Slovenija v Londonu - tudi na kolačkih. Foto: Evropska prestolnica kulture
Slovenija v Londonu - tudi na kolačkih. Foto: Evropska prestolnica kulture

V tamkajšnji blagovnici Partridges so v četrtek namreč odprli dneve slovenske hrane in pijače. Maribor (in z njim Slovenija) se na policah omenjene trgovina tako zdaj predstavlja predvsem s svojimi vini, kupiti pa je mogoče tudi kranjske klobase in nekatere druge mesnine pa tudi slovenska jabolka, je iz Londona sporočila dopisnica Radia Slovenija Nina Kojima.

Ta dodaja, da gre za enega najobsežnejših projektov zadnjih let, zasluge zanj pa ima predvsem slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Jarc, ki je ob pomoči prijateljev na police britanske trgovine pripeljal slovensko hrano in pijačo. To navdušuje tudi številne v Londonu živeče Slovence, pravi Kojima, saj bodo zdaj vsaj za nekaj časa imeli svoj prehrambni kotiček - izbirali bodo lahko celo med slovenskimi pivi.

"Gosti prireditve so hvalili slovenska vina, zelo so jim bile všeč tudi kranjske klobase in prekmurska gibanica," pa Nina Kojima pravi o tem, katera slovenska jed je na goste odprtja slovenskih dni naredila največji vtis.

Idrijska čipka kot del visoke mode
Vrhunec otvoritvenega večera je bila sicer modna revija idrijske čipke, idejno zasnovana že v okviru Festivala glasbe, vina in mode, ki je tako kot predstavitev v Londonu eden izmed projektov Evropske prestolnice kulture. 13 uveljavljenih slovenskih modnih ustvarjalcev je namreč ustvarilo 32 svečanih večernih kreacij, s katerimi so dokazali, da lahko idrijska čipka oplemeniti tudi najprestižnejša oblačila v svetu visoke mode, so na svoji spletni strani zapisali prireditelji dogodka.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj fotoutrinkov z dogodka. Vir fotografij: Evropska prestolnica kulture (www.maribor2012.eu)