Slovenija se zaradi umestitve med zelo različna kulinarična in kulturna območja ponaša z zelo raznoliko in bogato kuhinjo. Foto: In Your Pocket
Slovenija se zaradi umestitve med zelo različna kulinarična in kulturna območja ponaša z zelo raznoliko in bogato kuhinjo. Foto: In Your Pocket
Novinka med restavracijami, ki jim velja nameniti posebno pozornost, je Skipass iz Kranjske Gore, kjer je bila do zdaj kulinarična ponudba bolj uboga. Foto: In Your Pocket
Ljubljanski zmagovalci - nenadkriljivi JB. Foto: In Your Pocket
V Sloveniji se je kulinarična scena v zadnjih letih močno razvila. Foto: In Your Pocket

Kot vedno, kadar je izbira o najboljšem prepuščena glasu ljudstva, se tudi tokrat rezultati ne prekrivajo (povsem) z mnenjem kulinarične stroke, ampak gre upoštevati tudi, kdo ima bolje organizirano glasovalno bazo, zato se je nekaj tistih, ki so že tradicionalno ocenjeni kot vrhunski, na koncu moralo zadovoljiti z nižjimi uvrstitvami od pričakovanih.

Na Gorenjskem je tako namesto bolj uveljavljenih Vile Podvin, Danila in Krištofa slavila novinka, Skipass iz Kranjske Gore, ki pa se, podobno kot omenjene, pri svojih kreacijah naslanja na oživljanje dobrot slovenske kuhinje iz starih receptov.

Za najboljšo restavracijo Istre in Krasa (z vključitvijo Posočja) so bralci In Your Pocketa izbrali portoroški Rizibizi, ki je sicer res uvrščen v elitno druščino JRE (Jeunes restaurateurs d'Europe), a so po mnenju kulinaričnih recenzentov precej pred njim najmanj tri: Hiša Franko v Kobaridu, Pri Lojzetu na Zemonu in Gostilna Mahorčič v Rodiku.

Na Dolenjskem Boheja, v Prekmurju Rajh
Najboljša restavracija Štajerske in Prekmurja je prepričljivo postala prekmurska Gostilna Rajh, ki pa ji po mnenju stroke na štajerskem koncu konkurirajo Pavus, Galerija okusov in Hiša Raduha.

Prav tako prepričljiva zmagovalka je na Dolenjskem postala precej nova restavracija Boheja v Novem mestu, medtem ko je ljubljenka kritikov, Debeluh iz Brežic, šele na šestem mestu.

Manj neskladij med ljudstvom in kritiki je v Ljubljani, kjer je z naskokom pred Asom JB, in v okolici Ljubljane, kjer triumfira legendarna Skaručna. Vsa glasovanja o prestolnici so se končala že pomladi.

Najboljša restavracija Gorenjske:
Skipass 21,59 %
Pr Matičku 16,19 %
1906 Bled 11,13 %
Krištof 10,46 %
Pr Kovač 9,95 %
Vila Podvin 9,78 %

Najboljša restavracija Istre in Krasa:

Rizibizi 22,39 %
Hiša Franko 17,43 %
Pri Lojzetu 13,21 %
Hiša Torkla 9,91 %
Gredič Avenanti 5,87 %
Mahorčič 4,04 %

Najboljša restavracija Štajerske in Prekmurja:
Rajh 19,96 %
Štajerska Hiša kulinarike 12,33 %
Pavus Grad Tabor 9,78 %
Galerija Okusov 9 %
Hiša Raduha 8,02 %
Francl 7,63 %

Najboljša restavracija Dolenjske:
Boheja 30,74 %
Restavracija Oštarija 23,89 %
Repovž 8,52 %
Grad Otočec 7,96 %
Vovko 7,59 %
Ošterija Debeluh 6,3 %

Najboljša restavracija (gurmanska) restavracija Ljubljane:
JB 26,75 %
Gostilna As 17,63 %
Manna 14,74 %
Cubo 13,54 %
Špajza 9,88 %
Strelec 6,3 %

Najboljša restavracija v okolici Ljubljane:
Gostilna Skaručna 29,12 %
Gostilna Dvor Jezeršek 23,1 %
Gostilna Krištof 13,39 %
Gostilna Pri Orlu 9,71 %
Gostilna Mihovec 5,77 %
Gostilna Ančka 4,42 %
*Opomba: Delitev po pokrajinah (oz. združevanje le-teh) pri In Your Pocket delajo glede na njihove izdaje vodičev.