Ture avanture
Prodajalci pravijo, da kostanj uvažajo iz Italije, saj so slovenski kostanji predrobni, pogosto pa tudi črvivi. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Vrsta pred utico na Prešernovem trgu. V večernih urah se pogosto še podaljša. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
"Zebe nas ne," pravi prodajalec na Slovenski cesti. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
S kolesom ali peš - za merico kostanjev je v rokah vedno dovolj prostora. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik

Dodaj v

Čas kostanjev v Ljubljani: skromne merice in visoke najemnine

MMC na obisku pri kostanjepekih
3. november 2018 ob 15:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

V hladnih jesenskih dneh prezeble dlani najbolj ogrejejo vroči pečeni kostanji. A če si ob lupljenju sladkih sadežev poželite še kratkega klepeta s prodajalcem, s ponudbo ljubljanskih utic v središču mesta najbrž ne boste zadovoljni.

Če sta za nekatere nabiranje in peka kostanjev v družinskem krogu že pravi jesenski ritual, si drugi merico vroče poslastice raje privoščijo na mestnih ulicah. Pred prodajnimi uticami v središču Ljubljane se tako vijejo dolge vrste kupcev, preobremenjeni prodajalci pa si vročično prizadevajo ustreči slehernemu obiskovalcu.

Drago, a ceneje kot pred leti
Utice so svoja vrata letos odprle 5. oktobra, kostanj pa bodo najemniki lahko prodajali do 31. januarja. Ljubljanska mestna občina je za peko kostanja letos namenila osem lokacij, iskanja najemnikov pa so se lotili z objavo javnega razpisa. Utice so lahko najemniki postavili na Prešernovem trgu, Cankarjevem nabrežju, na Bregu in Miklošičevi cesti, za postajališčem Ajdovščina pri Slovenski cesti, nasproti tržnice Moste, ob avtobusnem postajališču Hala Tivoli ter na Dunajski cesti nasproti Gospodarskega razstavišča.

Za stojnico na Prešernovem trgu najemnina znaša 9.000 evrov, za najcenejše lokacije pa morajo najemniki odšteti 500 evrov. Najemnine so sicer nižje kot pred leti, ko so najdražje dosegle tudi 13.000 evrov.

Velike razlike med lokacijami
Če si kostanjepeki na Prešernovem trgu zaradi velike gneče neprestano brišejo potno čelo in zato težko najdejo čas za pogovor z obiskovalci, so tisti, ki prodajajo drugje, nekoliko bolj zaskrbljeni. "Najemnina je na postajališču Ajdovščina sicer manjša, a tudi prodamo veliko manj," potarna prodajalec v utici na Slovenski cesti. Občinska taksa za to lokacijo znaša 1.500 evrov.

Pri drugi stojnici nam povedo, da jih najbolj jezi vreme. "Za zdaj je še pretoplo, pa tudi dež je velika ovira. Najuspešnejši smo, ko se temperature nekoliko spustijo, naletavati pa začnejo tudi prve snežinke," še pojasni eden izmed prodajalcev.

Prodajalci imajo tako štiri mesece časa, da si povrnejo najemnino. Mala merica kostanja v prestolnici stane dva evra in pol, cena za nekoliko večjo merico pa se giblje okoli štirih evrov. V manjši merici je povprečno deset kostanjev, nam povedo mimoidoči.

Na kostanje z vnuki
"Poceni niso. Če se na primer spomnim, koliko so stali v naših časih ... No, ne spomnim se natanko, a vem, da je mala merica še pred desetimi leti stala manj kot dva evra. Po drugi strani pa razumem prodajalce, ki morajo pokriti najemnino," nam pove 73-letni Ljubljančan Anton, ki pravi, da si kostanj privošči le takrat, ko pridejo na obisk vnuki.

Kostanji so še posebej zanimivi za turiste. Predvsem za tiste, ki prihajajo iz držav, v kateri kostanji ne uspevajo, ali pa pečenje sladkih sadežev ni tako priljubljeno kot v Sloveniji. Nizozemska turistka nam na Cankarjevem nabrežju zaupa, da je kostanj prvič poskusila v Ljubljani pred nekaj leti. "Moram priznati, da mi takrat, ko sem jih prvič poskusila, niso bili pretirano všeč, pa sem se odločila, da jim dam še eno priložnost. Zdaj sem že na drugi merici," smeje pove.

