Navade po svetu
Na Ferskih otokih še ohranjajo tradicionalni kitolov. Foto: Reuters
Razkosavanje kita na Norveškem. Foto: Reuters
Eden od številnih protestov proti kitolovu - fotografija je iz Rima. Foto: Reuters
Japonci se pritožujejo zaradi akcij aktivistov, ki skušajo kitolovke ustaviti sredi morja. Foto: EPA
V teh dneh je premiero dočakal dokumentarni film Otoki in kiti, ki gaje posnel Mike Day. Škotski filmar je za potrebe svojega prvenca kar štiri leta preživel z otočani na Ferskih otokih. Foto: IMDb
Na Japonskem vlada s subvencijami spodbuja večje uživanje kitovega mesa, po katerem povpraševanje upada. Foto: Reuters
Kitovo meso je precej pusto, rahlo marmorirano, po okusu bolj spominja na divjačino kot na ribe. Foto: EPA
Raziskave so pokazale, da je kitovo meso danes zaradi onesnaženosti morij nasičeno z živim srebrom in strupi. Foto: IMDb

Dodaj v

Kitovo meso - delikatesa ali krvavi plod kitolova?

Japonska se upira mednarodnim pritiskom
1. april 2018 ob 10:42
Tokio,Oslo - MMC RTV SLO

Na Japonskem, Ferskih otokih, Islandiji, Grenlandiji in Norveškem kitovo meso velja za delikateso. A kakšna je resnična cena tega mesa?

Če vprašate organizacije za zaščito pravic živali in okoljevarstvenike, izjemna. Države, ki kitolov še vedno izvajajo, to pogosto počnejo z izgovorom, da lovijo kite za znanstvene raziskave (Japonska) ali pa da s tem ohranjajo tradicijo (Ferski otoki).

Ravno v soboto so se s kontroverznega kitolova na Antarktiki z izjemnim ulovom 333 kitov v domače pristanišče Šimonoseki vrnile tri japonske ladje kitolovke. Skupno se je na odpravo na skrajni jug novembra podalo pet plovil.

Mednarodna skupnost je izrazila ogorčenje in japonski kitolov obsoja, Tokio pa se brani, da so kite pobili v "znanstvene namene".


Izkoriščajo luknjo v zakonu

Japonska, ki kite lovi od 8. stoletja, je sicer podpisala mednarodni moratorij na kitolov, a izkorišča luknjo v dogovoru, ki omogoča pobijanje kitov za znanstvene raziskave. Komercialni lov na kite je prepovedan od leta 1986, kar Japoncem ni najbolj po godu, saj mnogi na kitovo meso gledajo kot na posebno specialiteto.

Tokio niti ne skriva, da pobiti kiti pogosto končajo na krožnikih japonskih restavracij, saj celo s posebnimi subvencijami spodbuja uživanje kitovega mesa v šolah, kjer učence učijo o življenjskem ciklu kita, od oceana do krožnika. Cena za kitovo meso se na Japonskem giblje od 13 do 53 evrov na kilogram, odvisno od kosa.

Kitovo meso, pusto, rdeče meso, ki po okusu bolj spominja na divjačino kot na ribo, pripravljajo v številnih oblikah – priljubljeno je v surovi obliki, kot kitov sašimi, popečeno v ponvi v obliki zrezkov, drobovino pa skuhajo v jed, imenovano udemono.

Norvežani kitovo meso najraje prekadijo ali pa ga skuhajo v obari, domorodci na Aljaski ga fermentirajo, na Grenlandiji ga pripravljajo radovednim petičnim turistom v luksuznih hotelih, medtem ko ga na Ferskih otokih solijo in sušijo na zraku, kot neke vrste severnjaški pršut.

Mednarodni protesti
Meddržavno sodišče v Haagu je leta 2014 odločilo, da pri japonskem kitolovu ne gre za znanost, ampak za komercialni kitolov, državi pa odredilo, da svoj program "znanstvenega kitolova" ustavi, a so Japonci program zgolj okrnili, ne pa tudi ukinili.

Vztrajanje Tokia pri kitolovu redno izzove proteste po vsem svetu, v preteklosti pa so se japonske kitolovke že morale na morju spopadati z aktivisti za pravice živali, predvsem iz najbolj goreče skupine Sea Shepherd. Letos na svoji odpravi na tovrstne proteste niso naleteli.

