Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 26 glasov Ocenite to novico!
Melania Trump, papež Frančišek
Papež je prvo damo slovenskih korenin vprašal, s čim hrani moža, vendar jo je potem zagodla zmeda glede vprašanja, češ: sta se pogovarjala o "pici" ali slovenski "potici"? Foto: Reuters

Dodaj v

Po pogovoru Melanie in papeža zatajila slovenska kulinarična diplomacija

Na naključne dogodke bi se morali nemudoma odzvati
1. junij 2017 ob 20:52
Mengeš - MMC RTV SLO, STA

"Če bi imeli privzgojeno, kaj storiti takoj po dogodku, kot je bilo srečanje pri papežu, bi znali pravilno reagirati - čez 10 dni v Londonu pripraviti veseli dan slovenske potice," se je pridušal etnolog Janez Bogataj.

Spomnimo: papež Frančišek in ameriška prva dama Melania Trump sta se ob nedavnem srečanju v Vatikanu pošalila na račun prehranjevalnih navad ameriškega predsednika in papež je vprašal Melanio, ali Donalda hrani s potico.

Vir v Vatikanu je pozneje pojasnil, da je Frančišek ljubitelj slovenske potice, da vedno povpraša po tej orehovi sladici, ko se sestane s kom iz Slovenije.

Melania in papež kot ambasadorja slovenskega turizma
"Imeti moramo dolgoročne strategije, ki morajo preživeti vlade, loviti korak s tehnološkim razvojem, iskati priložnosti za medsektorska sodelovanja doma in v tujini ter nemudoma reagirati na naključne dogodke,
" je v okviru petega Zelenega foruma poudarila Sonja Sibila Lebe z Univerze v Mariboru ter ob tem spomnila na omenjeni pogovor med Melanio Trump in papežem.

Lebetova meni, da bi morali obema podeliti listino ambasadorjev slovenskega turizma.

Slovenija nima kulinarične diplomacije
Temu je prikimal tudi Janez Bogataj, ki je obenem opozoril, da Slovenija nima kulinarične oz. gastronomske diplomacije.

"Če bi imeli privzgojeno, kaj storiti takoj po dogodku, kot je bilo srečanje pri papežu, bi znali pravilno reagirati - čez 10 dni v Londonu pripraviti veseli dan slovenske potice ter tja poslati dva informatorja in voznika, ki bi potice peljal. Ni treba cele delegacije," je prepričan etnolog.

"Tajska je pred leti naredila takšen dan v Londonu in na Tajskem se je turistični obisk v naslednjih šestih mesecih povečal za 80 odstotkov," je ob tem spomnil.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
severna zvezda
# 01.06.2017 ob 22:43
"Če bi imeli privzgojeno, kaj storiti takoj po dogodku, kot je bilo srečanje pri papežu, bi znali pravilno reagirati - čez 10 dni v Londonu pripraviti veseli dan slovenske potice," se je pridušal etnolog Janez Bogataj.

...itak, vsaka reklama je dobra reklama.......bi bilo pa v redu, če bi večni in edini etnolog in razlagalec kulinarike v in od RS razumel, da je trumpetovanje instantna "rešitev" in podobno velja že za princ Charlesove kozolce,..... Takrat so bili vsi prav pomilovalno vzhičeni..... In, kaj je s slovenskim medom in apis carnico? ........ Res žalostno, da potrebujemo razne figure, ki so storile, kaj? Ustavile vojne , pekle domačo potico (Melania?), .......

Sami lahko največ storimo za promocijo domačih / avtentičnih jedi: da jih pripravljamo, konzumiramo, posredno reklamiramo........... Je pa res,da je bistvena odmevnost: glavno, da je nekdo slaven: lahko stoji en tuji varnostnik 300 metrov od neke slovenske jedi, pa bo takoj 10 novic o tem, kako Slovenci ne znamo pripraviti ali reklamirati tegA in tega ........

Resnično: patetično.

Jej lokalno, kuhaj domače, a hkrati ne imej slabe vesti, če pripravljaš in ješ jedi, ki izvirajo od drugod!

Kar se izvaja s tem Bogatajem, je navadna dvoličnost in narejen patriotizem. Ima pa srečo: modruje o najbolj elementarni zadevi na celotnem planetu: o prehranjevanju. :))

Papežev grižljaj potice 2-x letno ne bo rešil slovenske turistične identitete, kaj šele vse drugo, kar je narobe v Sloveniji.
rebelrebel
# 02.06.2017 ob 08:20
Važno da se bo zaščitilo kajmak....... LOL
Wasabi
# 01.06.2017 ob 23:00
Lebetova meni, da bi morali obema podeliti listino ambasadorjev slovenskega turizma.