Sicer pa je prodaja kostanja v veliki meri družinski posel, ki se vleče skozi generacije. "Tudi zato sem za kostanje pripravljena plačati več. Nekateri od prodaje preživljajo sebe in svojo družino," je sklenila 32-letna Marina Stanov, ki pravi, da se dišeče jeseni, kostanjev in kuhanega vina veseli vse leto.

Klara Širovnik
Prijavi napako
Komentarji
Mr.Mr.
# 03.11.2018 ob 15:19
Če bi malo več kostanja nadevali v vrečko bi se kupci večkrat vrnili, stroškov bi imel pa prodajalec zanemarljivo višje, sam kaj češ enim razlagat, naj se grejo po svoje.
virus99
# 03.11.2018 ob 15:44
Nikoli ne kupim ker je predrago.

Kostanji tudi ležijo nekaj sto metrov stran na Rožniku in ker nisem turist nisem pripravljen iti preko določene cene, katero čutim da je primerna za nekoga, ki si lahko isto privošči malo kasneje doma. Podobno z odprto kuhinjo na tržnici ob petkih, 9 EUR za nekaj školjk je totalna kraja.
Mihsss
# 03.11.2018 ob 15:49
Rad bi videl končno bilanco tistega, ki za najemnino odšteje 9000 evrov. Številka se mi zdi perverzna. Čeprav, če se mu ne bi izplačalo, se verjetno za to ne bi odločil. Na internetu sem videl nekaj slik meric kostanjev in so mi vse izgledale zelo majhne, manj kot deset kostanjev. Cena pa vse tja do 5 evrov. Absolutno preveč.

@Mr.Mr.: Saj pri sladoledu je enako. Eni bi ti dali takšno kepico, da pade v kornet, cena pa krepko čez evro. Ne bi, hvala.
urosh444
# 03.11.2018 ob 17:15
Zoki kot zaprisežen levičar (vsaj tako se prodaja v javnosti) bo iz Ljubljane naredil mesto samo še za elito. 9000€ za najem 5 kvadratnih metrov prostora, peki kostanja pa potem vse samo prevalijo na kupca. Pa če bi cene v nebo švigale samo pri kostanju, še ne bi bil problem. Skratka, Ljubljana postana proletariatu zelo neprijazno mesto.
CimeBine
# 03.11.2018 ob 17:57
Kter kupi kostanj pri teh oderuhih si je sam kriv,greš na tržnico daš za kilo 5 € in si je doma spečeš sam.
gospod iskreni
# 03.11.2018 ob 15:49
Greš sam nabrat pa imaš čisti dobiček. Mislim da jim ni hudega
Sussudio
# 03.11.2018 ob 15:51
Ko bi vsaj imeli dobre kostanje in jih dobro spekli... ne hvala.
AlBundy
# 03.11.2018 ob 19:22
Samo jamranje in pritoževanje, kako je drago, pa slabo, pa ne vem kaj še. Narodov genski zapis je res hudič ...
bogaboječ
# 03.11.2018 ob 19:28
V Bruslju stane ogaben vafel 10 €, krompirček takisto.
Oboje mnogo slabše od merice dišečega kostanja.

Čisto nič ni narobe če je po 5 eur. Kostanjarji so fajn.
In tud Ljubljana je fajn.
simonj28
# 03.11.2018 ob 19:03
pretirane cene. še dobro da nisem ljubljančan in imam gozd 500m od hiše.
atom ant
# 03.11.2018 ob 20:10
V manjši merici je povprečno deset kostanjev

