Turčija je med turisti - tudi slovenskimi - izjemno priljubljena dežela, ki jo vsako leto obišče 30 milijonov turistov. Foto: EPA
Turčija je med turisti - tudi slovenskimi - izjemno priljubljena dežela, ki jo vsako leto obišče 30 milijonov turistov. Foto: EPA
Kitajski turisti v priljubljeni Kapadokiji. Foto: EPA

In glede na to, da Turčija meji na obe najnemirnejši državi na območju - Sirijo in Irak - je vprašanje na mestu, menijo zunanja ministrstva številnih zahodnih držav.

Tako je britansko zunanje ministrstvo ta teden na svoji strani objavilo opozorilo, da blizu meje s Sirijo obstaja "nevarnost ugrabitev". "V Turčiji obstaja visoka nevarnost terorizma, po državi pa so dejavne teroristične skupine. Med temi najdemo domače verske skrajneže in ideološke skupine ter mednarodne skupine, vpletene v spopade v Siriji," so še zapisali. Ob tem so še enkrat ponovili svojo politiko, da ne mislijo plačevati odkupnin za morebitne talce, češ da bi to samo še spodbudilo prakso ugrabljanja.

Ameriški State Department pa: "Medtem ko Al Kaida ostaja v Turčiji, že več kot desetletje ni izvedla napadov v državi. So pa tega sposobne skupine in posamezniki, ki Al Kaido posnemajo." Ameriško veleposlaništvo v Ankari je sporočilo, da velja posebna pozornost v vzhodnih in jugovzhodnih delih Turčije, kjer država meji na Sirijo oz. Irak.

Dlje je šla Nemčija, katere zunanje ministrstvo svojim državljanom odsvetuje potovanja v Turčijo, češ da je možnost terorističnih napadov zaradi zaostrovanja sšv Siriji vse večja. Nemško zunanje ministrstvo v izjavi svojim državljanom še svetuje, naj se izogibajo večjih množic, in opozarja pred uporabo solzivca in pred aretacijami policije v morebitnih protestih v večjih mestih.

V koaliciji tudi Turčija
Opozorilo pred morebitnimi napadi na danske državljane je zaradi svojega sodelovanja pri koaliciji, ki se bojuje proti IS-ju, izdala tudi Danska, medtem ko so na slovenskem zunanjem ministrstvu na svoji strani zapisali sledeče: "Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov."

Prejšnji teden je po kritikah, da je preveč zadržan do IS-ja, turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan to skrajno islamistično skupino označil za "krvavo teroristično organizacijo" in dejal, da je Turčija pripravljena prevzeti svoj del nalog v boju proti skupini. Turška meja s Sirijo je sicer dolga kar 900 kilometrov, a je bila dolgo v precepu, kako naj se na IS odzove, saj se Turki po eni strani bojijo neposrednih povračilnih ukrepov, po drugi strani pa imajo že dolgo napete odnose s Kurdi.

ZDA in njene arabske zaveznice so izvedle prve zračne napade na Sirijo 23. septembra in pri tem ubile več borcev IS-ja in pripadnikov Al Nusre, skupine, povezane z Al Kaido.