Betty Draper na čelu mize v Oglaševalcih. Foto: IMDB
Betty Draper na čelu mize v Oglaševalcih. Foto: IMDB
'Krvava' torta iz kuharske knjiga Prava kri.
Pri Sopranovih se je jedlo italijansko. Foto: HBO

Bontempžani so fiktivni, a to ni preprečilo Sookie Stackhouse, Billu Comptonu, Samu Merlottu in drugim likom iz Prave krvi, da ne bi ustvarili knjige receptov, polne njihovih vražjih koktejlov in kajunske kuhinje. True Blood: Eats, Drinks and Bites from Bon Temps (Prava kri: Jedača, pijača in prigrizki iz Bon Tempsa) je zadnja v dolgi vrsti kuharskih knjig, ki so jih navdihnile TV-serije.
A kot se sprašujejo v Guardianu, so tovrstne kuharice kar koli več kot zgolj spominek? Ali kdo dejansko kuha po njih in ali so recepti v praksi uporabni? "Bralci niso bebci. V teh knjigah mora biti kaj uporabnega, da se lahko prodajajo," meni Philip Jones, urednik The Booksellerja. Jones navaja kuharsko knjigo iz Sopranovih kot eno najboljših "TV-kuharic", ki je v Veliki Britaniji prodala skromnih 16.000 izvodov, v ZDA pa precej bolj impresivnih 473.000.

"The Sopranos Family Cookbook", kot je njen polni naslov, in njena naslednica "Entertaining with The Sopranos" sta bili uspešnici, ker imajo serija in knjigi očitno povezavo s točno določeno kuhinjo - italijansko-ameriško. In recepti delujejo. Na Družinsko kuharico Sopranovih prisega tudi kulinarični bloger Big Spud, ki je še posebej navdušen nad bogato lazanjo z baziliko Carmele Soprano.

Okus juga
Uspeh kuharice Cafe Nervosa: The Connoisseurs' Cookbook je bil skromnejši, a ga imajo ljubitelji humoristične serije Frasier radi ne le kot zbirateljski predmet, ampak tudi kot uporaben vir kavarniških receptov. Čudovit fiktivni svet Manhattna v 60., tatarskih biftekov in viskija iz Oglaševalcev (Mad Men) pa je navdihnil uradno in neuradno kuharico.
V tej najdemo med drugim recept za "Trudyjin zrezek v ponvi" iz 3. dela 1. sezone, "Salove špagete in mesne kroglice v paradižnikovi omaki" iz 7. dela 2. sezone in "Kittyjin prevrnjen ananasov kolač" iz 1. dela 2. sezone.

Zdi se, da lahko kuharske knjige, ki se navezujejo na TV-serijo, delujejo, če se navezujejo na serije z močno kulinarično temo. Bo kuharica iz Prave krvi uspešna? Afroameriška južnjaška hrana je v modi na obeh straneh Atlantika, knjiga pa je polna regionalnih specialitet, kot so koruzni kruhki, hush puppies (ocvrtki iz koruznega zdroba) in gumbo (morsko-zelenjavna obara iz Louisiane).
Recepti, ki jih je napisala domačinka iz Louisiane Marcelle Bienvenu, so preprosti in avtentični, a da bi ohranjali predstavo, da so za recepte poskrbeli liki iz serije, navodila za pripravo namesto ličnih fotografij hrane spremljajo fotografije iz Prave krvi.

Vseeno pa je dejstvo, da tudi če gre za velike TV-uspešnice, iz njih izpeljane kuharske knjige ne bodo prodajane v taki nakladi kot denimo knjige slavnih vrhunskih kuharjev, kot sta Jamie Oliver ali Gordon Ramsey.