Iz čipke danes ustvarjajo tudi modne dodatke in oblačila. Foto: MMC RTV SLO
Iz čipke danes ustvarjajo tudi modne dodatke in oblačila. Foto: MMC RTV SLO
Žiri - kraj, kjer domujejo čipke

Organizatorji obljubljajo pester program: bogate razstave klekljanih čipk, vojaški spektakel - bitka na Rupnikovi liniji, obisk Žirovskega muzeja, stojnice z izdelki različnih rokodelcev, razstava Promet na Žirovskem in ugodni nakupi izdelkov tovarne Alpina.

Festival bo potekal med 27. aprilom in 2. majem. Začel se bo s slavnostnim odprtjem v petek ob 18. uri, v soboto bo potekalo več tekmovanj v klekljanju za odrasle in otroke, v nedeljo pa se bodo po središču Žirov prebivalci sprehodili v duhu leta 1941, uprizorjen pa bo tudi manjši spopad na mostu. Vsak dan bodo odprte razstave čipk in stojnice z izdelki različnih rokodelcev in izdelovalcev od blizu in daleč.

Mesto številnih utrdb
Žiri ležijo v kotlini ob zgornjem toku reke Sore. Od srednjeveške Škofje Loke so oddaljene 27 kilometrov, od sosednje rudarske Idrije pa 16 kilometrov. Poleg kmetijstva sta kraj zaznamovala čevljarstvo in klekljana čipka, ki sta bila v 20. stoletju glavni vir zaslužka tamkajšnjih prebivalcev.

Žiri so bile pred 2. sv. vojno kraj ob jugoslovansko-italijanski meji. Življenje ob meji so spremljale gradnje številnih utrdb. Slednje so ostale v spomin in opomin tudi zdajšnjim rodovom. V neposredni bližini ene izmed njih bodo na festivalu tako že drugo leto pripravili prikaz bitke med starojugoslovansko vojsko in vojaki nemških sil.

Žiri - kraj, kjer domujejo čipke