V zadnjih šestih mesecih so italijanske oblasti zasačile precej turistov, ki so domov želeli odnesti svoj košček Rima. Foto: EPA
V zadnjih šestih mesecih so italijanske oblasti zasačile precej turistov, ki so domov želeli odnesti svoj košček Rima. Foto: EPA
Trg sv. Petra
Za spomin raje trg fotografirajte, ne pa odnašati z njega tlakovcev, pravijo rimski uradniki. Na fotografiji je med tlakovce vdelana spominska plošča na trgu sv. Petra, kjer je bil leta 1981 ustreljen papež Janez Pavel II. Foto: EPA

V nedeljo je policija v Rimu sedmi sili pokazala, kaj vse so v zadnjih šestih mesecih zaplenili turistom, ki so zapuščali italijansko prestolnico. Na veliko presenečenje letaliških delavcev, policije in organizacij, pristojnih za varovanje kulturne dediščine, so pri rutinskih rentgenskih pregledih v ročni prtljagi našli kocke in delčke več kot 2.000 let starih cest in tlakovanih poti, marmorne mejnike in drugo podobno "kamenje".

"Gre za zelo nenavadno vrsto kraje, vendar jo v zadnjem času opažamo vse pogosteje," je pojasnil policijski načelnik Antonio Del Greco in dodal, da kamniti "spominki" sicer nimajo nobene denarne vrednosti, vendar gre tehnično gledano še vedno za krajo, saj turisti odnašajo "delčke rimske kulture in dediščine".

Težave povzročajo predvsem turisti iz Severne Evrope
"Večinoma to počnejo Severnoevropejci, pa tudi Britanci, ki med pohajkovanjem po Rimu preprosto poberejo razrahljano kocko iz pločnika ali delček mozaika in ga pospravijo v svojo prtljago," pojasnjuje Del Greco. Vse skupaj nameravajo odnesti domov kot spominek, je še pojasnil policist in dodal, da gredo turisti pri izbiri "spominkov" včasih res predaleč - med drugim so zasačili nekoga, ki je v kovček spravil marmorni miljnik, ki ga je našel ob robu apijske ceste, najstarejše rimske ceste.

Del Greco ob tem pojasnjuje še, da nikogar izmed zasačenih niso aretirali, ampak so "izjemno osramočenim" popotnikom le izrekli opozorilo, stare kamnite kocke pa poslali nazaj tja, kamor sodijo.

Predstavnik mestnih oblasti Umberto Broccoli, sicer pristojen za kulturo, pa je ob tem opozoril, da turistom nikakor ni dovoljeno uničevati bogate dediščine mesta. Prepričan je, da takšna dejanja turistom vsekakor niso v čast: "Ti ljudje s krajo dejansko kažejo svojo nevednost."

"Fotografirajte, ne pa krasti!"
"Razumem, kaj legendarnost in veličastnost Rima predstavljata ljudem, vendar to še ne pomeni, da lahko kdo krade njegove delčke. Vsekakor, fotografirajte, kolikor vas je volja, ampak ne pa pobirati tlakovcev ali drugih kamnitih zadev, ki ležijo po tleh," je Broccoli še zabičal turistom in dodal, da lahko spominke, kakršnih koli si želijo, kupijo v številnih trgovinah in trgovinicah po mestu.