Ves čas poleta - tudi med vzletom in pristankom - bodo vaše elektronske naprave lahko prižgane. Za zdaj pa bodo morale ostati v t. i. načinu letenja. Tudi to bi se kmalu lahko spremenilo. Foto: EPA
Ves čas poleta - tudi med vzletom in pristankom - bodo vaše elektronske naprave lahko prižgane. Za zdaj pa bodo morale ostati v t. i. načinu letenja. Tudi to bi se kmalu lahko spremenilo. Foto: EPA
Pametni telefon
Povezovanje z omrežjem je trenutno mogoče samo v posebej opremljenih letalih, ki lahko potnike povežejo z omrežjem na določeni potovalni višini. Foto: EPA

Potniki bodo lahko pametne telefone, tablične računalnike in podobne naprave uporabljali med celotnim poletom, vključno z vožnjo po tleh, med vzletom in pristankom, a bodo morali vklopiti t. i. način letenja, so sporočili iz Bruslja. To pomeni, da potniki s prenosnimi telefoni med poletom še vedno ne bodo mogli klicati ali brskati po spletu.

Evropski komisar za promet Siim Kallas je ob tem EASA pozval, naj pospešeno opravi tudi varnostni pregled uporabe elektronskih naprav z vklopljenim načinom prenosa na letalih. Nove smernice naj bi bile sicer objavljene na začetku leta 2014.

"Vsi smo radi povezani"
"Vsi radi ostanemo povezani, ko potujemo, vendar je varnost bistvenega pomena. Prosil sem za pregled na podlagi jasnega načela: če takšna uporaba ni varna, ne bi smela biti dovoljena, če pa je varna, se lahko uporablja v skladu s pravili," je dejal in napovedal, da želijo v naslednjem koraku proučiti, kako se povezati z omrežjem na letalu.

Evropska komisija je letos sprejela nova pravila, ki potnikom med poleti v EU-ju omogočajo uporabo najnovejše brezžične komunikacijske tehnologije - že od leta 2008 je namreč med poleti dovoljeno uporabljati tehnologijo 2G (GSM), zdaj pa sta dovoljeni tudi tehnologiji UMTS (3G) in LTE (4G).

Letalske družbe bodo še vedno same odločale, s katerimi storitvami bodo opremile svoja letala. To pomeni, da nova pravila zgolj omogočajo letalskim družbam, da to storijo, ne zagotavljajo pa pravice potnikom do teh storitev.

Prevozniki načeloma ne omogočajo pogovorov ali brezžične povezave
Potniki se lahko z boljšimi satelitskimi internetnimi storitvami povežejo, ko letalo preseže 3000 metrov višine. Letalski prevozniki na splošno sicer ne omogočajo telefonske povezave ali povezave Wi-Fi med poletom. Povezovanje z omrežjem je trenutno mogoče samo v posebej opremljenih letalih, ki lahko potnike povežejo z omrežjem na določeni potovalni višini.

Nova pravila bodo veljala na letalih, ki jih upravljajo evropski letalski prevozniki. "To je velik korak v procesu krepitve svobode pri uporabi osebnih elektronskih naprav na krovu letala, ne da bi s tem ogrozili varnost," je novembra povedal izvršni direktor EASA-ja Patrick Ky.

Pred kratkim so tudi ameriške zvezne letalske oblasti sporočile, da bodo omilile pravila glede uporabe prenosnih elektronskih naprav na letalih.