Kulinarika
(6)
Japonci so mojstri prefinjene kulinarike s poudarkom na kakovostnih sestavinah in preciznosti. Foto: Reuters
Tokio je tudi tokrat daleč pred vsemi po številu zvezdic. Foto: Reuters

Dodaj v

Tokio obdržal krono mesta z največ Michelinovimi zvezdicami

Japonska prestolnica – gastronomska velesila
29. november 2018 ob 16:45
Tokio - MMC RTV SLO

Michelinov vodič je samo potrdil že znano – Tokio je svetovna kulinarična destinacija številka 1.

Sloviti rdeči kulinarični vodič za Tokio 2019 je izšel ta teden in je zvezdice razdelil med 230 restavracijami po japonski prestolnici.

Od tega jih je 13 prejelo najvišje mogoče število, tri. 52 jih ima v novem vodiču dve zvezdici, 165 pa po eno.

Novi vodič za Tokio izpostavlja tudi 254 restavracij s posebno omembo, ki jih je vredno obiskati, ob tem pa še 35 hotelov in penzionov (t. i. rjokanov).

Tokio je tako spet pometel z domačo in mednarodno konkurenco – Osaka ima denimo po novem vodiču 203 restavracije z zvezdico, Pariz pa "le" 113.

Avtoriteta na področju gastronomije
Michelinov vodič je prvič izšel leta 1900 kot pomoč voznikom v Franciji, kje se lahko ustavijo na poti, v naslednjih desetletjih pa se je razvil v mednarodno avtoriteto na področju gastronomije.

Danes Michelinov vodič izdajajo v 25 državah, pri čemer se v zadnjem času malce trudijo ostati relevantni z vključevanjem bolj "ljudskih" obedovalnic, kot je poulična hrana v Bangkoku.

Seznam tokijskih restavracij s tremi zvezdicami:
Kagurazaka Ishikawa (japonska)
Usukifugu Yamadaya (fugu)
Kanda (japonska)
Quintessence (francoska)
Kohaku (japonska)
Sushi Saito (suši)
Joël Robuchon (francoska)
Sukiyabashi Jiro Honten (suši)
Makimura (japonska)
Azabu Yukimura (japonska)
Sushi Yoshitake (suši)
Ryugin (japonska)
L'Osier (francoska)

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
JozaTuzni
# 30.11.2018 ob 06:51
Hvala za nasvete. Bom obiskal kakšno, ko bom v Tokiu. Najbrz nikoli :)
soc
# 01.12.2018 ob 12:21
Na Japonskem sem preživel dvakrat po teden dni, prvič službeno z lepo priznano reprezentanco, drugič kot foodie fanatik z družino. Njihova kulinarika je fenomenalna, tako tista vsakodnevna (suši-sašimi, taki in drugačni rezanci, kuhanje šabu-šabu, cvrtje tempura, grill tepanjaki..., kot in predvsem njihovi resni obedi, kaiseki, ki zajemajo vse od surovega do pečenja. In za konec dandanašnji izvrstna sladica - te so prinesli Evropejci, tradicionalna kuhinja je ni poznala. Perfekcionizem priprave hrane in kombiniranja okusov, kot ga vidiš v Evropi ali ZDA le v mišelinkah, je na Japonskem običajen tudi v bolj preprostih restavracijah, strežba je odlična brez izjeme.

Toda - vse, kar je tam dobro (globalno prisotnih hamburgerjev pač ne štejem v ta pojem), tudi hudičevo stane, tudi izven kroga mišelink. Pa obnašanje pri mizi sodi k osnovni kulturi, ne kot pri nas. In ko ti lovka hobotnice začne ob sedmih zjutraj trzati na krožniku, ko zajtrkuješ v preprostem suši baru na zdaj pravkar upokojeni slavni tržnici Tsukiji, rabiš že kar kilometražo, da jo spraviš z veseljem po goltancu.

Je pa vsekakor dobro poznati japonsko kulinariko, preden se pametnjakovič "Janez Novak" javi s svojim pomembnim komentarjem. Da se ga končno le sliši.
go keith go
# 30.11.2018 ob 11:52
Ja, ko se Japonci nečesa lotijo to res spravijo na vrhunski nivo z njihovo natančnostjo in zagnanostjo/delavnostjo (tudi viski npr.). In očitno znajo tudi uživati v hrani. Ne bi bilo toliko vrhunskih restavracij, če ne bi bilo gostov.
feribert
# 01.12.2018 ob 10:44
Jaz bi pa po videnih ocenah dal prednost kvaliteti Michelinovih pnevmatik, kot pa zvezdicam.

Da je pri Japoncih vse večinoma 'kirurško' čisto, sploh ni vprašanje. Dvomim pa, da se lahko
približajo kuhi ala Jamie Oliver ipd. Kot sem videl iz nekaterih dokumentarcev z Japonske, dajejo
poudarek na kuhanemu (vse skoz vodo), kar je verjetno zdravo, ni pa to nek višek kuhanja..

Je pa to samo moj pogled..
tulmun
# 30.11.2018 ob 17:19
glede na to da ima širše območje Tokia 38M ljudi, nič posebnega
mikitr
# 30.11.2018 ob 20:31
MIchelinova zvezdica gor ali dol.NI ga čez Bizelca,Šmartno pod šmarno goro.
Kazalo