Vsi aranžmaji morajo biti postavljeni v 19 dneh, po koncu razstave pa imajo udeleženci pet dni časa, da jih pospravijo. Foto: Reuters
Vsi aranžmaji morajo biti postavljeni v 19 dneh, po koncu razstave pa imajo udeleženci pet dni časa, da jih pospravijo. Foto: Reuters
Chelsea Flower Show
Z rožami obdana kraljica Elizabeta II., ki je redna obiskovalka prireditve. Foto: Reuters

Dogodek, ki mu je predvsem v britanskih medijih namenjene izjemno veliko pozornosti, poteka pet dni, na njem pa se predstavljajo največji mojstri tega poklica ta hip. Dan pred odprtjem je na vrt pred kraljevo bolnišnico v Chelseaju (Chelsea je predel na zahodu Londona), kjer poteka šov, prišla britanska kraljica Elizabeta II., izjemni aranžmaji in lično okrašeni vrtovi pa so privabili tudi druga slavna britanska imena, na primer igralca Benedicta Cumberbatc, ki je na klopi, obkroženi z raznobarvnimi cvetlicami, klepetal s svojo mamo, nekdanjo in zdajšnjo manekenko, Twiggy in Lily Cole, slavnega "Mr. Beana" Rowana Atkinsona in (odpuščenega) voditelja ameriške mreže CNN Piersa Morgana, ki je ironično dejal: "Trenutno sem na vrtnarskem dopustu, tako da tega dogodka nisem smel izpustiti."

Število obiskovalcev omejeno
Najbolj slavna razstava rož je lani praznovala že stoto obletnico, zato je bilo takrat ogromno slovesnosti v počastitev tega jubileja, letos pa je celotno ozračje precej bolj sproščeno. Dogodek prireja Kraljeva hortikulturna družba, svoje razstavne paviljone pa imajo najuglednejši cvetličarji in aranžerji z vseh koncev sveta. Razstavo vsako leto v petih dneh obišče 157.000 obiskovalcev - to je najvišja številka, saj so prireditelji omejeni s prostorom -, ki se sprehajajo po 45.000 kvadratnih metrih površine. Vse vstopnice morajo biti kupljene vnaprej.

Razstava v Chelseaju velja za nekakšno "modno revijo rož", saj na njej predstavijo najbolj trendovske aranžmaje in postavitve ter okrasitve vrtov, napovejo smernice za prihodnje leto, to pa je tudi pravi trenutek za debitantsko predstavitev novih vrst rož. Seveda vse skupaj ni le velik šov, ampak tudi resen in donosen posel, ki pomeni tudi odlično odskočno desko za vse nagrajence.

Hugo Bugg najbolj izpostavljeno ime
Na razstavi podelijo štiri kategorije nagrad - zlato, pozlačeno srebrno, srebrno in bronasto, priznanja pa podeljujejo za različne postavitve, kot so razstava dreves, cvetlični vrt, razstava zelenjave in zelišč, najboljši podeželski vrt, najboljši mestni vrt in tako naprej. Letošnji dobitniki so že znani, največ pa se govori o najmlajšem dobitniku zlate nagrade do zdaj. To je postal 27-letni Hugo Bugg, ki je bil nagrajen za svoj trajnostni "deževni vrt", ki ga je sponzorirala kanadska državna banka.

Pa še nekaj je zanimivo pri vsem skupaj. Vse do lani so imeli na razstavo najstrožje prepovedan vstop - vrtni palčki! Lani so ta okras, ki je za mnoge le nepotreben kič, prvič dovolili, tako da tudi letos ta najrazličnejša pravljična bitja kukajo izza rož. Šele letos so mnogi aranžerji tudi priznali, da so že v prejšnjih letih svoje "palčke za srečo" pretihotapili v svoj paviljon, a so jih zaradi strogih pravil zakopali med listje ali v zemljo.

Nekaj utrinkov čudovite, zelo fotogenične razstave Chelsea Flower Show si oglejte v galeriji.