Blejsko jezero očara marsikaterega turista, ki se ustavi v Sloveniji. Foto: BoBo
Blejsko jezero očara marsikaterega turista, ki se ustavi v Sloveniji. Foto: BoBo
Plitvička jezera. Foto: Wikipedia
Jezero Malawi. Foto: Wikipedia
Jezero Taal. Foto: Wikipedia

Ko gredo ljudje na počitnice, nemudoma pomislijo na kraj ob morju s krasno plažo ali hotel z lepim bazenom, a če iščete nekaj resnično čudovitega za sproščanje in kopanje, si oglejte naslednja jezera. Tako Tourism Review.

Plitvička jezera (Hrvaška): Osupljiva Plitvička jezera so prodirno modre barve in obdana z dih jemajočimi zeleno poraslimi pečinami. Razgled na jezera, ki so uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, dopolnjujejo še prelepi slapovi.

Jezero Malawi (Malawi): Afriško jezero Malawi je deveto največje na svetu in s 580 kilometri obale spominja bolj na morje. Tu domuje sto vrst rib, kar naj bi bilo več kot v katerem koli drugem jezeru na svetu, njegova kristalno čista voda pa je popolna za potapljanje.

Jezero Taal (Filipini): To 172 metrov globoko filipinsko jezero leži na enem izmed najaktivnejših ognjenikov na svetu, Taalu. Jezero, ki je nastalo v vulkanskem kraterju, je tako izjemno lepo kot tudi nevarno, a je še vedno vroča popotniška destinacija.

Yucatansko jamsko jezero (Mehika): To osupljivo mehiško jezero je v jami, kar mu daje prav posebno, lepo, a rahlo srhljivo vzdušje. Svetloba in voda se zlivata z zemeljske površine v to čarobno jezero. Težko boste našli impresivnejši kraj na svetu za plavanje.
Blejsko jezero (Slovenija): To slovensko jezero je eno največjih ledeniških jezer na svetu in tudi eno najlepših. Pika na i je cerkev na majcenem otoku na sredi jezera.
Lake Louise (Kanada): To jezero v kanadski provinci Alberti je še eno ledeniško, kristalno čisto jezero, v katerem se zrcalijo okoliške gore in borovci. Bonus je bližnje smučarsko letovišče.
Jezero Tahoe (ZDA): To 33 kilometrov dolgo jezero na meji med Kalifornijo in Nevado je eno najstarejših in najčistejših na svetu. Znano je tudi po tem, da spreminja barvo glede na uro, kar ponuja obiskovalcem svojevrsten prizor.
Loch Lomond (Škotska): Pogled na Loch Lomond ne bi mogel biti bolj škotski. Obdan je z grčavimi hribi in srednjeveškimi gradovi, ima pa tudi več otokov in otočkov. Inchmurrin, največji od njih, premore celo grad iz 14. stoletja in samostan iz 7. stoletja.
Jezero Saif Ul Malook (Pakistan): To pakistansko jezero je še posebej lepo ob sončnem vzhodu, ko svetloba posije čez bližnje vršace in ustvari prelep odsev v kristalno čisti vodi. Jezero je s svojo travnato obalo tudi odličen kraj za sproščanje v popolnem miru.
Gardsko jezero (Italija): Gardsko jezero je vaša najboljša izbira med italijanskimi jezeri - ki je hkrati tudi največje in zelo priljubljeno med dopustniki. Na južni obali ima vroč vrelec, na severu Dolomite, obdano pa je z ljubkimi letovišči in prodnatimi plažami.