Okoljevarstvenikov pa ne jezi samo Japonska, ampak tudi Norveška, ki je kljub ugovorom pred nekaj tedni napovedala, da bo svojo kitolovsko kvoto povečala za 28 odstotkov, na 1.278 kitov, saj se v Oslu bojijo izumiranja kitolovske industrije. V zadnjih letih Norvežani zastavljene kvote niso dosegli, oblasti pa upajo, da bodo z zvišanjem kvote spodbudili več kitolovcev, da se odpravijo na lov. Norveška je poleg Islandije edina država, ki se noče držati moratorija iz leta 1986, mu je pa tudi uradno nasprotovala.

Otoki in kiti
Problematika kitolova je kompleksnejša, kot se zdi na prvi pogled, kar je s svojim dokumentarnim filmom o krvavem lovu na kite na Ferskih otokih z naslovom Otoki in kiti prikazal tudi škotski filmar Mike Day. Day se je ukvarjal s projektom kar štiri leta in v tem času živel z otočani na severu Atlantika.

Za Ferske otoke večji del sveta verjetno sploh ne bi vedel, če ne bi enkrat na leto medije preplavile krvave, nazorne fotografije z njihovega letnega kitolova (t. i. grindadrap), ki severnjaške zalive obarva rdeče.

Ferski kitolov poteka tako, da se ribiči vkrcajo na majhne čolne, veličastne morske sesalce pa zberejo v enega od 17 za kitolov določenih zalivov. Preostali otočani se z zloveščimi železnimi palicami poženejo na obalo, kjer nato kitom z veliko silo poškodujejo hrbtenjače, preden jih ob predirljivih zvokih umirajočih živali prerežejo po dolgem, da izkrvavijo. Meso nato razdelijo na porcije, ki jih vsak otočan odpelje s samokolnico.

Day nekaj te prepoznavne, mučne in pretresljive ikonografije ferskega kitolova ohrani, a se hkrati bolj poglobi v tradicionalni način življenja, ki v sodobnem svetu pospešeno izginja.

"Seveda je grozljivo videti kitolov, grozljivo je videti pokol živali, a če ješ meso, je to za to potrebno. Vzdušje na kitolovu ni, kar si predstavljate. Zanje je to žetev, brezplačna hrana, življenje na Ferskih otokih pa je drago. Sprva, ko vsi stojijo na obali, je napetost občutna, saj si vsi želijo, da bi šlo vse dobro, kar pa ni lahka naloga," je povedal Day za Guardian.

Onesnaženo kitovo meso
Režiser se postavi v kožo Ferca, soočenega s pritiski globalizacije, komercializacije in onesnaževanja okolja. Če so otočani svoj čas kitovo meso uživali za preživetje, navado pa ohranili v okviru starodavnih tradicij, uživanje kitovega mesa danes ni več vir železa in zdravja, ampak pomeni veliko tveganje.

Zaradi hude onesnaženosti svetovnih voda je namreč kitovo meso danes polno živega srebra in drugih toksinov, ferska medicinska raziskava pa je pokazala, da uživanje kitovega mesa občutno škodi kognitivni funkciji otočanov, niža njihov inteligenčni količnik in povečuje tveganje za Parkinsonovo bolezen.

Podobno je pokazala tudi raziskava na Japonskem, kjer so v jetrih kitov našli toliko živega srebra, da bi se človek z njimi lahko akutno zastrupil.

"Naš način življenja resnično ubija njihovega," pravi Day, ki po toliko letih, preživetih s Ferci, razume tudi njihov odpor do aktivistov.

Skrb za živali ali hinavščina?
"Namerno ali ne, ampak zdi se kot diplomacija topnjač, ko prijadraš v zaliv z več milijonov evrov vrednimi ladjami, porisanimi z lobanjami. Če bi po Temzi priplula iranska ladja in bi ljudje na njej vzklikali, kako ne smemo jesti svinjine, ker je to za njih greh, svinja pa je inteligentna žival, zato bodo protestno okupirali naše kmetije, bi bili ljudje takoj na bregu Temze s slanino v rokah v znak protesta. In jasno, točno tako se na proteste odzivajo Ferci," razlaga Day.

