Po festivalih kakijev, kozjanskih jabolk, olivnega olja, štrukljev in vina zdaj Slovenija dobiva še festival marmelade. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Po festivalih kakijev, kozjanskih jabolk, olivnega olja, štrukljev in vina zdaj Slovenija dobiva še festival marmelade. Foto: freedigitalphotos.net
Muzej na prostem Dežela kozolcev se je odprl šele pred kratkim in je prvi tovrstni muzej na svetu. Foto: Dežela kozolcev

"MARMELADA 2013" se bo slovesno odprla ob 10. uri, festival v okviru projekta Dobrote Dolenjske pa bo številne dejavnosti, ki se bodo vrstile ves dan, prepletal in povezal z marmelado - od glasbe, filma in predavanj do otroškega ustvarjanja in umetnosti.
Uradna razglasitev rezultatov ocenjevanja marmelad - prejetih je bilo 87 vzorcev – bo ob 15. uri.

Pod številnimi kozolci v Deželi kozolcev se bodo zvrstili Marmeladni žur z Romano Kranjčan, ustvarjalni slikarski ex tempore Marmelada 2013, v znamenju marmelade bo tudi poulična hrana s kuharskimi mojstri priznanih dolenjskih gostiln Rakar, Javornik in Repovž.
Palačinke vseh barv in okusov
Obiskovalci bodo lahko pokušali različne vrste palačink, tako pšenične, pirove, ajdove ali polnozrnate z več kot desetimi različnimi vrstami marmelad (slivova, breskova, figova, grozdna, jagodna, borovničeva, češnjeva, robidova, jabolčna …) in občinski cesarski praženec županov občin iz Mirnske doline, ki bo imel dobrodelno noto.
V predavalnici Kovačija se bo vrtel film Kajmak in marmelada, otroci pa bodo pod Žmavčevim toplarjem ustvarjali nalepke za marmelade in tako pomagali mamicam, pobarvali si bodo predpasnike in risali.
Prav tako bo poskrbljeno za "etnožur" in voden ogled po Deželi kozolcev.