In kaj je papež naredil za slovenski turizem? To, če Rodeta ali pa Trumpovo pobara, a sta jedla potico je ravno podobno, kot da bi ju pobaral, ali sta jedla sir. Kaj ima to veze s turizmom?
Luka Novak
# 02.06.2017 ob 09:38
Vrhunska reklama, ki bo žal ostala neizkoriščena. Poglejte si malce severne, zahodne .. sosede, kako se razpišejo o podobnih nacionalno prepoznavnih temah na globalno bistveno nižji ravni.

Potice in podobne dobrote pripravlja veliko število oseb, nekatere vasi, kraji, območja so že tradicionalno znani.

Pripravijo lahko od majhnih količin do količin za npr. poroko oz. večje število gostov. Glede na kakovost so daleč najbolj ugodni, potrjujejo jo tudi z vedno novimi naročili, največkrat naročila komaj dohajajo oz. morajo iskati alternative.

Problem je v državi, ki ta potencial ne zna izkoristiti, preko sive ekonomije tudi izgublja prihodke, delovna mesta, dodatno vrednost itd..

Ter seveda negativni miselnosti nekaterih posameznikov, ki je je predstavljena v nekaterih zgornjih komentarji.

Vprašal bi, jih kaj jim gre (naj) bolj v nos : papež (predstavnik kristjanov št. 1, ki je preko sorodstva povezan s Slovenci) ali prva dama ZDA, po rodu Slovenka ali slovenska nacionalna jed ali ... (vstavi ustrezno) ?
Shimun
# 02.06.2017 ob 08:18
Zakaj pa ni Janez Bogataj kar sam pobudnik take diplomacije?? Lahko je samo kritizirati, zakaj pa on tudi česa ne naredi?
Lintver
# 02.06.2017 ob 10:48
"Tajska je pred leti naredila takšen dan v Londonu in na Tajskem se je turistični obisk v naslednjih šestih mesecih povečal za 80 odstotkov," je ob tem spomnil.

Seveda hodijo vsi zahodnjaki na Tajsko zaradi kulinarike...
Ursus1984
# 02.06.2017 ob 09:01
Kaj vam ni jasno? To je promocija, potrebujete udarne novice, da pritegnete pozornost. Če vam je Melanija všeč ali ne, je kot prva dama in s to epizodo s potico naredila več za prepoznavnost Slovenije kot vsi športniki, kulturniki in drugi skupaj. Zato podpiram ideje g. Bogataja in ge. Lebe.
Ples
# 01.06.2017 ob 23:56
Lebetova meni, da bi morali obema podeliti listino ambasadorjev slovenskega turizma.

To je pa res adijo, no!
Melaniji se niti enega tvita o potici ni dalo napisat (ali ni smela), če že na dogodku samem ni uspela izdaviti npr. 'potica from Slovenija?' - tu bi pa kar neke listine podeljevali? Ojojoj.
Luka Novak
# 02.06.2017 ob 11:22
@praetor

Dajte bit resni no, ta potica ne zanima nikogar, spremljam tuje medije vsak dan in ob vseh težavah se bojo s potico ukvarjali :) ..


Potem si preberi še letni prihodek in vse pripadajoče učinke , ki jih Jodlarji ustvarijo z Mozartkugeln ali kakšno podobno recimo ji malenkostjo.

Za domačo nalogo pa se vprašaj, zakaj nam severni sosedje namesto lakirnice ne ponudijo proizvodnjo Mozartkugeln oz Mozartovi kroglic ali kakšno podobno donosno zadevo ?
zamudnik
# 02.06.2017 ob 15:49
Joj, kako ste eni zagrenjeni ...

