Hotel je znan po secesijski arhitekturi. Foto: Grand Hotel Union
Hotel je znan po secesijski arhitekturi. Foto: Grand Hotel Union

"Grand hotel Union je biser avtentične dediščine," je ob jubileju poudaril glavni direktor družbe Union hoteli Tomislav Čeh in dodal, da je pomembno, da tradicijo hotela s pomočjo inovativnih sprememb širijo in krepijo.

Po njegovih pojasnilih so izvedli vrsto obnovitvenih posegov in vlagali v najsodobnejšo tehnično opremo. Obroki, ki jih postrežejo gostom, so pripravljeni iz lokalno pridelanih, sezonskih sestavin, skozi vse leto pa gostijo številne kulturne prireditve, je še dodal Čeh.

Medtem ko je bilo ob odprtju hotela leta 1905 gostom na voljo 87 sob, jih je zdaj 327, poleg tega ima 21 konferenčnih dvoran. Hotel je najbolj poznan po svoji osupljivi secesijski arhitekturi, hkrati pa je tudi največji konferenčni hotel v Ljubljani, so sporočili iz hotela.

Kavarna Union in Unionska dvorana sta bili nekdaj zbirališče najpomembnejših slovenskih umetnikov in intelektualcev (med njimi so bili slikarji Rihard Jakopič, Hinko Smrekar in Ivan Čargo ter književniki Ivan Tavčar, Ivan Cankar in Oton Župančič), zato je Grand hotel Union, kot so poudarili ob obletnici, veliko več kot le hotel.

Grand hotel Union gosti tudi najpomembnejše goste in ministre ter poslovneže.

Hotel je mejnike postavljal že ob odprtju. Že takrat se je lahko pohvalil s centralnim ogrevanjem, dvigalom in telefonom, tremi tehnološkimi inovacijami, ki so bile takrat na tem območju še vedno precej redek pojav.