Kulinarika
Festival bo potekal na idilični lokaciji Dežele kozolcev. Foto: MMC RTV SLO/Bojana Lekše
Festival Izbor se ponaša z največjo koncentracijo michelink pri nas. Foto: Festival Izbor
Slovensko falango bo vodil Tomaž Kavčič z Zemona. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Festival bo doživel premierno izvedbo 20. junija. Foto: Festival Izbor

Dodaj v

Sloveniji se obeta največji kulinarični festival do zdaj

Festival Izbor v Deželi kozolcev
27. maj 2015 ob 06:59,
zadnji poseg: 27. maj 2015 ob 07:23
Šentrupert - MMC RTV SLO

20. junija se bo v Deželi kozolcev v Šentrupertu zgodil očitno največji kulinarični festival pri nas do zdaj. Za festival Izbor, ki bo prvič v Slovenijo pripeljal z michelinkami ozaljšane kuharske mojstre, sta zaslužna Franci Kek in Tomaž Kavčič.

Slab mesec dni pred festivalom je že znana polna postava enodnevnega festivala, ki bi ga, sodeč po imenih in naboru, zlahka raztegnili na ves konec tedna. Na idilični lokaciji na Dolenjskem se bodo zbrali slovenski prvokategorniki, svoje vrhunske krožnike, izdelke in vina pa bodo predstavili tudi gostje iz tujine, pri čemer je treba poudariti zlasti zares močno italijansko postavo.


Za to je zaslužen verjetno predvsem Kavčič, ki si je s svojim ustvarjanjem v Gostilni pr' Lojzetu na Zemonu ustvaril izjemen ugled med našimi zahodnimi sosedi (Zemono redno uvrščajo v svoje kulinarične vodnike, ob tem pa so prav Italijani tudi redne stranke v dvorcu nad Vipavo), ki zdaj k nam pošiljajo okrepljene sile.

Ni pretirano reči, da tako prepričljive zasedbe in toliko Michelinovih zvezdic ni bilo še na nobenem kulinaričnem festivalu pri nas. Z dvema michelinkama se lahko pohvalita restavraciji La Peca iz okolice Vicenze in Agli Amici iz Vidma, iz restavracije Christian & Manuel z eno michelinko prihajata v Deželo kozolcev brata Costardi, mojstra rižot, iz neapeljske restavracije Palazzo Petrucci (ena michelinka) Lino Scarallo, iz restavracije Marenna (ena michelinka) pa Paolo Barrale, učenec legendarnega Heinza Becka.


Sodelujoči vinarji:


Aci Urbajs, Batič, Bjana, Burja, Cigoj, Clai (Hrvaška), Colnar, Dolfo, Edi Simčič, Ferdinand, Fornazarič, Frelih, Guerila, Istenič, P&F Jeruzalem Ormož, Joannes, Kabaj, Korenika & Moškon, Marjan Simčič, Marof, Matošević (Hrvaška), Movia, Pasji rep, Dario Prinčič (Italija), Pucer z Vrha, Radikon (Italija), Joško Renčel, Roxanich (Hrvaška), Slavček, Sutor, Ščurek, Šturm, Franco Terpin (Italija), Hiša pinotov Tilia Estate, Bruno Trapan (Hrvaška), Zidarich (Italija). Ženske in vino Slovenije: Černe, Danilo Mavrič, M-enostavno dobra vina, Mulit Goriška brda, Valter Sirk, Svetlik.


Pica in mocarela

Da bi Sloveniji pokazali, kaj je prava neapeljska pica, bo poskrbela ekipa slovite neapeljske picerije La Masardona, kjer strežejo najboljšo ocvrto pico na svetu, zunajserijsko mocarelo iz bivoljega mleka pa bomo lahko okušali po zaslugi posestva Barlotti iz Paestuma. Na čelu italijanske postave bo Fausto Arrighi, nedvomno najpomembnejša osebnost italijanske kulinarike, nekdanji predsednik združenja Michelin, zdaj pa eden najbolj zaželenih kulinaričnih svetovalcev, ki bo v Šentrupertu v prvem delu dneva predaval prav o tako čislanih michelinkah.


