gostinsko podlago, skupna pa jim je strast do kulinarike in vina. Arrighi pravi, da je Michelin včasih ocenjevalce iskal z oglasi v časnikih, zdaj pa imajo zato posebno agencijo, ki poskrbi za razpise in išče "posvečene". Načeloma pa je lahko v teoriji ocenjevalec vsak, ki ima interes, strast in zdrav želodec, razlaga Italijan. Žensk skoraj ni, čeprav so v Italiji imeli eno, a se je poročila, zanosila in delo pustila, se namuzne Arrighi.

Michelin vs. 50 Best
Ocenjevalci so anonimni, v restavracije pridejo nenapovedano, zaužito plačajo s kreditno kartico podjetja, da je vse pod nadzorom. Nasploh Arrighi zagotavlja, da so pomisleki o korupciji in kupovanju zvezdic odveč prav zaradi tako strogega nadzora. Ocenjevalci eno restavracijo obiščejo tudi večkrat, saj, tako Arrighi, je naglavni greh dobrih restavracij, ki jim lahko naglo zniža oceno, predvsem nekonsistenčnost.

Na naše vprašanje, kako bi primerjal Michelinov izbor s San Pellegrinovim seznamom 50 Best Restaurants, kjer se rezultati nemalokrat kar precej razlikujejo od Michelina (ta raje nagrajuje klasiko, medtem ko pri 50 Best dajejo prednost inovacijam), pa: "Resnično ne moreš reči, katera restavracija je najboljša na svetu. Pri nas gre bolj za selekcijo samih velikih restavracij."

Ta selekcija pri Michelinu ostaja trdno zavezana stari celini in ZDA, medtem ko imajo pri 50 Best čedalje višja mesta kakšne bolj eksotične restavracije - letos je bil, denimo, opazen vzpon južnoameriških. Kako si Arrighi razlaga ta pojav? "To so države v vzponu - tudi oni se zavedajo lokalnih kakovostnih sestavin, posnemajo svetovne trende. Veliko jih je obiskovalo najboljše kuharske mojstre v Evropi, po nekaj letih pa so se nato vrnili - podobno kot v Sloveniji. So pa mladi nedvomno gonilo teh kuhinj v v vzponu."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Flegica
# 30.06.2015 ob 10:12
Tipični slovenski komentarji!!! Dej mi dunajca in pomfri-matr a smo res še leta 1990? Tisti ki hodijo v take restavracije so malomeščani al pa hipsterji? Ha ha ne razumem folk pri nas-enostavno bi mogl vsi bit oblečeni v nošnjo jest enormne količine pohanja in goveje juhe ter poslušat modrijane?! Dejte folk glavo iz riti in vidl boste kako širen je svet!!! Nehajte govorit o stvareh o katerih se vam sploh ne sanja niti nimate nobenih izkušenj. Pač hrana je lahko kompleksna ali preprosta lahko ima kuhar 3 zvezdice ali pa je vaša mama-oboje je hrana in oboje je potrebno spoštovati! Pač ne greš vsak dan v 3* tako kot ne greš vsak dan v opero! Včasih sede tudi rock ali pop al kar vam že paše ampak zato ni potrebno gledat na ljudi ki uživajo v operi za malomeščane! Malomeščan je predvsem tisti ki ne sprejema da so ljudje različni-drugače pa odličen vodnik in se še kot otrok spomnim ko sem s teto križaril po it z njim in vedno odlično jedel po nasvetih Michelina
raknac navi
# 30.06.2015 ob 07:37
Ja seveda hijena. Dej povej en primer no iz te svoje bogate zakladnice kulinaricnih izkusenj...
kozorog1973
# 30.06.2015 ob 07:37
Vsi so mahnjeni na te zvezdice, ki so izgubile svoj pomen!!! Nekatere restavracije si ne zaslužijo niti Z od zvezde, pa jih imajo več kot eno

ja itak, res si strokovnjak
Fleaa
# 30.06.2015 ob 08:17
Prav nič lahkega življenja pa nimajo niti ocenjevalci, ki vsako leto obiščejo, reci in piši, 240 restavracij, prevozijo 30.000 kilometrov, prenočijo v 150 hotelih ter hodijo na obvezne redne zdravniške preglede in meritve holesterola. "

