Pogled na Dubrovnik, eno najbolj priljubljenih destinacij na Jadranu. Foto: Foto BoBo
Pogled na Dubrovnik, eno najbolj priljubljenih destinacij na Jadranu. Foto: Foto BoBo
Novozelandski mediji so se razpisali ... Foto: MMC RTV SLO

Avtor članka sicer ob tem dodaja, da so osebo, ki je to izjavila, že premestili zaradi pomanjkanja turistične diplomacije.

Naj spomnimo, nekdanja hrvaška ministrica iz vlade Ivice Račana, Pave Župan Rusković, je na tiskovni konferenci izjavila, da je za mlade Avstralce in Novozelandce pravzaprav bolje, da niso prišli v Dubrovnik. Ruskovićevo je kot predsednico Destinacijskega menedžmenta Dubrovnika zmotilo "neprimereno obnašanje" mladih obiskovalcev iz obeh držav.
Župan Ruskovićevo odstavil
Dan po tej izjavi je kontroverzni župan Dubrovnika Andro Vlahušić Ruskovićevo odstavil z mesta predsednice Destinacijskega menedžmenta, ona pa je javnosti razložila, da so se zaradi skupin mladih iz omenjenih držav lani v mestu soočali s številnimi neprijetnostmi. Mladi Avstralci in Novozelandci so namreč med drugim opiti in popolnoma goli tekali po glavnem mestnem trgu in bruhali.

Novozelandski mediji se niso mogli zadržati, da ne bi ob tem dodali, da je Ruskovićeva rekla zgolj tisto, česar se mnogi v Dubrovniku ne upajo.

Bodimo iskreni ...
Direktor novozelandske agencije Brent Thomas je tako povedal, da je priljubljenost Hrvaške med novozelandskimi turisti v zadnjih letih izjemno narasla. Agencija ni še nikdar dobila kakšne pritožbe o neotesanih "Kivijih", a Thomas priznava: "Bodimo iskreni, katera koli destinacija bo imela težave. Kiviji se radi zabavajo, kot tudi Avstralci, zato bo vedno obstajal element čezmernega vdajanja, ki pa ne ustvarja najboljšega vtisa."

Marija Kapiteli, direktorica Croatia Times Travela, pa je za tamkajšnje medije povedala, da so komentarji in izjave o pijanih Avstralcih in Novozelandcih "neverjetni, razočarljivi in zelo naivni od nekoga, ki dela v turizmu".

O omenjeni izjavi je poročala tudi Televizija Nova Zelandija, ki je med drugim tudi pojasnila, da je Dubrovnik ena izmed največjih jadranskih destinacij in da je bilo mesto leta 1991 po razpadu nekdanje Jugoslavije v vojni zelo poškodovano.