Pelicona v Maribor prinašata svoj najnovejši izdelek, Harvest Moon. Foto: BoBo
Pelicona v Maribor prinašata svoj najnovejši izdelek, Harvest Moon. Foto: BoBo
Ana Roš in Valter Kramar - verjetno najboljša promotorja ne le kobariške, ampak tudi slovenske kulinarike v svetu. Foto: Organizator
Jestival v Kobaridu bo sklenil uspešni festival pohodništva. Foto: Organizator

V Mariboru bo namreč v soboto, 3. oktobra, potekal drugi Štajerski festival piva. Na festivalu se bodo predstavili domači mikro- oz. t. i. craft pivovarji, nekaj pa bo tudi craft pivovarn iz sosednjih držav. Z vami bodo tako praktično vsi "običajni osumljenci", zaslužni za razmah craft pivovarstva pri nas: iz Ajdovščine prihaja Pelicon s pivi Out of China, Summer Ale in zadnji izdelek Anite in Mateja - Harvest Moon (pivo iz svežega hmelja).

Z goriškega konca so tudi večkrat nagrajeni Reservoir Dogs, ki bodo ob štirih jezdecih apokalipse premierno predstavili tudi svoj Wet dreams (glej zgoraj). Z novostjo, Deep Purple IPA, prihaja v Maribor tudi Varissh, v polni postavi pa jezdita na Štajersko tudi obe kamniški mikropivovarni: General Maister in Mali Grad (novosti: Hefeweizen in Harvest amber ale).

Iz Gornje Radgone prihaja z lagerjema pivovarna Kostanj, Dr. Orel bo predstavljal prvo 100-odstotno ajdovo pivo na svetu, Pivovarna Štajerc bo ponujala ČiliBeer, Cannabis, svetli lager in Dry hoped lager, domačini LiLa MiSa's IPA Mike's-Brewerey iz Peker bodo predstavili Dark Ale, American IPA in Friendly Ale, v Mariboru pa bosta tudi Pivovarna Bru Kru in ena najmlajših domačih pivovarn, Brew Revolt Brewery. Z vami bo tudi težko pričakovana najnovejša domača pivovarna, Tektonik, ki ima sedež v Ljubljani.

Od tujih pivovarn iz Budimpešte prihaja ena izmed najboljših madžarskih pivovarn Reketye Sörfőzde - Brewery (Monolith IPA, Shifty Beaver, Golden Jónás in Kartarsnő), iz Nemčije pa Camba, pivovarna leta 2014, ki velja za enega izmed začetnikov craft revolucije pri njih. Ponujali bodo Pale Ale, Ei Pi Ai in Imperial Stout.

Za podlago, da ne bo šel alkohol prehitro v glavo, bodo poskrbele izbrane mariborske restavracije.

V Kobaridu gastro-artfuzija
V Kobaridu so za 3. Festival okusov in umetnosti okrepili sile in po novem je tamkajšnji Jestival gastro-artfuzija - mešanice dobre hrane in umetnosti. Za prvo bosta v prvi vrsti poskrbela mojstra Ana Roš in Valter Kramar iz Hiše Franko, za drugo pa filmski režiser Jan Cvitkovič in umetniki, ko so Rudi Skočir, Stanka Golob, Damijan Kracina in Vasja Kavčič.

3. oktobra tako vabijo na glavni kobariški trg, kjer bodo obiskovalcem ob nepogrešljivem kobariškem štruklju predstavili bogato kulinarično ponudbo, nadgrajeno s krajevnimi izdelki in pridelki, pri čemer organizatorje vodi rdeča nit: "nonin birtoh" (babičin predpasnik). Skratka, spominjali se bodo receptov in nasvetov naših in vaših babic. Ob Franku na Jestivalu sodelujeta še restavracija Kotlar in Topli val, ki zaokrožujeta kobariški "sveto trojico" gastronomije, pa domače gostilne in turistične kmetije.

Okusi Pivških jezer
Svoje "Okuse" pa letos premierno dobivajo tudi Pivška jezera - v nedeljo, 4. oktobra, bo tako v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi pri Pivki potekala prireditev Okusi Pivških jezer, pri čemer bo glavna nit pivška kulinarika.

Z različnimi dobrotami se bodo predstavile vse vasi iz Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera, obiskovalci pa bodo lahko pokusili jedi, ki so še danes na jedilniku marsikatere pivške družine, pa tudi takšne dobrote, ki v hitrem tempu življenja vzamejo preveč časa za pripravo, in se le nostalgično spominjamo časov, ko je nona skuhala belo polento in jo zabelila s pocvrtim pršutom.

Poleg kulinarike se bodo predstavili tudi različni kmetovalci, ustvarjalci in umetniki, pri katerih boste lahko kupili domače pridelke in izdelke, obiskovalci pa se bodo lahko tudi podali na sprehod do Petelinjskega jezera z vodnikom.

V Šmarju so za vroče
V Šmarju pri Jelšah pa bo prav tako v nedeljo potekal "Prvi pravi čili festival", za katerega organizatorji samozavestno trdijo, da bo presegal vse dozdajšnje podobne čili festivale. Predstavilo se bo namreč prek 30 razstavljalcev, to so domala vsi slovenski pridelovalci čili omak iz najrazličnejših koncev Slovenije

Obiskovalci se bodo lahko okrepčali s pripravljenimi jedmi iz čilijev, kupili najrazličnejše proizvode in prisluhnili predavanju inženirja Draga Jančiča, ki bo predaval o vzgoji čilija.

Vrhunec festivala bo 1. državno prvenstvo "Za zlati habanero" oz. kdo poje najbolj pekoč čili, na katerega je prijavljenih 20 tekmovalcev, od tega tri ženske.