Letos bo Ljubljana turiste privabljala kot Zelena prestolnica Evrope 2016. Foto: BoBo
Letos bo Ljubljana turiste privabljala kot Zelena prestolnica Evrope 2016. Foto: BoBo

Končne statistike še ni, a kot kaže, je bil turistični obisk Ljubljane lani še boljši kot pretekla leta. Sicer Ljubljani ni uspelo doseči želene meje 1,2 milijona turističnih prenočitev, saj zadnje številke kažejo na 1,19 milijona, a je bilo prenočitev še vedno za 17,8 odstotka več kot leta 2014.

"Z razvojem turizma v Ljubljani v letu 2015 smo lahko zadovoljni, saj statistike kažejo, da smo uspeh iz prejšnjih let še presegli," poudarjajo na Turizmu Ljubljana. Ob tem pa spominjajo, da končne statistike še ni.

Največ gostov je tako kot vsako leto tudi letos prišlo iz Italije in Nemčije, sledijo pa jim turisti iz ZDA, Velike Britanije in Francije.

Večji obisk so zaznali tudi turistično-informacijski centri, saj je lani informacije pri njih poiskalo kar 313.549 turistov, kar je za pet odstotkov več kot v letu 2014. Največkrat so iskali informacije o Ljubljanskem gradu, decembra pa so jih najbolj zanimali dogajanje v mestu, silvestrovanja, praznični sejem in vožnje z ladjico. Po informacijah turistično-informacijskih centrov so se italijanski gosti še posebej zanimali za obisk galerij in muzejev.