V Novi Gorici se začenja festival vrtnic. Foto: BoBo
V Novi Gorici se začenja festival vrtnic. Foto: BoBo

Na Goriškem bo zato že konec aprila in ves mesec maj mogoče uživati ob ogledu zbirke burbonk in mestnih nasadov vrtnic. Obiskovalci bodo lahko sodelovali na delavnici in predavanjih, si ogledali razstavo fotografij ali uživali v izbranih jedeh z vrtnicami.

"Program in dogajanje festivala vrtnic sta zelo bogata in pestra, člani društva si bomo prizadevali, da ga bomo srčno izpeljali v celoti. Seveda pa mu vsako leto dodamo nekaj novega, letos ga bomo začinili s prvim tekmovanjem za najlepšo vrtnico," je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic Katja Kogej.

Zbirka burbonk na vrtu frančiškanskega samostana v Kostanjevici bo na ogled vsak dan od 9. do 17. ure. Od 25. aprila do 4. maja pa bodo ob lepem vremenu ob 11. uri, ko vrtnice najbolj dišijo, obiskovalcem na voljo vodeni ogledi.

Letošnji Večer med burbonkami bo v torek, 13. maja, ob 19.00 na vrtu frančiškanskega samostana v Kostanjevici, v dišeči družbi burbonk in ob spremljavi pihalnega kvinteta Slowind. Obiskovalci se bodo lahko pridružili tudi delavnicam in predavanjem, med drugim tudi strokovnemu predavanju o gojenju vrtnic in delavnici o izdelovanju vrtnic iz papirja.

Strokovna komisija Goriškega društva ljubiteljev vrtnic bo letos na tekmovanju prvič izbrala najlepše vrtnice. Tistim gojiteljem, ki bodo prinesli najlepšo velikocvetno ali mnogocvetno vrtnico, bo namenila praktične nagrade.

"Vrtnice vidno oblikujejo prepoznavnost Nove Gorice, ne nazadnje je vrtnica umeščena tudi v grb občine in predstavlja rdečo nit občinskih protokolarnih daril. Zgodbo o vrtnicah pa bomo predstavili tudi številnim svetovnim turističnim operaterjem, ki bodo Novo Gorico obiskali ob letošnji Slovenski turistični borzi, ki bo v centru Perla potekala od 15. do 17. maja," je povedal novogoriški župan Matej Arčon.