bogi so res.... pol pa računaj, da mora še vsak dan nekam na malco med šihtom.....
raknac navi
# 30.06.2015 ob 09:27
To je tko kot z muzko. Eni so pac z Modrijani zadovoljni.... Jasno da zvezdice nekomu, ki dobre restavracije se ni videl od blizu, nic ne pomenijo....
lopat12
# 30.06.2015 ob 07:27
na nek način je povezano s temo, ne pa čisto: Ekstremno priporočam dokumentarec Jiro dreams of sushi. Govori o tem kako je ena suši restavracija dobila vse zvezdice kljub temu, da strežejo izključno suši. Dober dokumentarec...
FrancL
# 30.06.2015 ob 12:16
Na letošnjem dopustu v Italiji sem prvič jedel v restavraciji z eno M*. Sicer čisto korektna hrana, ampak nič posebnega. Cena pa skoraj dvakratnik v primerjavi z drugo restavracijo v istem kraju, ki je bila, vsaj za moj okus, boljša od M* (boljši sta mi bili tako hrana kot postrežba, predvsem pa sam ambijent).

Predvsem pa bi rad povedal, da je v Sloveniji, zopet po mojem okusu, kar precej restavracij, v katerih sem bil in sem jedel bolje... vključno z ambijentom, postrežbo in vinsko karto.

Sicer pa se tudi strinjam s @Flegico. :-)
MilesD
# 01.07.2015 ob 13:51
Ta trenutna globalna obsedenost s kulinariko (posledica butastih reality showov) presega vse meje dobrega okusa (pun intended) in zgolj kaze na plitkost sodobnega cloveka, ki mu nekaj tako trivialnega, kot je hedonisticno razvajanje brboncic, toliko pomeni, da je pripravljen dobrsen del svojega casa nameniti ukvarjanju s to temo.

Nic ni narobe z iskanjem uzitka v zivljenju, narobe je temu pripisovati prevelik pomen. Zal smo ze tako dalec, da je neki genialec nad mojim komentarjem vlekel vzporednice med kulinariko in glasbo, torej med obrtjo in umetnostjo.

Tokrat mi je prvic kapnilo, da so obsedenci s kulinariko podobni obsedencem s fuzbalom - se ena skupina, ki necemu tako trivialnemu, kot je brcanje zoge, pripisuje krepko prevelik pomen, hkrati pa dojema najboljse fuzbalerje kot "umetnike".

Alain Ducasse in Ludwig van Beethoven? Ne bo slo.

Kaj pa Alain Ducasse in Cristiano Ronaldo? To pa je ze bolj na nivoju. Nizjem seveda.
Wasabi
# 30.06.2015 ob 14:54
Meni se te konstalacije, ki so na krožniku vedno že takoj v ustih zmešajo, zato res ne vidim potrebe, da se vsakega gramskega koščka posebej dotikajo z rokami. V čem je fora?
mehko koleno
# 30.06.2015 ob 13:18
lordslayer
se mi zdi, da če želiš doživeti te mišelinove zvezdice, moraš tudi malo več hrane poznat, ker drugače se ti zdi, da si za obrok dal 10x preveč denarja in bi isto dobil v obični gostilni 10 m naprej...

TOCNO TAKO.
Jesti v takih lokalih je lahko za nekatere statusni simbol.Drugace povedano,samo dejstvo,da jes to kakovost,ne pomeni,da si sposoben pravilno oceniti,vrednotiti in koncno hedonisticno uzivati,Lahko naredimo vzporednico s glasbo.Za popolni uzitek ob vrhunski glasbi potrebujes glasbeni posluh,ki ga ne mores kupiti:
mehko koleno
# 30.06.2015 ob 12:23
Flegica
Tipični slovenski komentarji!!! Dej mi dunajca in pomfri-matr a smo res še leta 1990? Tisti ki hodijo v take restavracije so malomeščani al pa hipsterji? Ha ha ne razumem folk pri nas-enostavno bi mogl vsi bit oblečeni v nošnjo jest enormne količine pohanja in goveje juhe ter poslušat modrijane?! Dejte folk glavo iz riti in vidl boste kako širen je svet!!! Nehajte govorit o stvareh o katerih se vam sploh ne sanja niti nimate nobenih izkušenj. Pač hrana je lahko kompleksna ali preprosta lahko ima kuhar 3 zvezdice ali pa je vaša mama-oboje je hrana in oboje je potrebno spoštovati! Pač ne greš vsak dan v 3* tako kot ne greš vsak dan v opero! Včasih sede tudi rock ali pop al kar vam že paše ampak zato ni potrebno gledat na ljudi ki uživajo v operi za malomeščane! Malomeščan je predvsem tisti ki ne sprejema da so ljudje različni-drugače pa odličen vodnik in se še kot otrok spomnim ko sem s teto križaril po it z njim in vedno odlično jedel po nasvetih Michelina

--Pravilno utemeljujes ,se strinjam.

