Rizzova bo nagrado Veuve Clicquot prejela na slavnostni podelitvi San Pellegrinovih nagrad 50 najboljšim restavracijam sveta (World’s 50 Best Restaurants), ki bo 28. aprila v Londonu. Njena restavracija se je na seznamu znašla že lani. Foto: Veuve Cliquot
Rizzova bo nagrado Veuve Clicquot prejela na slavnostni podelitvi San Pellegrinovih nagrad 50 najboljšim restavracijam sveta (World’s 50 Best Restaurants), ki bo 28. aprila v Londonu. Njena restavracija se je na seznamu znašla že lani. Foto: Veuve Cliquot
Kuhinjo Rizzove opisujejo kot 'vzorčni model kuhanja z inovativnostjo in dušo hkrati'. Foto: 50 Best Restaurants
Helena Rizzo je soproga spoznala med pripravništvom v Španiji, domov v Brazilijo pa sta se vrnila opremljena z bogatim kulinaričnim znanjem s stare celine. Foto: Veuve Cliquot

35-letna Rizzova, ki ustvarja v restavraciji Mani v Sao Paulu, je bila že lani imenovana za najboljšo kuharico Latinske Amerike, letos pa je stopila še stopničko više in osvojila naslov najboljše vrhunske kuharice na svetu, ki ga podeljuje šampanjska hiša Veuve Clicuquot.
To je nedvomno impresiven dosežek Rizzove, diplomirane arhitektke in nekdanjega fotomodela, ki je restavracijo Mani s soprogom in sochefom Danielom Redondom odprla pred osmimi leti, potem ko se je uvajala v nekaterih najboljših evropskih restavracijah, kot je El Celler De Can Roca.
Brazilska tradicija z evropskimi primesmi
Jedi v Maniju opisujejo kot "harmonični amalgam brazilskih kulinaričnih tradicij in sodobnih inovacij, s primesjo španske kuhinje". Tako denimo lokalne sestavine, kot so palmini srčki, postrežejo s tankimi rezanci, parmezanovo omako in oljem belih tartufov, počasi pečeno jagnjetino pa s pečenimi koreninicami, brazilskimi oreščki in manioko.
Rizzova je nagrado sprejela z dobršno mero zadržanosti in diplomatskosti, češ, da je pri teh zadevah težko razsojati, kdo je najboljši, in da sama ni nikdar stremela za naslovom "najboljše kuharice na svetu": "Prav vsaka od nas je lahko najboljša v določeni situaciji in času. Seveda pa sem zelo počaščena in srečna, da lahko sprejmem to nagrado in sem zanjo hvaležna. Upam, da bo ta nagrada odprla oči gastronomskemu svetu za delo žensk v vrhunski kulinariki in čudovitim restavracijam, ki jih imamo v Braziliji."
Sporna nagrada
Je pa nagrada Veuve Clicquota za najboljšo vrhunsko kuharico sveta, ki jo podeljujejo od leta 2011, dvignila kar nekaj prahu tako znotraj kot tudi zunaj kulinarične srenje, češ, ali je res potrebno ločevati ženske vrhunske kuharice od njihovih moških kolegov.
Kot piše AFP, mar nagrada implicira, da potrebujejo ženske posebno kategorijo? Da niso obravnavane kot enakovredne moškim kolegom? Tema se je še bolj razplamtela lani, ko je revija Time objavila posebno izdajo "Bogovi hrane", v kateri so opazno izostale "boginje".
Organizatorji nagrade Veuve Clicquota na kritike odgovarjajo, da je namen nagrade izpostaviti vrhunske kuharice, s tem pa manjšanje prepada med spoloma.