Prestolnico so julija preplavili turisti. Foto: BoBo
Prestolnico so julija preplavili turisti. Foto: BoBo
false
Polna so bila tudi zdravilišča. Foto: BoBo

Število prihodov domačih turistov je bilo julija višje za 7,6 odstotka, število njihovih prenočitev pa za 2,1 odstotka. Število prihodov tujih turistov je bilo višje za 14,8 odstotka, število njihovih prenočitev pa za 10,9 odstotka, je objavil državni statistični urad.

Tuji turisti so v Sloveniji julija ustvarili 70 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Ključni tuji trgi glede na število ustvarjenih prenočitev so bili Nemčija (10 odstotkov), Italija in Nizozemska (po osem odstotkov), Avstrija in Belgija (po sedem odstotkov) ter Češka (šest odstotkov).

Več turističnih prenočitev so na letni ravni ustvarili turisti iz Češke (za 24 odstotkov več), Avstrije in Nemčije (iz vsake za 11 odstotkov več), Italije (za devet odstotkov več) ter Belgije (za sedem odstotkov več). Manj je bilo Nizozemcev; število njihovih prenočitev je upadlo za 17 odstotkov.

Slaba tretjina (30 odstotkov) vseh turističnih prenočitev v juliju je bilo ustvarjenih v gorskih občinah, četrtina v obmorskih občinah, 22 odstotkov v zdraviliških občinah in 11 odstotkov v ljubljanski občini.

Porast turistov v vseh občinah
V vseh vrstah turističnih občin je število prenočitev poraslo: v Ljubljani za 17 odstotkov, v gorskih občinah za 11 odstotkov, v zdraviliških občinah za šest odstotkov in v obmorskih občinah za tri odstotke.

Slaba polovica (48 odstotkov) vseh prenočitev je medtem odpadla na hotele, 23 odstotkov na kampe, sedem odstotkov pa na zasebne sobe in apartmaje. V apartmajih se je število turističnih prenočitev glede na julij lani najbolj povečalo, in sicer za 14 odstotkov. Hoteli so dosegli devetodstotno, kampi pa triodstotno rast.

Število prihodov turistov je bilo v prvih sedmih mesecih leta za 8,1 odstotka višje, število njihovih prenočitev pa za 5,5 višje kot v istem obdobju prejšnjega leta. Domači turisti so v prvih sedmih mesecih ustvarili za 4,3 odstotka več prihodov in za 1,4 odstotka več prenočitev, tuji turisti pa za 9,8 odstotka več prihodov in za osem odstotkov več prenočitev kot lani v tem obdobju.