Peter X. Kelly, navdušenec nad vsem slovenskim, z vodko, ki osvaja Američane. Foto: Facebook Slovenia Vodka
Peter X. Kelly, navdušenec nad vsem slovenskim, z vodko, ki osvaja Američane. Foto: Facebook Slovenia Vodka

Kelly je združil moči z baletnikom Mihailom Barišnikovim in filmskim igralcem Billom Murrayjem za vodko s priokusom ajde, ki je lani med drugim osvojila zlato medaljo na mednarodnem tekmovanju žganih pijač SIP Awards v Kaliforniji.

Na istem tekmovanju je prejela tudi platinasto nagrado za oblikovanje steklenice, na svetovnem tekmovanju žganih pijač v San Franciscu je osvojila zlato medaljo, na tekmovanju 50 najboljših uvoženih vodk v ZDA pa kar dve zlati.

Od Batiča do Glavine
Uvoznik Emil Gaspari je za sobotno predstavitev izbral izdelke vinarjev Batič, Vinakoper in Ludvika Nazarija Glavine. Predstavitev s pokušino je potekala v trgovini Le Du's Wines v West Villagu na zahodni strani Manhattna, ki jo je vodič po newyorških restavracijah in trgovinah Zagat izbral za najboljšo v mestu New York. Ustanovil jo je francoski sommelier Jean Luc Le Du leta 2005, prodaja pa visokokakovostna svetovna vina majhne proizvodnje.

Slovenijo so predstavili kot državo z več kot 28.000 vinarnami, ki na leto proizvede med 80 in 90 milijoni litrov vina. Velika večina se popije doma, izvozi pa se le 6,1 odstotka na leto (čeprav je pri najboljših vinarjih ta delež tudi 90-odstoten), od tega največ prav v ZDA.