1)Pri nas nekateri se vedno mislijo ,da je dunajski zrezek,pommes frites in gulash slovenska kuhinja!!!

2)KAR SE PA TICE. sveža riba "iz morja na krožnik" v kakšni konobi, ob bokalu lokalnega vina, ne potrebuje zvezdic, reklame, zvenečih šefov in vsega ostalega, kar privlači malomeščane in neohipsterje.
Malo je takih,ki so sposoni ugotoviti,ce je riba sveza.,zamrznjena in sploh katere vrste,enkrat dobro pripravljena=STROKOVNJAK
3)Skoda, da ni mogoc TEST PREKO SPLETA.,
Hijena
# 30.06.2015 ob 06:57
Vsi so mahnjeni na te zvezdice, ki so izgubile svoj pomen!!! Nekatere restavracije si ne zaslužijo niti Z od zvezde, pa jih imajo več kot eno
PONOS
# 30.06.2015 ob 23:57
Flegica
Se ne strinjam s tabo.
Novi trend kulinarike ne bo šla v slow food in neke čire čare na krožniku z stotimi hodi da niti ne veš kakšne so sestavine.Preveč kopiramo trend ki se poslavlja....
Prihodnost so navadne ,klasične restavracije z domačo kuhinjo ki predstavljajo hrano ,zgodovino svoje okolice in to sezonsko vsak letni čas svoje jedi .Restavracije z Michelin zvezdicami niso to, kar ljudje želijo.
Všeč mi mora biti ambient ,osebje prijazno , da sem sproščen , prinesejo okusno hrano z domačim vinom,malce šova , cena prava, sem srečen , fantastičen večer.
ZeK
# 30.06.2015 ob 09:35
sveža riba "iz morja na krožnik" v kakšni konobi, ob bokalu lokalnega vina, ne potrebuje zvezdic, reklame, zvenečih šefov in vsega ostalega, kar privlači malomeščane in neohipsterje.

podobno velja za dobro košto v kateremkoli drugem koncu sveta.
MilesD
# 01.07.2015 ob 23:16
Mehko koleno,

Se en funkcionalno nepismen, kot vidim. Nikjer nisem nikomur dolocal, kaj naj pocne s svojim zivljenjem, napisal sem zgolj svoje mnenje, ki ti je slo po nepotrebnem pretirano v nos.

Kapelo si od blizu prav gotovo ti videl veckrat od mene. Jaz nisem proti uzivanju, jaz sem proti absolutno pretiranem obesanju le-tega na veliki zvon (beri 25 clankov o kulinariki na tedem)...

Vrhunska kuhinja je zgolj obrt, pa ce si se tako fasciniran nad njo, da delas trojne salte po obedu v Osterii Francescani... Za domaco nalogo si zelo pozorno preberi definicijo umetnosti, pa lahko noc zelim.
kenda
# 01.07.2015 ob 10:52
Jaz pa mislim, da si marsikatera slovenska restavracija dejansko že zasluži take zvezdice, po svoji kvaliteti. Kaj za to, če formalno ni zvezdic. Hrana tam je še vedno dobra, kaj dobra, odlična.

Pomankanje zvezdic v Sloveniji pa ni zaradi "majhnosti trga", ampak je zato, ker nas michelinovi ocenjevalci ne jemljejo resno kot države. To pa ni naša krivda, ampak je odraz njihove ozkosti.
raknac navi
# 01.07.2015 ob 08:52
Ha ja ha. Ljudje ne maraja.... Vsec mi mora biti... Ha ha. Kaj zdaj pises v imenu vseh ljudi al v svojem? In sploh nisi razumel kaj je flegica napisala. Ti se kar svoj ego pogled na svet reprezentiras.

No. Pa se o ribah po hrvaski obali. Zelo redko dobis dobro peceno ribo. Zakaj? Ker vsak Ante misli, da je dober kuhar. In bi rekel, da glede na tvoj komentar, dobre ribe se nisi jedel.
PONOS
# 30.06.2015 ob 23:30
Zato je zame Marco Pierre White idol ker se je požvižgal na svoje zvezde...izšolal in poslal v k..c tudi Ramseya;)
ThinkIt
# 30.06.2015 ob 13:34
"Delo okuševalca je naporno, pravi Arrighi. Foto: Reuters"

Extremni napori,.... roka boli od dvigovanja žlice.
mehko koleno
# 30.06.2015 ob 13:08
Najpomembnejse :
----------5 kriterijev,ki so pomembni pri dodelitvi zvezdic Michelin:

