Neprimerno? Foto: Instagram
Neprimerno? Foto: Instagram
Vsako leto se številni Izraelci v Auscwitzu udeležijo t. i. Pohoda živih. Foto: EPA
Vsako leto Auschwitz obišče 100.000 izraelskih dijakov. Številni oviti v izraelske barve ali pa z izraelskimi zastavami. Foto: Instagram
Delo osvobaja. Foto: Instagram
Poziranje pred Zidom smrti. Foto: Instagram
Številni, ki so se na fotografijah prepoznali, so te s svojih družbenih omrežjih že umaknili. Foto: Instagram
Pred največjo nacistično tovarno smrti. Foto: EPA

Muzej v taborišču je nemočen pred tem valom selfiejev na najbolj tragičnih mestih taborišča, kot je denimo Zid smrti. Še en dokaz, da je t. i. Facebookgeneracija brezupno brezčutna in narcisoidna, piše The Jewish Week.

Čeprav uprava zaradi tega ne želi prepovedati fotografiranja na celotnem območju Auschwitza - zaradi uporabe večinoma pametnih telefonov bi bilo to tudi v praksi težko izvedljivo -, se ji fotografije nasmejanih najstnikov pred plinskimi celicami, poljubov pred skupinskim grobiščem in pohujšljivo oblečenih najstnic v seksi pozah pod zloglasnim ciničnim nacističnim napisom "Delo osvobaja" ("Arbeit Macht Frei"), milo rečeno, ne zdijo primerne.

Stvari so šle tako daleč, da je neka zgrožena izraelska najstnica na Facebooku "za šalo" odprla stran "Z mojimi kolegi v Auschwitzu", na kateri je zbrala celo vrsto takih fotografij, da bi vzbudila ogorčenje javnosti. Ob tem je tudi sama pripisala nekaj zajedljivih in sarkastičnih komentarjev. "Nekaj grotesknega je označiti #kuppepela ob gomili upepeljenih Judov v Majdanku ali pa seksi in zapeljive šobe pred plinskimi celicami. Kaj naj bi to točno pomenilo - videti sem vroč(a) v Auschwitzu?! Izkazalo se je, da se jih veliko z menoj strinja," je povedala za New Yorker.

Izraelka, ki svoje identitete ni želela razkriti, je zapisala, da je Auschwitz obiskala pred tremi leti in bila "šokirana nad vedenjem izraelskih skupin, ki se zavijajo v izraelske zastave in se fotografirajo v sramotnih pozah". "Težko je kriviti te najstnike, ko pa njihov premier v vsakem govoru cinično uporablja holokavst v politične namene, kot kake vrste denarno vrednoto," je še zapisala.

Stran je čez noč postala prava uspešnica, a je pritegnila tudi številne jezne komentarje, uperjene proti administratorki, češ da je "sramota za družbo". Ob vsesplošnem ogorčenju je bila stran v sredo umaknjena. Vseeno Izraelka meni, da je svoj cilj dosegla. "Tisti, ki pa sporočila do zdaj niso razumeli, ga verjetno nikdar ne bodo," še dodaja.

1,1 milijona žrtev
"V samem fotografiranju ni nič slabega. Bistveno je, kako posnetke nato uporabimo. Pogosto vidimo mlade, kako delajo 'selfieje' v Auschwitzu, najpogosteje so to tujci. Ljudje se slikajo tudi pred Zidom smrti. Kadar skupino spremlja vodnik, jih ta navadno opozori, naj tega ne počno, težje pa je s tistimi, ki obiščejo Auschwitz v lastni režiji," je za poljsko televizijo TVN24 povedal Bartoš Bartizel iz Državnega muzeja nekdanjega nacističnega taborišča Auschwitz - Birkenau.

V tej največji nacistični tovarni smrti, v kateri je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali pa zaradi nečloveških razmer umrlo okoli 1,1 milijona ljudi, večinoma Judov, je prepovedano zgolj fotografiranje stalne zbirke in v nekaterih paviljonih, kot je recimo tisti z razstavljenimi lasmi ubitih taboriščnikov. "Ljudje niti ne vedo, na kaj vse spominja to taborišče. Najpomembnejše je, da se mladi pred obiskom Auschwitza pripravijo in se zavedajo njegove zgodovine. Auschwitz ni samo lekcija zgodovine, ampak predvsem lekcija empatije. Kdor se zaveda določenih meja, jih ne prestopa," še meni Bartizel.

V Izraelu parlamentarna razprava
Da gre za težavo, je očitno ugotovil tudi Izrael, ki zdaj preučuje, ali gre za pravo nacionalno težavo. Omenjeni 'selfieji' izraelskih srednješolcev, za katere je obisk Auschwitza skoraj obvezna strokovna ekskurzija (vsako leto ga obišče 100.000 dijakov), so namreč izraelsko javnost razdelili. Kot poroča Vocativ, se javnost sprašuje, kaj je narobe z izraelsko mladino oz. z izobrazbo, ki so je deležni, in zakaj spomenik, ki ima za izraelsko družbo izjemen pomen, obravnavajo kot zabaviščni park. Zaradi zgoraj omenjene strani na Facebooku je bila sprožena celo izredna razprava v izraelskem parlamentu.

Fotografije, objavljene na omenjeni strani, so prejšnji teden naglo zaokrožile po izraelskih medijih, tudi potem ko je bila stran umaknjena. Na eni skupina fantov pozira pod napisom "Delo osvobaja", s pripisom "Arbeit Macht Freiiiiiiiiiiiiiiiiiii", na drugi najstnik grizlja kos ledu v taborišču Majdanek, na tretji pa neka najstnica veselo pozira na spomeniku v taborišču smrti Treblinka.

Politično motivirani izleti?
Kritiki sicer pravijo, da so srednješolski izleti, ki jih financirajo najrazličnejše organizacije, politično motivirani in da skušajo v mlade glave vcepiti paranoične in nacionalistične misli, da bi tako lažje upravičili izraelsko okupacijo palestinskega ozemlja in drugih vojaških akcij (v Izraelu še vedno velja obvezno služenje vojaškega roka). Podporniki tovrstnih izletov po drugi strani pravijo, da se nikakor ne sme podcenjevati pomembnost obiska kraja, kjer je bilo pokončanih milijon Judov.

Pojav omenjene strani na Facebooku pa ni naključen, kot še piše Vocativ. Maja je namreč izraelsko ministrstvo za izobraževanje sprejelo nov učni program o holokavstu, ki bo o tej temi poučeval že predšolske otroke. Program je bil deležen veliko kritik staršev, češ da je travmatičen za otroke in da je to vladni program pranja možganov.

No, nekateri pa v spornih fotografijah ne vidijo nič slabega. "Nenehno objavljanje fotografij na družbenih omrežjih je način, na katerega ta generacija komunicira," je za Jewish Week povedala izraelska srednješolska učiteljica Šarna Marcus, ki je večkrat vodila svoje razrede na Poljsko. "Ali je to dobro ali slabo, je druga stvar, ampak vesele fotografije na teh krajih niso nemoralne. Nekaj lepega je na podobah nasmejanih judovskih najstnikov v Auschwitzu pod napisom 'Arbeit Macht Frei'. Gre za sporočilo, da je judovsko ljudstvo kljub Hitlerjevim prizadevanjem še vedno tu in vedno bo."