Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 16 glasov Ocenite to novico!
Sladoled
Žiranti so se morali odločiti med dvajsetimi vrhunskimi sladoledi. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

Tekmovanje sladoledarjev: kje imajo najboljši sladoled v Evropi?

Med žirante povabili tudi dopisnika Televizije Slovenija Janka Petrovca
29. julij 2017 ob 16:37
Bologna - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Bologni v srednji Italiji so v petek priredili evropski polfinale sladoledarskega tekmovanja, na katerem sta sodelovala tudi slovenska udeleženca. Dvajset mojstrov iz osmih držav se je pomerilo za tri mesta na jesenskem svetovnem finalu.

Na bolonjski sladoledarski univerzi najljubšo sladico sveta jemljejo presneto zares - kar velja tudi za oba slovenska finalista evropskega polfinala.

"Prišla je ideja, da naredimo nekaj slovenskega, in tako se je rodila zamisel za sladoled z okusom prekmurske gibanice," je povedal Tine Valič iz slaščičarne igralnice Perla v Novi Gorici. Drugi polfinalist, Ardit Ejupi iz Sladoledarne Pingo v Šentilju, pa se je tekmovanja udeležil s sladoledom, ki ga je poimenoval Black Smoke. "Black Smoke v bistvu predstavlja temno čokolado, dimljeno na češnjevem lesu, okus ima po viskiju," je pojasnil Ejupi.

Je dovolj kremast?
Žirija, ki je okušala dvajset vrhunskih sladoledov, tudi iz pastinaka, bučnega olja in karija, je morala upoštevati stroga merila. Direktorica izobraževalnega centra Carpigiani Gelato University Kaori Ito je pojasnila: "Sladolede ocenjujemo po treh glavnih merilih. Prvo je predstavitev sladoleda. Drugo je njegova struktura. So v njem kristali ledu? Je dovolj kremast? Je svetleč ali moten? Se pravi, kako dobro je izdelan. Tretje merilo je okus."

"Zelo me je presenetil sladoled iz dimljene čokolade. Izredno uravnotežen je. Zelo dober. Pa tudi jogurtov sladoled z medom ..." je sklenil Sergio Dondoli, sladoledar iz San Gimignana in član strokovne žirije.

Posebno priznanje v roke Slovencu
Oba sladoleda, ki ju je Dondoli omenil, sta bila na koncu tudi nagrajena. Šentiljčan Ardit Ejupi je za Black Smoke prejel posebno priznanje, Nizozemec Erik Kuiper pa je s svojo domačo kombinacijo osvojil prvo mesto. "Doma imam sto krav in naše mleko je popolno. Doma imamo med, jogurt, jagode in orehe. To je dovolj za odličen sladoled," je povedal zmagovalec iz Nizozemske.

Trije najboljši - ob Kuiperju še Madžarka Renata Somogyi s črno čokolado in pasijonko ter Grk Dimitris Karalampus s slanimi karameliziranimi arašidi - se bodo septembra udeležili svetovnega tekmovanja v Riminiju.

VIDEO
Kje imajo najboljši evropski sladoled?
Janko Petrovec, Televizija Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Untamle
# 29.07.2017 ob 19:45
Tale instant štanca na sliki ziher ne.
1a34
# 29.07.2017 ob 17:18
Vsaka čast!

Veliko sreče tudi vnaprej vsem sladoledologom - in sladkosnedologom vobče. :-)
Lublanski
# 30.07.2017 ob 06:57
Fotografija je simbolična, sladoledj sa koljodvorske
GLaDOS
# 30.07.2017 ob 13:09
men limona cist odgovarja ;)
tesnilo
# 30.07.2017 ob 11:05
Šentiljčan Ardit Ejupi
hahahah
zamudnik
# 31.07.2017 ob 01:09
Hude zmrzline, ni kaj.
Amethist
# 30.07.2017 ob 21:32
Kar se mene tice je meni najboljsi sladoled v Illichu v Mariboru. Ga ni boljsega.
fantasycamp
# 30.07.2017 ob 12:28
Klipan, a so Verboten,Cavazza,Nachbar tudi Slovenci al velja za njih poseben status?
gokhey
# 30.07.2017 ob 11:41
Wasabi
# 30.07.2017 ob 00:27
. "Black Smoke v bistvu predstavlja temno čokolado, dimljeno na češnjevem lesu, okus ima po viskiju," je pojasnil Ejupi.

Če bi še dišal po smokvah in imel pookus po tatarskem biftku bi znal resno konkurirati mojemu najboljšemu sladoledu - TOM lučki;)
itak
# 30.07.2017 ob 18:51
Zmagal bo zihr kak siptar :-)
Kekec99
# 30.07.2017 ob 09:48
Le kdo bo zmagal v pripravi sladoleda? Saj ne more biti težko za uganiti.
Triptico
# 31.07.2017 ob 15:53
Bil pri Dondoliju dva tedna nazaj, dober sladoled. Je pa tako, tekmovanje, sejmi, to vse so maksimalni normativi in poslednicno vrhunski sladoledi, ki jih bos tezko nasel pri sladoledarju za vogalom... Albanec v kiosku uposteva 25% priporocenega normativa :). Naceloma pa jemo kar soliden sladoled v Sloveniji, ampak vsak ima svoj okus in prav je tako. V tej vrocini pase vse kar je hladno.
Gepard007
# 29.07.2017 ob 21:58
Vsa čast tistemu, ki naredi normalen okusen sladoled. Večina zgoraj opisanih se pa itak afna. Verjetno bi poskusil nizozemskega...
Radenm
# 29.07.2017 ob 21:14
Meni je še vedno najboljši gozdni sadeži, s tole dimljeno čokolado naj se pa snobi kar ukvarjajo če se hočejo.
Kazalo