Izola se bo že peto leto zapored odela v oranžne barve. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Izola se bo že peto leto zapored odela v oranžne barve. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na zdravje! Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Festival je močno pomagal Izoli, da je postala vinska destinacija. Na sliki organizatorji. Foto: Organizator
Festival oranžnih vin v Izoli

Degustacijo vin bo dopolnjevala bogata ponudba domačih pridelkov in prigrizkov izpod rok 20 vrhunskih kuharskih mojstrov, med katerimi bodo Domačija Butul, Domačija Novak, Skaručna, Kendov dvorec, Pri Lojzetu (Zemono), Fonda, Rizibizi in Arkade-Cigoj.


Program festivala ter vse sodelujoče vinarje in gostince si lahko podrobneje preberete na uradni strani Orange Wine festivala.

Dogajanje se bo, kot je že navada, začelo ob 13.30 s slovesnim odprtjem in blagoslovom vin v cerkvi svete Marije Alietske na Manziolijevem trgu, festivalsko prizorišče pa bo odprto do 21. ure.

Orange Wine Festival, ki se je specializiral prav za spontano macerirana vina, je Izolo postavil na svetovni zemljevid, festival vsako leto raste, obiskovalcev pa se običajno tare. "Gre za edini specializirani festival te vrste daleč naokrog. Za nas je čast, da ga gosti mala Izola," je na novinarski konferenci pred festivalom povedal Bruno Zaro, predsednik društva Vinadria, ki organizira prireditev.


Oranžni vinarji, ki jih na Izoli 2016 ne smete izpustiti:
Aci Urbajs, Batič, Blažič, Dario Prinčič, Damjan Podversic, Franco Terpin, Gordia, Guerila, Jnk, Klabjan, Radikon, Svetlik, Costadila, Gruzijci.

Izolski župan Igor Kolenc pa je pohvalil festival kot inovativno in razvijajočo se pobudo, ki vnaša v mesto življenje, obenem pa ima vlogo tudi pri njegovem oživljanju, saj je prav Festival oranžnih vin pomagal "odkriti" dolgo zapuščeno staro občinsko palačo na Velikem trgu, kjer ob Manziolijevi palači in Manziolijevem trgu poteka festival.

Oranžno, ki te ljubim oranžno
In kaj točno so oranžna vina? Gre za bela vina, pridelana po postopku s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom, torej na enak način, kot pridelujejo rdeča vina, na ta način pa se iz kožic izlušči več barvil in taninov, zato so bela macerirana vina globljih barv. Gre za tradicionalni postopek pridelave v deželah ob severnem Jadranu, na tak način pridelujejo bela vina v Gruziji in še marsikje v Evropi, pa tudi v ZDA in na Novi Zelandiji.

Pridelovalci oranžnih vin težijo k čim bolj sonaravni pridelavi in sozvočju s svojim okoljem, čeprav jim nekateri ortodoksni naravni vinarji očitajo, da so malce izkoristili trend in da vsi sodelujoči ne spoštujejo vseh zakonitosti ekološkega vinarstva - da so torej v vinogradu prav tako naravni, kot so nato pri predelavi grozdja.

Jeseni repriza na Dunaju
Skovanka "oranžno vino" je sicer razmeroma nova, rodila se je med praktičnimi Anglosasi, da so natančno označili skupino vin iz grozdja belih sort vinske trte, za katere je v fazi predelave značilen daljši stik mošta z jagodnimi kožicami. Pridelava oranžnih vin je butična. Pridelovalci so kmetje, domala vsa oranžna vina prihajajo z majhnih in srednje velikih družinskih posestev.

Kakor koli že, Orange Wine festival je ne glede na določena notranja trenja med vinarji samimi prerastel zgolj še en vinski festival in postal eden največjih dogodkov pri nas, ki vsako leto navduši tako z vinsko kot kulinarično ponudbo, svojo jesensko inkarnacijo pa je dobil celo na Dunaju.

Cena vstopnice je 25 evrov.

Festival oranžnih vin v Izoli