Restavracija Atelje je ena mlajših in ekstravagantnejših ljubljanskih restavracij. Foto: Marko Delbello Ocepek
Restavracija Atelje je ena mlajših in ekstravagantnejših ljubljanskih restavracij. Foto: Marko Delbello Ocepek
Vedno zanesljiva izbira v prestolnici - Strelec na Ljubljanskem gradu. Foto: Teden restavracij

Na kulinaričnem tednu bosta sodelovali 102 restavraciji, od tega se bo letos projektu 13 restavracij pridružilo prvič. Restavracije bodo v sklopu tedna obiskovalcem nudile menije z najmanj tremi hodi, pri katerih bo poudarek na svežih lokalnih dobrotah.

Čeprav je za uživanje v vrhunski kulinariki letošnja cena še vedno relativno ugodna, se je (glede na leta poprej) nekoliko zvišala. Leta 2016 je bila enotna cena menijev v vseh restavracijah 16 evrov, lani pa 17.

Z rezervacijami je treba pohiteti
Sprejemanje rezervacij se je že začelo, vse informacije o sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev pa so dostopne na spletni strani Tedna restavracij. Z rezervacijami velja pohiteti, saj izkušnje kažejo, da so najbolj zaželene restavracije popolnoma zasedene že v prvih dveh dneh po objavi menijev.

Na letošnjih Tednih restavracij – poleg jesenske se pri nas odvija tudi spomladanska različica projekta – bodo mojstri še posebej veliko pozornosti namenili uvodni dobroti, imenovani "pozdrav iz kuhinje".

Kuharski mojster na vsakem vnovičnem kulinaričnem tednu jedem doda še več lastne ustvarjalnosti, vedno znova pa je velik poudarek tudi na lokalnih, sezonskih in kakovostnih sestavinah. Prav tako se mojstri zavedajo, da gostje uživajo tudi ob pogledu na estetsko dovršen krožnik, zato poskrbijo tudi za to.

Za sodelovanje morajo restavracije ustrezati merilom kakovosti
Osnova za vabilo gostilnam in restavracijam k sodelovanju so ocene, zato v projektu sodelujejo le tiste, ki ustrezajo posebnemu merilu kakovosti, pojasnjujejo organizatorji. Pri tem so zajete restavracije in gostilne od Prekmurja do Pirana.