"Domačini, ki že od otroških let niso jedli kitovega mesa, nenadoma postanejo zelo defenzivni do svoje pravice do uživanja kitov. Nedvomno nasprotovanje kitolovu tu razumejo kot kulturni imperializem. Države, ki onesnažujejo morja, jim zdaj postavljajo pravila in jim očitajo, kako narobe je jesti kite."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
GorskiVodnik
# 01.04.2018 ob 11:20
Kitovo meso, pusto, rdeče meso, ki po okusu bolj spominja na divjačino kot na ribo, pripravljajo v številnih oblikah

Ga. Kaja, kmalu bo 50 let, kar sem jaz končal osnovno šolo, pa se še dobro spomnim, da so nam že tam povedali pri biologiji, da kiti niso ribe, ampak sesalci. Torej je povsem logično, da ima meso drugačen okus, kot ga imajo ribe, kaj menite ?
Balaš Junior
# 01.04.2018 ob 11:12
Delikatesa ali krvavi plod?

Oboje hkrati, seveda. Je pa precej absurdno, ce bomo v 21 stoletju se vedno iztrebljali zivalske vrste.

Da ne omenjam milijarde kitajcev ki imajo fetis na izdelke iz slonovih oklov in nosorogovih rogov. Gamad zahojena.
Highland
# 01.04.2018 ob 11:07
Jockan, kaksna je razlika med golosekom tropskega gozda in kosnjo travnika?
generusus
# 01.04.2018 ob 11:43
Pokol teh prekrasnih, inteligentnih, redkih bitij, bi morali takoj prepovedati.
seven7
# 01.04.2018 ob 11:37
Človek. Največji morilec na planetu.
mb128
# 01.04.2018 ob 11:04
Glejte zapisal bom samo to. Človek je omnivor ampak to še ne pomeni, da lahko kakšno živo bitje tudi iztrebi!
Balaš Junior
# 01.04.2018 ob 11:19
Raznoraznim pajacom a la grenlandija je treba pod nos pomoliti en mednarodni sporazum o varovanju zivalskih vrst, in ce ga zavrnejo jim upaliti tak embargo (na nafto in surovine in hrano, na vse...) da bojo dejansko z vesli in jadri glumili po morju in lovili kite kit v 18. Stoletju. Pa da jih vidim potem z njihovo tradicijo in kulturo, busmane atlantske!

Ampak ce se ne zmigajo ZDA se be zmiga nihce od teh poaranih svabov do francozov in anglezev in drugih kao pomembnih in kao naprednih drzav. Samo sestankovali bojo dokler ne bo kitov zmanjkalo, potem bojo pa se mal biografije pisali in zalovali.

Brez amerike se na tem pokakanem zahodu ne zrihta NIC, da bo pa ruse ali kitajce zacelo skrbet za naravo, pa morajo najprej 300 let nazaj in dozivet renesanso.

In ker imajo ameri Trumpeka, ki se ukvarja s tem kateri CNN pisun je napusal da ima tezave z erekcijo, se ne zrihta na tem svetu absolutno nic.

Mater svima!
streljaj
# 01.04.2018 ob 11:09
Barbarstvo. Opravičevati to z "inatom" oziroma kljubovanjem akcijam Greenpeacea je preprosto otročje in nezrelo.
CaEdMoN
# 01.04.2018 ob 11:03
Da se na Ferskih lov nadaljuje, je v veliki meri krivda na Greenpeacu in njihovem vdoru in vmešavanju. Lov upada oz. bi močno upadel (recimo leta 2008 ni bil ubiti niti en kit pilot!), ker se domačini zavedajo, da je meso onesnaženo, poleg tega pa je prevpoved na kakršnokoli komercialno uporabo mesa. Meso je namenjeno zgolj domačinom in to brezplačno. Menjava za denar je prepovedana.

Avtor dokumentarca je lepo povzel problematiko Greenpeacovega vdora in njihovega marketinga na Otokih, ki na koncu samo še prilije olje na ogenj in prebivalce podzavestno vodi v nadaljevanje tradicije v večji meri:
"Namerno ali ne, ampak zdi se kot diplomacija topnjač, ko prijadraš v zaliv z več milijonov evrov vrednimi ladjami, porisanimi z lobanjami. Če bi po Temzi priplula iranska ladja in bi ljudje na njej vzklikali, kako ne smemo jesti svinjine, ker je to za njih greh, svinja pa je inteligentna žival, zato nam bodo protestno okupirali naše kmetije, bi bili ljudje takoj na bregu Temze s slanino v rokah v znak protesta. In jasno, točno tako se na proteste odzivajo Ferci," razlaga Day.

