Nastajanje vina. Foto: Mojca Dumančič
Nastajanje vina. Foto: Mojca Dumančič
Kmetija Benčina
Gospodar Dušan Benčina. Foto: Mojca Dumančič
Kmetija Benčina
Za pridelavo so porabili 1.800 kilogramov grozdja. Foto: Mojca Dumančič
Kmetija Benčina
Vinogradniške jaslice. Foto: Mojca Dumančič

Ob letošnji zlati jeseni, ki je vinogradnikom ponujala izjemne pogoje za trgatev in dobro vinsko letino, so se pri Benčinovih v Ložah v Vipavski dolini odločili, da bodo najboljše grozdje sušili. Dušan Benčina, gospodar na vinogradniški kmetiji, je povedal: "Sedmega oktobra smo potrgali grozdje kaberneta sovinjona (op. a.: Cabernet Sauvignon), ki je dozorelo na treh naših najboljših legah na Erzelju in v Ložah. Grozdi so bili izjemno zdravi, ravno prav dozoreli – torej kot naročeni za sušenje. Na naši kmetiji sušimo grozdje že več let, letos pa se nam je z izjemno letino ponujala res enkratna priložnost. Odločili smo se, da ga bomo sušili čim dlje – in v zabojčkih so povsem zdrave grozdne jagode zdržale do božiča."

Božično mletje
Na začetku oktobra so pri Benčinovih potrgali eno tono in 800 kilogramov kaberneta sovinjona. Zdrave grozde so pospravili v zabojčke in ga na zraku ter vipavski burji sušili skoraj tri mesece. Gospodar je bil tik pred stiskanjem med božičnimi prazniki zadovoljen: "Grozdje je ostalo zdravo. Ko smo ga tik pred stiskanjem razpecljali, nismo odvrgli niti ene jagode. V njih se je skoncentriral sladkor in z velikimi pričakovanji sem čakal na prvi sok oziroma mošt iz sušenega kaberneta sovinjona. Seveda smo grozdne rozine najprej zmleli, sledila je nekajdnevna maceracija, šele potem stiskanje. In prvi sok je bil res sladek." Božično mletje so pri Benčinovih spremljali in nadzirali tudi strokovnjaki Kmetijskega zavoda Nova Gorica.

Sladkorna stopnja kar 200 oexelov
Darja Marc in Tamara Rustja iz novogoriškega Kmetijsko-gozdarskega zavoda sta pri Benčinovih preverili zdravstveno stanje in sladkorno stopnjo sušenega kaberneta sovinjona. Enologinja Rustja je bila navdušena: "Benčinovi so pridelali res zdravo grozdje. Med sušenjem se je sladkorna stopnja dvignila izjemno visoko, kar prek 200 oexelov." Iz 1.800 kilogramov grozdja, ki so ga potrgali sedmega oktobra – so po »božičnem« mletju in »štefanovem prešanju« - stisnili 300 litrov sladkega nektarja. Zdaj bo mošt v sodih zorel vsak leto dni, prva pokušina bo šele prihodnjo jesen. Sladko vino bo imelo največ 14-odstotno stopnjo alkohola.

Vinski nektar je Medun
Benčinovi so vino iz sušenega grozdja poimenovali Medun. Dušan Benčina je povedal, da so do tega imena prišli skupaj s prijatelji: "Ko sem prvo leto sušil grozdje in po več kot letu dni od stiskanja ponudil prvo sladko vino na pokušino, so si bili prijatelji v kleti enotni, da je ta vinska kapljica sladka kot med. Pa ne le da je sladka, da tudi diši kot med. In tako se je spontano pojavilo ime »Medun«."

Tokrat bo le iz ene sorte – iz kaberneta sovinjona, prejšnja leta pa so sušili tudi muškat in barbero. "Prihodnje leto bom za »Medun« izbral le bele sorte, kombiniral bom sauvignon in muškat," napoveduje Benčina. Letošnje mletje in stiskanje so zaokrožili s pokušino sušenega Cabernet Sauvignona letnika 2007, in vsi so se strinjali, da je to pravi posladek, ob katerem ne potrebuješ sladice.

Vinogradniške jaslice
Ob božičnem mletju in stiskanju letošnjega grozdja so na kmetiji Benčinovih postavili tudi
vinogradniške jaslice. Ob božji družini so pastirci v naravni velikosti, ki predstavljajo vinogradniška opravila skozi vse leto. "Jaslice množično obiskujejo otroci iz vrtcev in šol, pa domačini od blizu in daleč. Opravila v vinogradu, ki jih tu prikazujemo, so marsikje že pozabljena. Mi stavimo na tradicijo – in v vinogradniških jaslicah jo lahko nazorno prikažemo," je povedala Danica Benčina, gospodinja z vinogradniške kmetije v Ložah v zgornji Vipavski dolini.

Mojca Dumančič, TV Slovenija