Ture avanture
Köbenhavn
Prizor iz znamenitega predela Nyhavn v Köbenhavnu. Foto: Reuters
Novi Sad
Novi Sad se je na seznam uvrstil predvsem po zaslugi glasbenega festivala Exit, ki poteka v Petrovaradinski trdnjavi. Foto: Reuters

Dodaj v

Med mesti, ki jih priporoča Lonely Planet, tudi Novi Sad in Zadar

Bolj in manj znana turistična mesta
23. oktober 2018 ob 11:52
Sydney - MMC RTV SLO

Verjetno ni preveč presenetljivo, da so pri Lonely Planetu za najboljše mesto za obisk v letu 2019 izbrali Köbenhavn. Zanimivo pa je, da so se med desetimi "top" priporočili za obisk znašla tudi nam bližja Novi Sad in Zadar.

Po mnenju priznane avstralske založbe danska prestolnica navdušuje z razvejanimi kolesarskimi potmi, 15 restavracijami z Michelinovimi zvezdicami in sodobno arhitekturo, predvsem pa je to mesto, kjer je vedno kaj početi, so zapisali. Priporočajo tudi dnevne izlete v Roskilde na obisk znamenite katedrale, v muzej Louisiana in v Malmö na Švedskem.

Na drugo mesto najzanimivejših mest za turiste v prihodnjem letu se je uvrstil Šenzen na Kitajskem, ki se ga je zaradi zelo sodobne arhitekture, inovativnih okoljskih rešitev in hitre železniške povezave do Hongkonga prijel vzdevek "mesto prihodnosti". Poleg tega imajo obiskovalci na voljo pestro kulinarično in umetniško ponudbo ter več zabavnih tematskih parkov.

"Čeprav Novi Sad ni tako znan kot srbska prestolnica Beograd, je mnogo bolj trendovski. V mestu vlada mladosten utrip, h kateremu prispeva vsakoletni glasbeni festival Exit, mesto z vzdevkom srbske Atene pa bo prihodnje leto postalo tudi evropska prestolnica mladih," so zapisali.

V svoj izbor so uvrstili tako že zdaj turistično oblegana mesta kot odročnejša mesta in tista, ki se počasi postavljajo na noge po naravnih nesrečah. Seznam so oblikovali uredniki in novinarji Lonely Planeta.

Najbolj priporočena mesta za obisk v letu 2019:
1. Köbehavn, Danska
2. Šenzen, Kitajska
3. Novi Sad, Srbija
4. Miami, ZDA
5. Katmandu, Nepal
6. Ciudad de Mexico, Mehika
7. Dakar, Senegal
8. Seattle, ZDA
9. Zadar, Hrvaška
10. Meknes, Maroko

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Matej037
# 23.10.2018 ob 16:05
... mesto z vzdevkom srbske Atene ...

Kaj pa naj bi to pomenilo? Ne rečem, da nekemu mestu rečejo severne, vzhodne... Benetke. Najbrž ima kanale. Kaj pa naj bi zaznamovalo Atene? Kakšne Akropole nad Novim Sadom ni. Kaj je še značilno za Atene? Nered in umazanija? Goljufivi taksisti in trgovci? Proračunski primanjkljaj?
Wasabi
# 23.10.2018 ob 16:37
srbske Atene hahaha, pa kje jih najdete?

Malmö pa švedski Karači - to bi še razumel, pa nikjer ne najdem.
muzejčanka
# 23.10.2018 ob 19:06
Se strinjam, kdor se bo podal na potep po Balkanu ga v Novem Sadu ne bo "občutil". Bila pred nekaj tedni v Beogradu in Novem Sadu. Razlika je očitna. Če hočeš spoznati utrip pravega Balkana, seveda Beograd. Kljub temu, da je Novi Sad precej manjši proti Beogradu, pa tudi ni malo mesto. Je nekaj večji kot Ljubljana tako, da vseeno čutiš utrip večjega mesta. Zelo lepo mesto, tudi vozniki so bolj strpni in kulturni v Novem Sadu kot v Beogradu. V bistvu ne opaziš kakšne večje razlike med vozniki LJ. in N.S. Čudovit pogled na mesto iz trdnjave Petrovaradin na Donavo in mesto. Sta me pa dve stvari šokirale tako v N.S kot v vsej Srbiji. Onesnaženost narave in ogromno število zapuščenih živali, ki tavajo okrog (sploh psi). To mi je pa bilo zelo težko gledati. Ne vem kako je glede tega na ostalem Balkanu vem pa, da smo lahko srečni v kako lepi deželi pod Alpami živimo. To se zaveš, ko prideš nazaj domov. Če bi Lonely-Planet tudi to ocenjeval vsekakor ne bi Novi Sad bil niti med prvih 100 mest, ki ga priporočajo. Za Zadar pa ne bi vedela. Morda kdo drug, ki hodi tja na dopust.
balrog
# 23.10.2018 ob 17:53
Stric Google je neverjeten, vse ve in to takoj. Srbske Atene (srpska Atina) so Novemu Sadu nadeli ime sami Srbi in to zato, ker je bil v 18., 19. stoletju to največje mesto naseljeno s Srbi, a zunaj Srbije, in center srbskega intelektualnega, duhovnega življenja, kot so bile Atene center antičnega sveta ... Nekako tako. Podobno bi lahko bil Trst slovenske Atene ... Drugače je Novi Sad res lepo mesto, s širokimi avenijami, lepimi art decojevskimi in neo-klasicističnimi stavbami, s trdnjavo Petrovaradin nad Donavo, cerkvami, Urnim stolpom ... Nič kaj balkansko.
Kaj pa ti tle
# 23.10.2018 ob 17:04
Kolikor jaz vem vzdevek je star par stoletij. Googlajte malo, ce nic drugega.
sharkyslo
# 23.10.2018 ob 13:57
Kaj pa najlepše mesto na svetu, Zoki, de? :)
miško5lin
# 24.10.2018 ob 17:14
Samo res, kje je pa po Zokijevo "najlepše mesto v Evropi?" Saj res vse to so neke subjektivne ocene...
Tudi Zokijeva spada tja...
cairns
# 24.10.2018 ob 11:08
Najbolj priporočena mesta za obisk v letu 2019:
1. Köbehavn, Danska
2. Šenzen, Kitajska
3. Novi Sad, Srbija
4. Miami, ZDA
5. Katmandu, Nepal
6. Ciudad de Mexico, Mehika
7. Dakar, Senegal
8. Seattle, ZDA
9. Zadar, Hrvaška
10. Meknes, Maroko


V polovico navedenih mest je najboljše vstopiti dobro življensko in nezgodno zavarovan, z osebnim stražarjem in imeti na sebi neprebojni jopič.
ElTorro
# 25.10.2018 ob 17:33
No, ja - če tako pravi Lonely Planet, potem.....meh, itak nimam nekega res dobrega mnenja o tej publikaciji.
prizemljen
# 24.10.2018 ob 20:33
Komu pa ni všeč resnica?
Dejstvo je, da bodo ovce rinile na kraje, ki jih priporoča LP, zato se jih bomo tisti, ki nismo pristaši čred pač poskušali izogibati
Kazalo