Mozartkugeln so od Mozart, potica pa od pice, a ne? Pa kje imate logiko, fantje? A čevapčiči so od Čevapa, burek pa od Bura?
Če bi potico delali Francozi, bi bila že zdavnaj svetovna kulinarična atrakcija. Naša ni, ker je pač še nismo uspeli uveljaviti. Zakaj ne? Tudi zato, ker nas je malo in po svetu nimamo močnih lobijev, niti v politiki niti v kulinarični srenji. Pol sveta ve za "poljsko klobaso", ker je pač v vsakem večjem mestu na Zahodu toliko in toliko ponosnih Poljakov, ki tam odpirajo svoje trgovine in se veselo med seboj podpirajo ter s tem vedenje o sebi in svojih izdelkih širijo tudi med druge. Kranjsko klobaso pa še vedno v glavnem poznamo mi sami. Mi smo hitro "v luftu", če se o čem prčkamo z južnimi sosedi, na veliki oder pa res ne znamo stopiti. Namesto da bi pograbili priložnost, nas postane sram in ne vemo, ali se ne bi bilo najbolje za kaj opravičiti.
Jajaja
# 02.06.2017 ob 14:39
Praetor

Ha žal je potica to kar imamo. Pač nimamo Mozarta.

Ampak seveda večine Slovence to nikdar ni ustavljalo da ne bi šli naprej. In tako smo sestavili kar nekaj pametnih idej. Med drugim tudi govorečega Toma , še prej pa Martina Krpana ki je rešil ta dunaj da je lahko rodil Mozarta. Sicer bi danes kaj drgega prepevali .

V resnici je važna zgodba vsaj danes in treba jih je znati ustvarjati. In tisti ki jih zna lahko potem proda govorečega Mačka za miljardo evrov.

In meni se potica ne zdi nič slabša od mačka.

Tako da naj kar pošljejo potico velikanko za ginesovo knjigo papežu in si bo cel svet zapomnil kaj je potica :)
pikam_dopust
# 03.06.2017 ob 15:49
Koliko pubertetniških komentarjev, češ "jaz sem tak car, meni je vseeno blablablabla".

Ali moramo res spet čakati na Hrvaško, da bo prijavila potico kot svojo avtohtono jed, da bomo znali ceniti reči, ki jih imamo? Saj ne bo dolgo trajalo. Pa da vidim takrat, kako vam bo "dol mahalo".
VladoP.
# 02.06.2017 ob 15:49
In, kaj je bilo s Tajsko??? Povečal se je samo erotični turizem (kot je vsem že znano)!!! Kaj je bilo drugega, da se piše o njej v tem (kon)tekstu???
VladoP.
# 02.06.2017 ob 15:44
Grims in Bogataj sta kot eno, pametna in modrujeta, ko je vse že mimo in v pozabi!!!!
In zakaj se ni Bogataj že prej oddzval in dal konkreten predlog, sedaj pa po dveh tednih nabija s to potico, da mi je že slabo od nje ...in njega!!! Bedna samopromocijska akcija samooklicanega kulinaričnega guruja, nič drugega!!!
In zakaj za vraga London???
P.S.:Nič ni zamujeno, brez panike!
h123
# 01.06.2017 ob 21:05
Dajte no biti malo bolj resni - se za kulinaricno diplomacijo naj bi zdaj zapravjajli. In seveda najeli en kup fenomanlnih etnologov, npr. gospoda Bogataja?
nikhrast
# 03.06.2017 ob 14:49
Potizza, ne potica, najboljše pa kar orehov strudel ali pa orehova rolada.
neznalček
# 03.06.2017 ob 12:57
Če nimaš za kruh, peci potico.
antartide
# 03.06.2017 ob 10:35
Melanijo za častnega ko(n)z(u)la z vsemi pristojnostmi ministrice za potico.
Guliarth
# 03.06.2017 ob 06:46
Pozitivno ne znajo, v negativi so zelo uspeši. Čudim se, da smo kot država še sploh uspešni. Tukaj nas rešuje slovenski delavec in inovatorji, brez njih smo severna koreja.
raknac navi
# 02.06.2017 ob 17:03
A se kdo spomni morda kaksne druge jedi iz kaksne druge drzave, ki jo je dobil v dar papez in jo naredila na vas tak vtis, da ste potovali potem v to drzavo?
mihael1
# 02.06.2017 ob 16:58
Eni pravijo , da je že Jezus jedel potico.
A je bila slovenska , pa nikjer ne piše.

Jaz sem sicer za to, da je bila slovenska, gospoda Bogataja pa zaprosimo za diplomatsko ofenzivo, da to prizna ves svet.
ffffff
# 02.06.2017 ob 15:56
Manjka še kakšna novejša slika etnologa Bogataja. Se enologija in gastronomija kar dobro vidi na njegovem obrazu.
Luka Novak
# 02.06.2017 ob 15:43
@praetor

Mozartkugeln imajo v imenu besedo Mozart, mislim, da ne rabim več nič dodati. In jodlarji imajo malo večji prestiž na svetovnem zemljevidu, kot tisti, ki domujejo južno od njih. Pač s potico ne bo šlo, bolj se bo treba potruditi :)

Mozart se v globalnih medijih omenja občasno, papež in Melanija pa praktično dnevno.