Pomislite pri sebi, da v vašo vas priromajo trije avtobusi muslimanov ("iz recimo Albanije") in vas okupirajo, ker pač izvajate koline tako kot so delal vaši očetje, pradedje desetletja nazaj? Temu bi se verjetno uprli in zaklali še 3 prašiče dodatno, čeprav tega niste imeli namena.
konkec
# 01.04.2018 ob 11:24
Narava se že mahčuje, živo srebro bo ubilo tudi uživalce tega mesa.
aless70
# 01.04.2018 ob 11:46
Halal klanje kitov :-).
.
Se strinjam, "ni estetsko", ampak smo žal že toliko pomehkuženi, da se pretvarjamo kot, da ne vemo od kod pride meso.
Vsak, ki je meso bi moral enkrat biti zraven pri zakolu npr. prašiča ali pa sam zaklati in odreti (oskubiti) kakšnega zajca ali kokoš.
Če tega ne zmore, se mu gnusi itd... ...naj mesa preprosto pač ne je.
Ne pa se zgražati nad klanjem, potem pa v McDonalds ali Horse burger...
Bivši uporabnik
# 01.04.2018 ob 10:59
Kakšna je razlika med klanjem kitov in klanjem govedi?
car007
# 01.04.2018 ob 12:21
Kit je sesalec, ne pa riba, torej zakaj bi imel okus po ribi?
gremyus
# 01.04.2018 ob 12:11
Podobno je s tunino kar se tiče težkih kovin. Meni so se vsi smejali, ko omenjam da omejujem vnos rib v zgornji prehranjevalni verigi. Dolgoročno pa ravno tisti ki se sedaj smejijo tvegajo alzheimerja. Obstaja pa seveda tudi rešitev (tako kot vedno v naravi). Klorela pa zeolit. Osebno sem imel totalno štalo s težkimi kovinami, tako da sem moral iti na koncu na infuzijo žvepla. Sedaj samo vzdržujem s preventivo. Človek bi dejal lahko da bomo pomrli v lastnih smeteh. Vse se prične z nami in vzgojo otrok.
Balaš Junior
# 01.04.2018 ob 16:33
Vidim da govedariat na tem forumu ne zmore lociti prehranjevanja z mesom od iztrebljanja zivalskih vrst. Ce bi na svetu bilo se 500 ovac, bi bilo ob 7 milijardah ljudi zelo zarukano pobiti se zadnjih 500, ker nam pase okus jagencka.

Ampak ovac je najbrz 500 milijonov in to ni problem.

Govorimo o ohranjanju diverzitete, o ohranjanju tega lepega planeta kolikor je to mozno, ne pa o resevanju lakote plodecih paradrzav v afriki.

Bogastvo zivalskih in rastlinskih vrst je vrednota! Tudi bogastvo mozartovih in bethovnovih simfonij je vrednota, ceprav zaradi njih nihce ni sit in ceprav se atomik harmonik bolje prodaja.

Posebna znacilnost cloveka je, da lahko kljub pismenosti, dvanajstletnem izobrazevanju in vsaj pribliznem poznavanju zgodovine in druzbe, se vedno komot ostane sebicno in zaplankano govedo. Kar bi bilo izredno depresivno, ko pomislimo da je clocek kljub vsemu krona evolucije - ampak k sreci je tukaj Balasevic, da prevesi tehtnico na upanje in ljubezen.
Zuppkko
# 01.04.2018 ob 11:09
Omnivor najprej po prisili okolja, sedaj pa samo še po izbiri. Izkoriščanje živali je nepotrebno kot je bilo nepotrebno izkoriščanje sužnjev.

http://gamechangersmovie.com/
Man2
# 01.04.2018 ob 13:01
Greymus... nisi šel na infuzijo žvepla verjemi... sicer ne bi bil v vertikali.
anjago2
# 01.04.2018 ob 12:35
bostbart
nehaj se smešit.... ker govedina nima okusa po travi pa senu, še manj po koruzni silaži
konj128
# 01.04.2018 ob 12:49
slovenski ribič z eno mrežo potegne vn 1000 rib. ampak ker niso velike, ne tolk krvavijo in jih hi treba rezat z motorkami, je use ful bolš. Pa dopovej zdej njim, da je življenje kita več vredno.
Kekec99
# 01.04.2018 ob 13:00
@opat
V številu enih ali drugih.
Kekec99
# 01.04.2018 ob 11:48
Sem proti, dokler je slišim za farmo kjer redijo kite.
gesan
# 01.04.2018 ob 13:59
Pohlep je precej bolj zlo kot pa razum!
In to je posledica pohlepa!

