Vrhunska kulinarika po ameriško. Foto: Reuters
Vrhunska kulinarika po ameriško. Foto: Reuters
Jedi bodo predstavljali tudi na tujih veleposlaništvih. Foto: Reuters

Clintonova je s predpostavko, da je gastronomija lahko sredstvo za zbliževanje ljudi, pozvala najboljše ameriške kuharje, da se pridružijo prvemu "Korpusu ameriških chefov".
Kulinarični strokovnjaki bodo pomagali zunanjemu ministrstvu pri pripravi obrokov za tuje diplomate in potovali na ameriška veleposlaništva v tujini, kjer bodo organizirali izobraževalne programe za tujce ali pa bodo v svojih kuhinjah gostili mojstre kulinarike iz drugih držav.
Kuharji, ki pripravljajo diplomatsko jed ali posebni program, dobijo naziv državnega kuharja, kar jim prinese še mornariški jopič z ameriško zastavo in z zlatom izvezeno njihovo ime.

Filozofija "pametne moči"
V sklopu tega programa se v Washingtonu, New Yorku, San Franciscu in New Orleansu mudijo ta mesec kuharji in strokovnjaki za gastronomijo iz 25 držav, da bi se čim več poučili o kulturi hrane v ZDA. Vodja protokola Capricia Penavić Marshall je za AP povedala, da je program Diplomatsko kulinarično partnerstvo del filozofije "pametne moči", ki predvideva izkoriščanje "vseh dostopnih diplomatskih sredstev".
Nekateri vrhunski kuharji in lastniki elitnih restavracij so bili že angažirani za pripravo jedi tujim dostojanstvenikom, kakršni so denimo britanski premier David Cameron, kitajski podpredsednik Ši Džinping in japonski premier Jošihiko Noda. Ob teh priložnostih so gostom pripravili jedi, ki so bile kombinacija ameriške kulinarike in kulinarične kulture gosta.
"S prikazom najboljšega, kar lahko ponudi ameriška kuhinja, in kreativnosti lahko našim gostom predstavimo sebe. Prav tako lahko z vnašanjem elementov kulture gosta pokažemo spoštovanje in željo po navezovanju stikov," je še izjavila Marshallova.