2,50€ za 10 kom?
Rad bi videl plačilno listo tistih, ki menijo, da je to "normalna cena".
copcop
# 03.11.2018 ob 19:27
Jim privoščim, naj služijo, delo ni lahko. Kdor meni drugače, naj proba.
elsha92
# 03.11.2018 ob 21:48
Po komentarjih sodeč se čudim, da sploh še kdo spije kavo v lokalu, doma je vendarle cenejša.
hudajana
# 03.11.2018 ob 19:48
Najemnine so čisti rop. Pol pa ne morejo biti kostanji ceneje. Pohlepni birokrati in občina.
esspero
# 03.11.2018 ob 19:01
Sramota da takole LJ služi na revežih ,mislim na ljudeh.Cena stojnice bi morala biti pogojena z ceno merice kostanja. Namesto 11.000 evrov boš plačal le 3 na sezono , a boš imel polovično ceno. Tako bi bila velika merica 2 in mala 1,5 evra ,s tem bi bili zadovoljni vsi (razen občina, hinavci)! Večkrat bi si lahko privoščili kostanj ,pa tudi dela bi kostajnar imel več.
sik
# 03.11.2018 ob 17:59
Sem ravno zracunal ko sva s sinom hodila pes da ima en takle kostanjepek mesecno okol 70000 eur prometa na sezono.
Ce vse stroske odbije in ce je veliko sam prisoten na stantu gre ze preklemansko lep zasluzek.
mihče
# 03.11.2018 ob 16:24
Pa še ves je črviv...
gospod iskreni
# 03.11.2018 ob 18:05
Cena najema je pac v povezavi s povprasevanjem in meni se ne zdi visoka. Ce ti je, pac ne vzames, ne vidim smisla v pritozevanju. Decembra prav vsi pokrijejo najemnino v to sem preprican, govorim ob ljubljanici kjer je tudi visoka cena najema za stantr
RenatoP
# 03.11.2018 ob 20:07
Hahaahhahah najmanj 10 komentarjev kako jih sami specte za ceneje..pa a vas kdo sili da morate kuput.

Drugace sem pa kupil pri tistemu pri Zlati ribici in je zares slab kostanj. Komaj lupis, okus kot moka, slabo pecen.. droben, nikakav. Cena pa... za tistih 5eur enkrat na leto res ne bom umrl.
din-diin
# 03.11.2018 ob 17:58
Na Prešercu verjetno z lahkoto proda 100 meric, pa ce na dan pobere vijolico je to v enem mesecu kar lepa stevilka.Tko da....
mojenovoime
# 03.11.2018 ob 17:31
To pa ni res. Če to da večjo porcijo, boš sit in se ne boš vrnil. Mogoče ti bo še slabo ker se boš preveč najedel in ti bo oatalo v slabem spominu. Če je mini porcija, pa kupiš dve, ne glede na ceno in še se vrneš. Govorim iz lastnih izkušenj!
alenka2012
# 04.11.2018 ob 14:26
Podobno kot pletne na Bledu....zaprt družinski posel, ki se seveda ne splača....ko pa župnik nabavi pletno da bi vozil na otok za tretjino oderuške cene.....pa mu koj pletno potopijo
rdečinavijač
# 03.11.2018 ob 22:48
Vsako leto enako pisanje. Dolgočasni ste.
rangerno1
# 03.11.2018 ob 20:30
Čisto preprosto je... Jankovič odira z visokimi najemninami in tako so cene temu primerno višje oz. merice manjše.

Morate pa tudi vedet, da je v Ljubljani standard višji, kot drugod (večina) v Sloveniji, tako da je povsem razumljivo, da je kostanj kakšen € dražji v Ljubljani, kot naprimer v Črenševcih.
marvin42
# 03.11.2018 ob 19:27
MALAM KESTENI je včasih pisalo pri enem od kostanjepekov.
Funai
# 04.11.2018 ob 01:08
Ampak res: "mala merica, velika merica". KAJ je to? A smo v mavricni dezeli. Po cem se merica odmeri, a imajo vsi enake? Nedaj boze, da bi se pogovarjali o gramih kot neka civilizacija. Fak!
din-diin
# 03.11.2018 ob 17:59
Drgac pa, rajs verjetno na koncu stran vrze kar zgnije, kokr, da bi potalal v mericah....:)
Pac-Man
# 03.11.2018 ob 16:06
Mihsss
# 03.11.2018 ob 15:49

Rad bi videl končno bilanco tistega, ki za najemnino odšteje 9000 evrov. Številka se mi zdi perverzna.
----------------------------------

Drobiž.