Sistem vodijo idioti!
TO je danes že več kot jasno!

Edini problem je, da buthalec zna samo tisto kar ima vbito v glavo!
Vse ostalo je zgolj slučajnot tako kot je pri takih slučajnost razum.

Že zdavnaj je bilo dokazano, da deževniki premorejo več logike kot večina volilcev na voliščih!
balrog
# 01.04.2018 ob 21:39
"MMC RTV: "Kitovo meso, pusto, rdeče meso, ki po okusu bolj spominja na divjačino kot na ribo ,..." do tukaj sem bral, potem sem pa nehal. Kit spominja bolj na divjačino, kot na ribo, zato ker kit NI RIBA. Ampak gre za SESALCE, toplokrvne živali, z velikanskimi možgani, ki nimajo škrg, ampak pljuča in morajo izplavati na površje, da vdihnejo zrak, tako kot ljudje, ko se potapljamo. In zato so kiti lahke tarče za kitolovce, ker priplavajo na površje ... in takrat jih ustrelijo s harpuno in pokončajo tudi breje samice, tudi mladičke. Kiti so razumne živali z izjemnim spominom, jezikom, med sabo se sporazumevajo tako da "pojejo", gre za tako imenovane kitove pesmi, zelo lepo skrbijo za mladiče, ki so dolgo časa s svojimi mamicami, bratci in sestricami v skupnostih, ki so zelo podobne človeškim družinam. Gre za nežne velikane, ki so kljub strašnemu genocidu, ki ga je nad kiti uprizoril človek, do človeka zelo prijazni. Celo kiti orke, gre sicer za zobate kite, ki se jih drži sloves ubijalcev, človeka ne napadejo, čeprav denimo lahko napadejo tjulnje ali delfine.
Režimek
# 01.04.2018 ob 20:02
No nedolgo nazaj je prišla ven študija o onesnaženosti kitov z živim srebrom, in dokazani so bili učinki na zdravje prebivalstva Ferskih otokov... Malo ironično, ampak mogoče tudi tele klavce čaka tragičen konec če bodo nadaljevali... niso samo kiti v kolesu življenja neznatni.
NoriGoban
# 01.04.2018 ob 19:07
"Za Ferske otoke večji del sveta verjetno sploh ne bi vedel, če ne bi enkrat na leto medije preplavile krvave, nazorne fotografije z njihovega letnega kitolova"

Slovenci zanje ne bi vedeli ce ne bi s slovensko nogometno reprezentanco pred leti igrali 2-2!
Sussudio
# 01.04.2018 ob 16:22
Eno je ubijanje živali na hiter način (brez trpljenja) in za prehrambene namene.
Drugo pa je divje izživljanje nad živalmi... potem pa malo peke mesa kot "počastitev" tega početja.
sumtb
# 01.04.2018 ob 15:38
To, da med tednom degustiraš govedino in svinjino, v soboto pa napišeš pamflet o kitolovu je verjetno med levičarji kak statusni simbol.
elGoyc
# 01.04.2018 ob 13:16
M.Day je povedal resnico o tej pereči tematiki.
Ko je že govora o živem srebru v morskih živalih, večja kot je , več te težke kovine se akumulira v njenem mesu,zato bi bila na mestu tudi opozorila pred prepogostim uživanjem tunine.

