Japonci so mojstri prefinjene kulinarike s poudarkom na kakovostnih sestavinah in preciznosti. Foto: Reuters
Japonci so mojstri prefinjene kulinarike s poudarkom na kakovostnih sestavinah in preciznosti. Foto: Reuters
Tokio je tudi tokrat daleč pred vsemi po številu zvezdic. Foto: Reuters

Sloviti rdeči kulinarični vodič za Tokio 2019 je izšel ta teden in je zvezdice razdelil med 230 restavracijami po japonski prestolnici.

Od tega jih je 13 prejelo najvišje mogoče število, tri. 52 jih ima v novem vodiču dve zvezdici, 165 pa po eno.

Novi vodič za Tokio izpostavlja tudi 254 restavracij s posebno omembo, ki jih je vredno obiskati, ob tem pa še 35 hotelov in penzionov (t. i. rjokanov).

Tokio je tako spet pometel z domačo in mednarodno konkurenco – Osaka ima denimo po novem vodiču 203 restavracije z zvezdico, Pariz pa "le" 113.

Avtoriteta na področju gastronomije
Michelinov vodič je prvič izšel leta 1900 kot pomoč voznikom v Franciji, kje se lahko ustavijo na poti, v naslednjih desetletjih pa se je razvil v mednarodno avtoriteto na področju gastronomije.

Danes Michelinov vodič izdajajo v 25 državah, pri čemer se v zadnjem času malce trudijo ostati relevantni z vključevanjem bolj "ljudskih" obedovalnic, kot je poulična hrana v Bangkoku.

Seznam tokijskih restavracij s tremi zvezdicami:
Kagurazaka Ishikawa (japonska)
Usukifugu Yamadaya (fugu)
Kanda (japonska)
Quintessence (francoska)
Kohaku (japonska)
Sushi Saito (suši)
Joël Robuchon (francoska)
Sukiyabashi Jiro Honten (suši)
Makimura (japonska)
Azabu Yukimura (japonska)
Sushi Yoshitake (suši)
Ryugin (japonska)
L'Osier (francoska)