KAKOVOST IZDELKOV, OBVLADOVANJE KUHE IN OKUSOV, OSEBNOST CHEF-a V KUHINJI , RAZMERJE KAKOVOST/CENA, REGULARNOST V CASU IN GLEDE NA CELOTO JEDILNIKA

-----Najpomembnejse je to,kar je v krozniku:
3 zvezdice=IZREDNA KUHINJA , VREDNA VOZNJE(POTI)
2 zvezdice=IZVRSTNA KUHINJA , KI SI ZASLUZI OVINEK(POSTANEK)
1) zvezdica=ZELO DOBRA MIZA V SVOJI KATEGORIJI
En gastronomski lokal ima lahko maksimalno 3 zvezdice Michelin !!!!!

----------Paul Bocuse, né le 11 février 1926 à Collonges-au-Mont-d'Or,
ima 3 zvezde ze od leta 1965:Cuisinier du sièclePape de la gastronomieChef du siècle
in leta 1987 ustanovi Le Bocuse d'Or ou Concours mondial de la cuisine
lordslayer
# 30.06.2015 ob 12:52
se mi zdi, da če želiš doživeti te mišelinove zvezdice, moraš tudi malo več hrane poznat, ker drugače se ti zdi, da si za obrok dal 10x preveč denarja in bi isto dobil v obični gostilni 10 m naprej...
pravapot
# 30.06.2015 ob 11:12
Nobena restavracija, ki ima na jedilnem listu izključno sushi ne bi smela dobiti nobene zvezdice, tako kot jo ne dobi restavracija z izključno jedmi na žaru ali ribami. Marsikatera restavracija v Dalmaciji bi imela max. zvezdic, če bi ocenjevali samo njihove ribje jedi, ki se lahko s sushijem primerjajo.
Debely
# 30.06.2015 ob 09:00
Te zvezdice so čist brez veze, tako kot ta Michelinov vodnik. Dobra hrana ne rabi zvezdic.
jahbulon
# 11.07.2015 ob 17:34
Pri Jurmanu sem videl imajo te zvezdice, 3, pa CD piše zraven, verjetno hodijo tja častni konzuli. Hrana je dobra, porcije veliko, dajo tudi na bone. Od drugih z zvezdicami gre omeniti še Čad, verjetno zaradi prebranca, in pa un lokal pri Ljubljanici, pozabil sem ime, picerija in restavracija.

Za ribo pa ni dovolj, da je sveža, ujeta mora biti na trnk, ker sicer ribi v mreži v agoniji poči žolč + izloča slabe kemikalije zaradi stresa. Take ribe, predvsem osliče in kalamare imajo npr. v Sparovi restavraciji, ki sicer nima zvezdice, dajo pa tatarske omake kolikor želiš, eni jo spakirajo še za domov.
memepower
# 02.07.2015 ob 17:20
Pametujte kolikor hočete, ampak tele zvezdice so očitno zgolj merilo za nivo preseravanja, brez katerega določeni ljudje pač ne morejo. Jim vzbuja občutek lastne večvrednosti, če žrejo v taki restavraciji. Ampak vsakomur svoje.
raknac navi
# 02.07.2015 ob 15:35
Ce je nekaj kreativno se ne pomeni da je art.
raknac navi
# 02.07.2015 ob 15:35
Funkcionalno nepismen genijalc ni razum primere z modrijani? Itak. So borboncice intelekta zatajile...
mehko koleno
# 02.07.2015 ob 11:01
MilesD
LE CEVLJE SODI NAJ KOPITAR... bi odgovoril France.

---Resno mnenje ,ni nikoli zalitev,ampak je vedno podkrepljeno z znanstvenimi ugotovitvami.
To se pac razlikuje od obicajnega in na nasih tleh uveljavljenega" dvopredalnega sistema"(nas-vas) ...
--- Zivimo v casu,ko se lahko sleherni poliglot brez velikih tezav dokoplje do najpomembnejsih informacij o kreativnosti cloveka...
---Kar se tice moje pismenosti sem pa mnenja, da naj o tem sodijo pismeni.

Kot ze povedano,poznamo 2 skupini omejenih :
1) Niso krivi,da so omejeni
2)Ponosni na svojo omejenost
To je pa neozdravljivo in nalezljivo stanje,ki se ob ugodnih druzbenih razmerah hitro razmnozuje.Poglobljeno se je s tem fenomenom ukvarjal Fran Milcinski v delu Butalci.
Dokaz,da je to na nasih tleh ze star pojav...
mehko koleno
# 01.07.2015 ob 22:44
MilesD
Nic ni narobe z iskanjem uzitka v zivljenju, narobe je temu pripisovati prevelik pomen. Zal smo ze tako dalec, da je neki genialec nad mojim komentarjem vlekel vzporednice med kulinariko in glasbo, torej med obrtjo in umetnostjo.

