Slovenci najraje obiščemo Hrvaško, vedno pogosteje pa se odločamo tudi za obisk Grčije in Španije. Foto: BoBo
Slovenci najraje obiščemo Hrvaško, vedno pogosteje pa se odločamo tudi za obisk Grčije in Španije. Foto: BoBo

Vreme bo v prihodnjih dneh spet poletno. Temperatur nad 30 stopinj Celzija se gotovo še posebej veselijo tisti, ki se bodo v prihodnjih dneh odpravili na počitnice.

Leta 2017 je na potovanje odpravilo 72 odstotkov Slovencev, kar je največ po letu 2005. Iz osrednjeslovenske regije si je počitnice privoščilo kar 82 odstotkov ljudi, iz koroške statistične regije pa 64 odstotkov.

Najraje potujemo v sosednje države
Slovenci smo se v preteklem letu na pot največkrat odpravili v juliju. Največkrat smo obiskali Hrvaško, kjer se "hladilo" 64 odstotkov tistih, ki so se odpravili na počitnice. Priljubljene destinacije Slovencev so tudi Italija, Bosna in Hercegovina ter Avstrija.

Kljub priljubljenosti Hrvaške, kjer imajo številni Slovenci svoje vikende in prikolice, pa se predvsem poleti vse bolj povečuje tudi število potovanj v druge tuje države.

Številni Slovenci namreč obiščejo tudi Grčijo, Španijo s Costa Bravo, Severni Ciper, Sicilijo oziroma jug Italije, obalo Rdečega morja s Hurgado in tudi Turčijo ter Albanijo.

Slovenci povprašujejo po zasebnih sobah
Kar 53 odstotkov Slovencev je na zasebnem potovanju za prenočišče izbralo hotel, kamp ali zasebne sobe. Prav po zasebnih sobah pa veliko povprašujejo tudi tisti, ki obiščejo slovensko prestolnico.

Sodeč po oglasih, objavljenih na spletni strani Airbnb, turisti za tovrstno nastanitev v našem glavnem mestu odštejejo od 20 pa do 700 evrov na dan.

Več o počitnicah Slovencev in o sodobnih oblikah nastanitve Airbnb si lahko ogledate v spodnjem prispevku.