Pred novo sezono so na Krakovskem nasipu odprli razstavo Odprta kuhna: Kulinarično popotovanje med stojnicami ljubljanske tržnice, na kateri so na ogled fotografije z lanske izdaje. Avtorja fotografij sta Jaka Birsa in Andrej Korenč. Razstava bo na ogled do 14. aprila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pred novo sezono so na Krakovskem nasipu odprli razstavo Odprta kuhna: Kulinarično popotovanje med stojnicami ljubljanske tržnice, na kateri so na ogled fotografije z lanske izdaje. Avtorja fotografij sta Jaka Birsa in Andrej Korenč. Razstava bo na ogled do 14. aprila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Projekt, ki ga je maja k nam pripeljal Izraelec Lior Kochavi, se je naglo prijel in postal priljubljena točka Ljubljančanov za kosilo, malico in klepet s prijatelji ob dobri jedači in pijači po precej solidnih cenah. Vsaj če vam je uspelo kdaj ujeti stojnico katerega izmed večjih imen slovenske kulinarike, katerih krožniki v matičnih restavracijah in gostilnah sežejo krepko čez "kuhnskih" nekaj evrov.
Lani se je na Pogačarjevem trgu vsak petek predstavilo okoli 25 gostincev in restavracij, vseh skupaj pa se jih je med marcem in oktobrom zvrstilo približno 65. Letos bo ponudnikov še enkrat več, podvojena bo tudi dnevna ponudba, odpiralni čas pa se bo podaljšal do 20. ure.
Ker je lani ob najlepših dneh pogosto zmanjkalo sedežev za vse gurmane, bodo letos poskrbeli za blazine in podobne pripomočke, organiziran bo tudi otroški kotiček za varstvo.
Od Zemona do Skaručne
In ponudniki? Na dolgem seznamu tistih, ki so potrdili udeležbo, najdemo vse od etničnih kuhinj (egiptovska, afriška, turška, tajska, šambala ...) do nekaterih največjih imen slovenske visoke kulinarike (Zemono, Hiša Franko, Pavus, Kendov dvorec ...).
Potem so tu še gostilne, pri katerih velja izpostaviti Mahorčiča, Rajha, Krištofa, Ruja (Peter Patajac bo s TaBarom letos v dvojni vlogi), Hišo Raduha, Repovža, Pri Danilu in Skaručno, z nami pa bodo tudi najrazličnejši vinarji in žganjarji.