Posledice italijanskih dopustov utegnemo občutiti tudi na slovenskih cestah. Foto: BoBo
Posledice italijanskih dopustov utegnemo občutiti tudi na slovenskih cestah. Foto: BoBo

To poletje bo dopustovalo 34 milijonov Italijanov ali pol odstotka več kot lani. Čedalje več – letos kar štiri petine – jih letuje v domovini. Z nacionalnega združenja hotelirjev napovedujejo, da bodo to poletje v italijanskih hotelih ustvarili skoraj 10 odstotkov več prometa kot lani. Italijani v povprečju dopustujejo po 10 dni, čedalje več pa jih za počitnice izbere september: letos bo takšnih že skoraj 20 odstotkov. Toda več kot tri petine Italijanov še vedno letuje avgusta.

Z ministrstva za notranje zadeve svarijo letoviščarje, naj se italijanskim avtocestam – če je le mogoče – izognejo naslednja sobotna dopoldneva, 4. in 11. avgusta, ko se bo na počitnice odpravilo največ Italijanov. Opozarjajo, da bo promet na avtocestah izredno gost vse avgustovske konce tedna, začenši s petkovimi popoldnevi. Na seznam opozoril dodajajo še dan velikega šmarna ali "ferragosta", ki letos pade na sredo. Od preteklega petka na italijanskih avtocestah znova deluje sistem "tutor", ki samodejno beleži prekoračitev dovoljene hitrosti.

Tako imenovani "eksodus", kot množičnim odhodom na dopust pravijo v Italiji, bo turiste letos stal za desetino več kot lani. Razlog je letošnja podražitev dizla za 12 in bencina za 9 odstotkov. Samo za gorivo bodo Italijani med letošnjimi počitnicami odšteli pol milijarde evrov več kot lani.