Sodelujoči gostinci:

Ristorante La Peca, Ristorante Agli Amici, Ristorante Christian & Manuel, Ristorante Palazzo Petrucci, Ristorante Marenna, Pizzeria La Masardona, Mozzarella Barlotti, Restavracija Marina, Ristorante Hotel San Rocco, Mate Janković, Druga kuća (Sarajevo), Walter Čevapi (Beograd).

Grad Otočec, Hiša Franko, Restavracija Debeluh, Restavracija DAM, Gostilna Mahorčič, Gostilna Na gradu, Vila Podvin, Gostilna Rakar, Gostilna Pri Danilu, Oštarija, Gostilna Repovž, S restavracije, Dvorec Zemono.


Od Hrvatov na Dolenjsko ob gostujočih vinarjih prihajajo Marina Gaši iz restavracije Marina v Novigradu, Teo Fernetich iz butičnega hotela in restavracije San Rocco v Brtonigli in Kavčičev Lidlov partner, Mate Janković, ki vodi v Zagrebu bistro Šnicl. In če vam to še ne bo dovolj, bosta za konkretnejšo podlago vinske pokušnje poskrbeli sarajevska restavracija Druga kuća in beograjski mojstri žara Walter Čevapi.

Slovenske kulinarične sile
In kdo bo delal Kavčiču družbo od slovenskih mojstrov? Ponosno bodo Dolenjsko, vzpenjajočo se kulinarično pokrajino, zastopali Grad Otočec, Restavracija Debeluh, Gostilna Rakar, Oštarija in Gostilna Repovž, čarala bo tudi Ana Roš iz Hiše Franko, pa Uroš Fakuč iz restavracije DAM, Ksenija Mahorčič iz Gostilne Mahorčič, Damjan Fink iz Gostilne Na gradu, Uroš Štefelin iz Vile Podvin in Čarmanovi iz Gostilne Pri Danilu. Za jedačo bosta ob tem skrbela še socialni podjetnik Matevž Slokar iz S restavracij in Jordan Cigoj, ki bo ob svojih vinih obvezno pripeljal z Vipavskega še svoje slovite mesnine iz mangalice.

Dvajseterici kuharskih mojstrov se bo na festivalu, ki bo potekal od 16. ure do polnoči, pridružilo še dvakrat toliko vinarjev (40) z vseh slovenskih vinorodnih okolišev, iz italijanskega zamejstva in hrvaške Istre, ob tem pa bo za zabavo poskrbljeno še s spremljevalnim programom.

Vstopnice po predprodajni ceni 24 evrov so na voljo samo še ta teden, do nedelje, na dan prireditve bo za njih treba odšteti 35 evrov, že zdaj pa so jih prodali več kot polovico. Organizatorji so poskrbeli tudi za avtobusni prevoz iz večjih krajev po Sloveniji in brezplačni prevoz z vlakom od Novega mesta in nazaj.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Samorog
# 27.05.2015 ob 15:51
mehko koleno
Pa kaj je treba res popljuvati čisto vse, kar KS napiše? Dajte no. Večina njenih prispevkov je več kot zgolj korektnih. Takle ihta se vam ne poda, saj vas očitno sili v nenatančno uporabo maternega jezika, katerega del so tudi poslovenjeni izrazi. Veste, jezik je živ organizem, ki se razvija in prilagaja potrebam. Izrazoslovje, ki ga je KS uporabila v svojem sestavku ustreza slovničnim zakonitostim slovenskega jezika. Če ne verjamete meni, pa le preverite v Slovarju slovenskega knjižnega jezika.
Pa lep pozdrav in mirne živce .
por
# 27.05.2015 ob 08:53
aj lajk!
Gravesen
# 27.05.2015 ob 11:17
benti, buraz ma pa glih ohcet takrat, benti!...
Cvetača
# 27.05.2015 ob 22:00
a pir pa šnops bosta?
ZeK
# 27.05.2015 ob 23:53
mehko koleno