bandaruska
# 04.11.2018 ob 21:09
Ampak zakaj priljubljeni Zoki ne odda lokacije zastonj? Če hočeš prodajat kostanj, moraš plačat 9000 evrov? Za 4 kvadratne metre? Saj nikomur ne odžiraš prostor. Ves ostali čas leta tam ni nič. Samo pločnik.
Lovec
# 04.11.2018 ob 18:48
Naslov članka je kritičen. Pričakoval sem analizo cen in najemnin skozi denimo 12 letno obdobje.
Prav tako sem opazil odsotnost za skrb zdrave hrane, predvsem pa sledljivost oz. izvor. Ali je kostanj del super hrane ali je uvožen. Če je uvožen kdo ga uvaža in od kje. Ali so najemniki samostojni podjetniki ali delovna sila in najema kdo drug? Najbrž pa to samostojnega novinarja na MMC ne zanima.
firtoh
# 04.11.2018 ob 05:44
Kakšen teden dni nazaj sva ga z ženo vzela na Prešercu.Ker ga ne jem stoje,sva šla v bližnji lokal,kjer so naju grdo gledal,čeprav sva naročila pijačo.Tako,da naju je ena velika merica prišla mal čez 12 evrov.
zapravico
# 05.11.2018 ob 06:52
Me zanima kdo postavi tako visoko ceno za en kiosk,a je to abu dabi al kaj.Šerif janko ujel se bo v zanko.
Haloo
# 04.11.2018 ob 08:12
Merica za ceno skromnega kosila ali dobre malice!
severnik
# 04.11.2018 ob 07:51
Še enkrat....dokler obstajajo kupci, iz vidika prodajalca ne vidim potrebe po znižanju cene.

Mene se tudi zdi bmw oderuško drag in ga zato ne kupim.
Skippy
# 04.11.2018 ob 01:47
Čisto preprosto je... Jankovič odira z visokimi najemninami in tako so cene temu primerno višje oz. merice manjše.

Nikogar ne odira, ampak se vsak sam odloči, koliko bo pač ponudil. Normalne konkurenčne razmere.
Skippy
# 04.11.2018 ob 01:44
Sramota da takole LJ služi na revežih ,mislim na ljudeh.

Če se jim ne bi splačalo, jih ne bi bilo. Tisti, ki pa jih cena moti, pa lahko gredo nabirat v gozd in si jih doma spečejo sami.
Kapetano
# 04.11.2018 ob 00:09
Stvar se pokrije, tako za obcino kot za kostanjepeke, drugače se nebi vračali in bi bile stojnice povsod po 500eur. Koliko mislite da stanejo stanti za kuhanca in kic, ocitno se vecini pokrije...
mcsb4
# 03.11.2018 ob 23:25
" Mala merica kostanja v prestolnici stane dva evra in pol, cena za nekoliko večjo merico pa se giblje okoli štirih evrov. V manjši merici je povprečno deset kostanjev, nam povedo mimoidoči."
Meni ni jasno, kako je lahko leta 2018 enota "merica". Za Ljubljano ne vem, sem pa pred leti kupil kostanj na Obali, pa je bila enota "merica", ne da bi pisalo, kaj to pomeni v SI enotah.
johann
# 03.11.2018 ob 22:41
Na srečo imam bajto, pa domače kostanje (marone), tako, da mi jih ni treba kupovati. Smo imeli vsak vikend kostanjev piknik. Sicer pa so v Mariboru iste cene kot v Ljubljani.
Novinar je malo zamudil s tem člankom,kajti sezona kostanjev je v glavnem mimo. Sedaj je vedno več črvivih; no, mi smo svoje že vse pojedli.
ti-ne
# 03.11.2018 ob 16:28
Tako kot porcija krompirčka - pomfrija.
klopecki
# 05.11.2018 ob 13:39
A imamo štante s kostanji samo v Ljubljani? Ali zakaj nacionalka poroča samo o cenah v Ljubljani? Koliko je pa merica v Mariboru, Kranju? Zakaj lahko zasebni mediji iz Ljubljane pišejo bolj vseslovensko oz. manj zaplankano kot od vseh davkoplačevalcev financirana nacionalka? ( https://www.24ur.com/novice/slovenija/so-visoke-cene-pecenega-kostanja-upravicene.html?bl=1 )
zapravico
# 05.11.2018 ob 06:57
Takole gledam vrste pred kioskom za kostanj,in mi gre prav na smeh.Nobeden se več ne znajde.Greš v gozd,nabereš 2kg kostanja,vzameš staro ponev,prižgeš štedilnik,in imaš v 10 minutah krasen pečen kostanj skoraj zasonj.
Odresenik
# 04.11.2018 ob 21:42
Za neumneze odirat se prepoceni
Mr.Mr.
# 03.11.2018 ob 20:49
@Mr.Mr.: Saj pri sladoledu je enako. Eni bi ti dali takšno kepico, da pade v kornet, cena pa krepko čez evro. Ne bi, hvala.
-------
@mihsss, ne ga v LJ jest, drugje ga dobiš za evro še preveč, ker je tako presladek.
Al pa magnum mandelj, je še edini iz trgovine, ki se ga da pojesti.
kreden2
# 06.11.2018 ob 08:19
soraya

