Slovenski zajtrk a la Janez: popolno okrepčilo za naporen dan turista. Foto: Hostel pri Janezu
Slovenski zajtrk a la Janez: popolno okrepčilo za naporen dan turista. Foto: Hostel pri Janezu
Mlado osebje je nad počitniškim delom v hostlu tako navdušeno, da že načrtujejo naslednjo sezono. Foto: Hostel pri Janezu

Malce bolj mirna nastanitev za tiste, ki ne želijo žurerskega hostla. Zelo prijazno osebje, slasten zajtrk vključen v ceno.

Ocena nekega gosta na Hostelworld.com
Prejšnji konec tedna so pri Janezu gostili skoraj 30 gostov, za zdaj lahko popolno ponudbo zagotovijo največ 40, pravi Irena Nose. Foto: Hostel pri Janezu
Prijetna okolica hostla v neposredni bližini glavnih mestnih znamenitosti. Foto: Hostel pri Janezu

bi na Karlovški cesti, ki že 100 let daje dom učencem in dijakom s posebnimi potrebami, je na začetku julija zaživel Hostel pri Janezu.

Po navadi konec junija, ko se začnejo počitnice in se učenci in mladostniki vrnejo v k svojim družinam, prostori Centra Janeza Levca samevajo, ni več vrveža na igrišču in pod drevesi v parku. Letos pa so se odločili, da bodo do 17. avgusta odprli vrata za vse obiskovalce Ljubljane, ki potrebujejo namestitev in prijazno okolje, svojim varovancem pa zagotovili počitniško delo.

Mlada Estonka prebila led
"Skoraj vse delo v hostlu opravijo učenci, delajo tudi na recepciji. Dobili so pomembno nalogo, s tem pridobivajo samozavest," je v pogovoru za Val 202 povedala njihova mentorica Irena Nose, ki bdi nad izvajanjem nalog v hostlu, od koder gostje odhajajo zelo zadovoljni. Ker hostla pred odprtjem niso posebej oglaševali, so bili prvi dan malce razočarani, saj ni bilo niti enega gosta ...

A nato se je na recepciji pojavila prva turistka, mlada Estonka, po besedah Nosetove gotovo "najbolj toplo sprejeta gostja tisti dan v Ljubljani", in kmalu so začeli prihajati še drugi ... Tudi odzivi na spletu so po pričevanjih obiskovalcev odlični. Neki gost iz Avstrije, denimo, se je vrnil že tretjič, predvsem je neizmerno užival v njihovem slovenskem zajtrku.

"Hostel pri Janezu leži v središču Ljubljane pod Ljubljanskim gradom. Večina glavnih turističnih zanimivosti je od hostla oddaljena le dobrih 10 minut hoje: glavna tržnica, grad, katedrala, mestna hiša, Tromostovje, Prešernov trg in Kongresni trg. Kljub osrednji lokaciji je Hostel odmaknjen od mestnega vrveža, kar našim gostom omogoča uživanje v senci dreves v našem vrtu ali sproščanje na športnih površinah pred hostlom, poslikani zidovi ter mavrične slike, ki so jih ustvarili naši otroci in mladostniki, pa pričarajo toplino in domačnost prostorov," piše na spletni strani hostla.

Namen hostla, kjer se trudijo kar najbolj izpopolniti popotniško izkušnjo obiskovalcev, je tudi socialno vključevanje mladih s posebnimi potrebami. "Mladi čutijo, da so potrebni in pomembni. To me zelo veseli," je še dodala Nosetova, ki so jo poslušalci Vala 202 izbrali za aktualno ime tedna.

Pravi slovenski zajtrk in pranje avtomobilov
Za prenočitev mora gost, ki želi imeti lastno sobo, odšteti 22 evrov, če si jo delita dva, pa eden plača 17 evrov. V ceno je, kot omenjeno, vključen tudi pravi slovenski zajtrk, pri katerem se pri Janezu še posebej potrudijo.

Dodana vrednost ponudbe pa je tudi pranje avtomobilov, ki ga lahko od naslednjega tedna naprej, ko se marljivi mladi izvajalec vrne z zasluženih počitnic (čeprav ga je kar skrbelo, kako bodo v njegovi odsotnosti zmogli brez njega!), svojemu jeklenemu konjičku za nekaj evrov privoščimo tudi tisti, ki v hostlu ne prebivamo.

V priloženem posnetku poslušajte pogovor z Ireno Nose, imenom tedna na Valu 202.

Malce bolj mirna nastanitev za tiste, ki ne želijo žurerskega hostla. Zelo prijazno osebje, slasten zajtrk vključen v ceno.

Ocena nekega gosta na Hostelworld.com
Hostel pri Janezu - malo drugačen hostel
Hostel pri Janezu - malo drugačen hostel