-Na sreco svobodnemu cloveku nihce nima pravice dolocati,kaj pocne s svojim zivljenjem.
----Ce ljubi nogomet ali ne-- o tem odloca sam.
----Ce ima rad skladnost dobre pijace in jedace---- o temu spet odloca on sam.
----Ce ima rad razgibano seksualno zivljenje-- spet odloca sam ITD....

Vedno so "uzivace" gnjavili razni dusebrizniki,ces ,da posvecajo prevec casa raznim uzitkom...Moj odgovor: Pusti ljudi ziveti ,ti pa gnjavi samega sebe v kapeli...

1) Vrhunska kuhinja je umetnost
2)Za hedonisticno razvajanje brboncic,je zelo usodno stevilo brboncic / cm2
Ta gostota ni pri vseh enaka,torej razlicna sposobnost zaznavanja okusov.Gre za predispozicijo,ki jo lahko vezbamo,(obstojajo ljudje,ki jedo samo za prezivetje in ne obcutijo nobenega uzitka).Tudi tu je bil bog krivicen.
3)Prav tako obstaja prirojena, vec ali manj razvita sposobnost zaznavanja zvokov.Ce dvomite v obstoj glasbenega posluha, povprasajte tiste,ki so glasbo studirali.
4)Ta trenutna globalna obsedenost --Ne vem,kaj to pomeni.
Ze praclovek je uzival ,ko se je ponudila prilika.Najbolj je uzival tisti,ki je prispel prvi in kar se tega tice,je danes prav tako...
Banban
# 30.06.2015 ob 10:21
Vedno ko vidim lastvico me preseneti da ima F***** Gordon F*** Ramsey 14 zvezdic. Pred bratoma Adria, red Bocousom...Verjetno zna tudi kuhat, ne samo klet.
Prismuknjen
# 30.06.2015 ob 09:36
Šef Bine bo zrihtal eno.
Kekec99
# 30.06.2015 ob 08:46
Glede na videne "specialitete" bi pršut in sir kar z deske, zvezdice pa naj imajo.
sosman
# 30.06.2015 ob 08:17
Ni edina suši z ***, je pa mali pajzl, ki ga vodi stari mojster, mislim da je že preko 80 star. Dober film.
mehko koleno
# 01.07.2015 ob 12:05
kenda
ampak je zato, ker nas michelinovi ocenjevalci ne jemljejo resno kot države. To pa ni naša krivda, ampak je odraz njihove ozkosti.
---1)-Nekateri imajo polna usta izgovorov,zakaj so neznani na svetovni sceni.Navedel sem kriterije in so celemu svetu znani.Ne bodo naredili posebnih kriterijev za tiste Slovence,ki se mogoce imajo za najboljse...:
-----2) Lokali z zvezdicami so podrocje zase (kreacija)
.Poleg teh pa po svetu,kot pri nas poznamo gostisca,kjer ti ponudijo kakovostno pripravljene izvirne pokrajinske jedi v domacem okolju in po nepretiranih cenah.

P.S.:
Nasi vrhunski sportniki so izredno priznani na svetovni sceni,pa prav tako prihajajo iz mikro drzave...
kozorog1973
# 30.06.2015 ob 07:38
na nek način je povezano s temo, ne pa čisto: Ekstremno priporočam dokumentarec Jiro dreams of sushi. Govori o tem kako je ena suši restavracija dobila vse zvezdice kljub temu, da strežejo izključno suši. Dober dokumentarec...

ja in pa mislim da ni samo ena suši restaurant s 3 "mišelinkami"
sistemc.
# 30.06.2015 ob 08:35
Tisti otrobi na sliki 3 so zagotovo iz restavracije z tremi zvezdicami.

Dunajca pa pomfri zame, prosim.
mehko koleno
# 30.06.2015 ob 09:28
- preprosto smo premajhni. Premalo denarja se obrača v podalpski deželi.

To so dve trditvi,ne ena!!!

Slovenija (stevilo zvezdic Michelin=0)
----Površina 20.273 km² uvršča Slovenijo med srednje velike evropske države.
Preb .: 2.062.874

Mesto Lyon (stevilo zvezdic Michelin: *** =1, **=2, * =12)
--------Povrsina :47,95 km²
Preb. : 484 344
Kazalo