Med didžejsko smetano Ibize se uvršča tudi naše gore list DJ Umek. Tudi letos nadaljuje tradicijo v klubu Space. Foto: DJ Umek
Med didžejsko smetano Ibize se uvršča tudi naše gore list DJ Umek. Tudi letos nadaljuje tradicijo v klubu Space. Foto: DJ Umek
Sončni zahod na Ibizi. Foto: freedigitalphotos.net

Kot piše BBC, so po mnenju mnogo uveljavljenih sukačev plošč cene uničile "magijo " rajskega otoka, priljubljenega med slavnimi - mnogo znanih obrazov z zajetnim premoženjem ima tam počitniške domove - in čisto običajnimi smrtniki.

Paul Oakenfold, ki se na Ibizo vrača že od svojih najstniških let, je izjavil: "Zdi se mi, da nas obirajo." Po njegovem mnenju klubi zaračunavajo odločno preveč, že tako vrtoglave cene pa se vztrajno višajo, čeprav po tem, meni, ni nobene potrebe.

"Izničena magija Ibize"
Afrojack
, eden najbolje plačanih didžejev na svetu, znan tudi kot domnevni spremljevalec Paris Hilton (družbo mu je delala tudi med obiskom v Ljubljani), se strinja, da je vse skupaj že preveč "vipovsko". Tam bo sicer nastopil samo zato, ker dobro plačajo, a se zaveda: "Celotna magija obiska Ibize je izničena, saj je samo za vstopnino treba odšteti 75 evrov. Za isti nastop na Mykonosu plačaš za vstopnico 10 evrov. Tukaj so preveč obsedeni s pomembneži."

Steve Angello, nekoč tretjina naveze Swedish House Mafia, je reden obiskovalec Ibize že 14 let. "Včasih se je tu oblikoval okus in odkrivala se je nova glasba. Zdaj pa gre za prodajo vstopnic in velika imena, tako je kot povsod drugje. Ni več neke mističnosti."

Povprečen počitniški paket, piše BBC, bo Britanca, ki se želi odpraviti na Ibizo, stal dokaj dostopnih 500 funtov (dobrih 600 evrov), a ob pristanku na otoku se zapravljanje šele začne. Vstopnine v najuglednejše klube se gibajo okrog 70 evrov, za pijačo je treba odšteti od 15 evrov naprej.

"Množice hočejo popzvezde"
Steve Hulme
, glasbeni vodja legendarnega kluba Pacha, pravi, da gre za to, da je treba v manjšem časovnem obdobju, ko so na otoku trume turistov, zaslužiti dovolj denarja za vse leto. Pojasnjuje, da so cene vstopnic tako visoke, da lahko pokrijejo vrtoglave stroške poslovanja. Hkrati pa so didžeji dosegli tako rekoč božanski status in ljudje ne pridejo na Ibizo zaradi klubov, ampak zaradi imen. "Množice si želijo videti popzvezdo," pravi.

Na prvem mestu po zaslužku med didžeji na Forbesovi lestvici je Britanec Calvin Harris, ki naj bi samo v letu 2013 zaslužil skoraj 34 milijonov evrov - pri BBC-ju za primerjavo navajajo, da je to več, kot sta na svoj račun dobila nogometni zvezdnik Ronaldo in rap mogotec Jay Z.