Kot je rekel @Jajaja : naredimo Guinnessu primerno potico velikanko, podarimo jo papežu, ta bo po njegovi navadi z njo nahranil lačna usta. Lahko pa naredimo eno še za Melanijo, pa naj sama izbere komu jo bo podarila.

In tako imamo možnost, da se bo na globalni ravni prepoznavnost potice poveča.
fesufix
# 02.06.2017 ob 13:44
Vsi se neki slinjo. Kolko potic so pa spekli tisti, ki najbolj jamrajo?

Najlažje se je šlepat za nekom, ki dela (potice) za tebe, ti pa pol prodajaš po svetu in si kao zvezda večera pa to. Kar naj gospodje pokažejo, kako se dejansko naredi ta potica. Da bomo vedeli še ostali ;)
LUDWIG
# 02.06.2017 ob 09:07
gremo na pivo
ajvard
# 02.06.2017 ob 00:58
jaz dobivam neko fobijo, strah..počasi se bojim, da mi Bogataj še iz konzerve tunine skoči.

tako je vseprisoten, da po 30 letih kuhanja ne vem, če sploh smem kuhati, kot kuham, ali mi boi Bogataj predpisal kako kuhati, pod grožnjo kazni.
Cyril
# 04.06.2017 ob 18:55
Bogataj je relevanten kt moja prababica
slovenka333
# 03.06.2017 ob 22:39
Najbolje je pa pamet soliti. Namesto, da bi gospod bogataj nekaj "pametovičil" pa naj on kaj organizira. Če bomo našo vlado čakali bomo na zgubi!
nikhrast
# 03.06.2017 ob 11:14
Nehajte s to potico, pa bi vsaj napisali "potizza", da bi folk vedel kako se izgovarja.
Najdeš pa orehovo rolado, pa strudel z orehami..., to delajo ukrajinske, nemške, poljske... pekarije po svetu.
praetor
# 02.06.2017 ob 12:48
Luka Novak, Mozartkugeln imajo v imenu besedo Mozart, mislim, da ne rabim več nič dodati. In jodlarji imajo malo večji prestiž na svetovnem zemljevidu, kot tisti, ki domujejo južno od njih. Pač s potico ne bo šlo, bolj se bo treba potruditi :)
maximinus
# 01.06.2017 ob 22:59
me prav zanima njen odgovor.
ambasadorka turizma je bila sedaj najbližje sloveniji v zadnjih 15ih letih.
potica, ja seveda.

bogataj,....iz njegovih ust v sveto pismo. en in edini poznavalec!
Svit-1
# 02.06.2017 ob 17:56
Se strinjam, ampak v tem primeru je bolje biti tiho (beri: Trump in Melanija nista neka silna referenca ...)!
VladoP.
# 02.06.2017 ob 15:55
Čisto tak vam povem!!!
Potico bom jedel, ko mi bo in če mi bo!!!
Pa mi dol visi, kje govorijo o njej in kdo! Če pa mislite potico v kontejnerjih voziti na Kitajsko, ZDA, ... in se bo pekla in pripravljala v velikih količinah ...pa to nebo niti p od potice!!! Potica je lahko samo butični izdelek!!! Pa dober tek!!!
ginza
# 02.06.2017 ob 09:37
Melanija sploh ni štekala, kaj jo papež sprašuje. Je mislila, da je rekel pica. Hahaha! Je pa potizzo omenjal Stephen Colbert v svojem stand-up monologu.
fokus
# 02.06.2017 ob 06:29
Nihče ne zna speči potice ali jo celo prodati. Zato smo tu.
praetor
# 02.06.2017 ob 09:52
Dajte bit resni no, ta potica ne zanima nikogar, spremljam tuje medije vsak dan in ob vseh težavah se bojo s potico ukvarjali :)

Potica je bila novica v Sloveniji in v Ameriki 5 sekund, c'mon.
kroksi
# 02.06.2017 ob 08:50
Ma nam Slovencem ni pomoči. Glede tega so Hrvati carji
Majestic12
# 02.06.2017 ob 09:02
Prav posiljujete že s to potico. Vsak dan skače iz paštete.
Kazalo