Mnoga okoljevarstvena združenja od Greenpeaca do Sea Sheparda so povečini združenja ekoloških skrajnežev, ki se ne zavedajo, da resnično spremembo lahko naredi le masa potrošnikov in volivcev, razne militaristične akcije pa le povečujejo odpor prebivalstva do sprememb.
acoschwanz
# 04.04.2018 ob 11:14
Videti kita v divjini je bilo zame nekaj najbolj veličastnega. Ta mirno in mogočno bitje ti vzame sapo. In če res ni nujno potrebno za preživetje, bi bilo lepo, da bi jih pustili pri miru.
pobrisan
# 04.04.2018 ob 09:45
Franc 1952

Drugače pa je kitovo meso, tam okoli škrg, najboljše!:)
--------------

Kiti imajo škrge??????
izo
# 03.04.2018 ob 13:22
Kitovo meso je precej pusto, rahlo marmorirano, po okusu bolj spominja na divjačino kot na ribe

ker kit je riba? bravo mmc.,.
NNNP
# 02.04.2018 ob 07:23
Ponekod je bil tudi kanibalizem del kulture. Morda bi ga bi bilo potrebno začet podpirat...
amigo
# 02.04.2018 ob 07:18
&gremyus
Osebno sem imel totalno štalo s težkimi kovinami, tako da sem moral iti na koncu na infuzijo žvepla.

Se ti mogoče šališ?
Lola9
# 01.04.2018 ob 14:29
Nič drugega kot nagnuso izživljanje. Krutost, za katero bi se vsak od nas moral zavzemati, da se konča.
opat
# 01.04.2018 ob 13:26
Drugače pa sem glede pobijanja živali nevtralen. Ker tudi sam kdaj pa kdaj ubijem kakšno muho ali komarja. Ko zvrnem svoje preobilno telo v posteljo zagotovo pomendram na tisoče ubogih pršic. Zdi se mi, da ob svojem početju nimam ravno pravice soditi drugim dejanj, ki jih počnem tudi sam. Mar ne? Kaj pa menite vi?
NNNP
# 02.04.2018 ob 07:31
Narava bo zadeve že uredila. Nekatere živali bomo (bodo) lahko videli le še na posnetkih. Škoda, da pri sedanjem znanju človek pomaga pri iztrebljanju živalskih vrst
klemen2610
# 02.04.2018 ob 05:45
jockan
da je goveda veliko ker jih vrzrejamo
maja kibira
# 01.04.2018 ob 21:58
A jedo in prodajajo jih tudi v znanstvene namene..v imenu znanosti jim svet dopusca vrsiti genocid nad temi velicastnimi zivalmi..grozljivo
HOR
# 01.04.2018 ob 21:39
Koline po fersko...
henodarling
# 01.04.2018 ob 16:19
mb128
Glejte zapisal bom samo to. Človek je omnivor ampak to še ne pomeni, da lahko kakšno živo bitje tudi iztrebi!

Mojih 10 plusov, hvala.
FancyBoy
# 01.04.2018 ob 16:14
#bolano
DrKošarke
# 01.04.2018 ob 14:48
že po naslovu vem, da piše kaja sajovic. Malce ponavljajo se že naslovi, saj gredo vsi na isto vižo...
Highland
# 01.04.2018 ob 14:36
Gesan, brez ovinkarjenja in raznih "poltically correct" zadev lahko komot napisejo "Delikatesa ki je plod krvavega kitolova.." Ni nobene potrebe po nekem kvazi dvoumju..
artoum
# 01.04.2018 ob 13:46
opat

jaz bom brez premisleka skenslal en mrčes ali malega glodalca ali kakšnega predatorja , če mi bo prišel v mojo bližino. na njihovem naj se pa kar imajo in naj delajo kar hočejo.
če jih je že toliko , da pridejo v moje domovanje , potem jih je preveč.
seveda se lahko hitro kakšen najde in bo rekel , da je ljudi preveč. :)
jest25
# 01.04.2018 ob 11:33
Nič me ne moti, da ubijajo kite za prehrano. Je pa zelo narobe, če to nadaljujejo in celo stopnjujejo kljub temu, da so živali ogrožene.
kingeston
# 04.04.2018 ob 10:25
Človek. Največji morilec na planetu.

naša mačka pa ima zelo rada miši...
opat
# 01.04.2018 ob 13:19
Ja Kekec. Potemtakem lahko pobijamo vse in vsega česar je po *naši* presoji preveč? Po moji osebni presoji je preveč ljudi...
nuLanuLa
# 25.09.2018 ob 11:56
Sardelce torej.
oziris.va
# 07.04.2018 ob 11:24
Free Willy!
pobrisan
# 04.04.2018 ob 09:44
jockan

Kakšna je razlika med klanjem kitov in klanjem govedi?
---------------

Govedo se goji z namenom pridelave mesa. Nisem vedel, da se enako počne s kiti?
Kazalo