No ja, tole je malo na pamet. Severno od Rima in zahodno od Dunaja, bo za enak denar težko najti večjo porcijo od Ljubljanske. O kvaliteti bi se tudi dalo razglabljati. Defintitvno boste za dosti manjši denar dobili večje in boljše porcije povsod na Balkanu, razen na Hrvaškem. V kakšni Indoneziji ali Kolumbiji se definitivno za enak denar dosti več in boljše je. Na Japonskem boste recimo obubožali. V severni Ameriki se boste močno najedli ... predvsem s sladkorjem in fosfati. Tako da, ne kar tako malo na pamet ...
kreden2
# 06.11.2018 ob 07:45
A to, da mora Ljubljančan kupit kvadratni meter za tri jurje vas pa ne moti? Približno isto je s kostanjem. Dokler so kupci, bo tako.
Anavi
# 05.11.2018 ob 23:24
Najvišja najemnina, 9000 evrov, je torej (sodeč po članku) najemnina za štiri mesece, kar znaša 2250 evrov na mesec. Če upoštevam, da ima mesec 30 dni ter da je stojnica odprta 15 ur na dan, morajo prodati 2 manjši merici po 2.5 eura oz. 1 samo merico po 5 eurov na uro, da si pokrijejo stroške najemnine. Če poleg tega prodajalec proda vsako uro le še 5 večjih meric kostanja, mu v žep prileze 9000 evrov na mesec (od česar plača le prispevke od dejavnosti ter verjetno tudi davek). V štirih mesecih torej 36000 evrov. Ni slabo, a ne? Drugače pa dvomim, da se na 'top' lokaciji, kjer je najemnina najvišja, v povprečju proda le 7 večjih meric kostanja na uro, tako da zaslužek mora biti precej višji.
soraya
# 05.11.2018 ob 18:17
Saj obstoji rešitev. Taka,kot jo je pred leti povedala Zveza potrošnikov-ne kupi! Ce je na odprti kuhni al kje drugje pretirana cena za take porcije, je pač ne kupiš. Ali bilo kaj drugega,npr. skope pizze za 10 ali celo več evrov,kjer je najcenejši sir in kvazi šunka povsod v Ljubljani tanka kot las,jaz je ne kupim,ker je to kraja ....
Tudi inšpekcije bi se morale vključit in preverjat vse normartive porcije,kvaliteto,količino,itd....
Tega ne dela nihče,še nisem slišala,zato si sami postavimo cene in ne kupimo vsega za vsako ceno! Le tako bomo dosegli nivo kvalitetne porcije!
Tudi porcije mesa,ki so predpisane v teži 250 g,25 dkg.....le kje v Sloveniji dobiš tako porcijo....ja,s krožnikom vred-kraja!
Prijatelji pripovedujejo,ki bolj potujejo po svetu,koliko večje porcije dobijo za bistveno manjši denar.
Ce pa se dovolite izkoriščati in izrabljati,pa kupujte po Ljubljani to ceneno,hitro,nekvalitetno,malo količino hrane za 10-15 evrov!!!
Jaz je ne!!
fritaja
# 05.11.2018 ob 11:48
Mihsss
# 03.11.2018 ob 15:49
Rad bi videl končno bilanco tistega, ki za najemnino odšteje 9000 evrov. Številka se mi zdi perverzna.


Če proda 10 škrtocov po 2.5€ vsako uro, znese to ob 10 urnem delavniku 22.000€ v 3 mesecih.
Bondjanez
# 05.11.2018 ob 07:39
Ne jokat. Rim 10 kostanjev 5 €.
Kazalo