V Sloveniji uporabljamo slovenščino.
Pica je beseda, ki v SSKJ opredeljuje jed, ki ji je v italijanščini ime pizza.
Insider No. 1
# 27.05.2015 ob 23:41
@Samorog

Brezveze...eni se v dotično novinarko spotikajo ob vsaki novici. Lahko samo rečem, da glede na moja opažanja lahko rečem, da spada med bolj dejavne novinarke na tem portalu. Veš glavno, da se krtizira....
mehko koleno
# 30.05.2015 ob 10:38
mehko koleno

V Sloveniji uporabljamo slovenščino.
Pica je beseda, ki v SSKJ opredeljuje jed, ki ji je v italijanščini ime pizza.

Hvala za poduk-koncno sem razumel!!!!
Giovanni iz Italije,ko prispe v Slovenijo,ni vec GIOVANNIi,ampak postane JANEZ...
Zakaj so ga sploh krstili, siromaka
Dajana_B
# 27.05.2015 ob 23:27
To bi moralo biti enkrat na mesec, vsakič v dugem kraju!
kaos
# 27.05.2015 ob 14:18
Kaj, toplerji brez ljudskih godcev?
dejneseri
# 27.05.2015 ob 14:00
in zakaj ne bivolja?
mehko koleno
# 29.05.2015 ob 10:31
https://www.youtube.com/watch?v=uTuXIuU4
rT4
mehko koleno
# 29.05.2015 ob 10:29
Nekdo je zapisal,da je izobrazba to.kar ostane,ko pozabis,kar si se naucil.

Ne mores pa pozabiti tistega,cesar se nisi nikoli naucil.

Ravno podrocje gatronomije pa je tisto,kjer je vesoljna Slovenija v fazi plenic...
Pozabili smo,kar so znale nase babice,novo in tuje pa je le medla kopija,kopije...
jureimacure
# 28.05.2015 ob 04:39
Pohvalno K.S.
jureimacure
# 27.05.2015 ob 14:42
Da ne boste na seno pozabili !!!
bilzerian
# 28.05.2015 ob 23:12
kaja ga res tu in tam brcne v temo, tu in tam piše članke, v katerih v zvezde kuje ljudi, ki si tega ne zaslužijo, tukaj pa ji res ni kaj očitati.....
mehko koleno
# 28.05.2015 ob 20:01
LE CEVLJE ,SODI NAJ KOPITAR...
qwertz
# 28.05.2015 ob 17:25
...ocvrto pizzo.. pa dobr noooo .. a zdaj lahko vsak kuharski analfabet piše o kulinariki.
mehko koleno
# 27.05.2015 ob 13:56
KS
Pica in mocarela
Da bi Sloveniji pokazali, kaj je prava neapeljska pica, bo poskrbela ekipa slovite neapeljske picerije La Masardona, kjer strežejo najboljšo ocvrto pico

Koristen nasvet: cs se bos slucajno sukala okoli tujih kuharskih mojstrov,nam prosim, ne delaj sramote in uporabljaj mednarodno poznano kuharsko besedisce:
PIZZA , PIZZERIA , MOZZARELLA di bufala itd.)
Ni nujno,da nas ocenijo,kot neuke kmetavzarje!!!!
Dober gkas,seze v deveto vas,slab pa se dlje...
mehko koleno
# 27.05.2015 ob 14:15
mednarodno poznano kuharsko besedisce

To enostavno pomeni,da ves svetovni strokovni svet,pozna jedi pod tocno dolocenim izvirnim imenom.
Ce bi vsakdo spreminjal po svoji zellji in vse prekrstil,potem se nihce vec ne znajde iz tega skrpucala.Ta navada se je razsirila samo pri nas.in ne samo na podrocju kuharstva.
Vse to res ni potrebno in nam ni v ponos...
Kazalo