Lanai, kot vse havajske otoke, odlikujejo osupljiva narava in izvrstne plaže. Foto: Uradna turistična stran
Lanai, kot vse havajske otoke, odlikujejo osupljiva narava in izvrstne plaže. Foto: Uradna turistična stran
Ellison naj bi pomenil svežo kri za otok, ki je močno odvisen od turizma. Foto: Reuters

Ellison, tretji najbogatejši Američan, kupuje posest od še enega milijarderja, Davida Murdocka, katerega podjetje Castle and Cooke Inc je lastnik praktično celega, 365 kvadratnih kilometrov velikega otoka (razen dveh odstotkov, ki sta v lasti domačinov in lokalne vlade).
Z Murdockovim odhodom Lanai izgublja 89-letnega milijarderja s tremi milijardami dolarjev, a pridobiva 20 let mlajšega in desetkrat bogatejšega.

Cena: 600 milijonov?
Koliko je Elllison odštel za košček raja na Zemlji, uradno ni znano, a mediji poročajo o številki 600 milijonov dolarjev.

"Kot razumem, gospoda Ellisona Lanai že dolgo zanima. Njegova strast do narave, še posebej do oceana, je dobro znana. Govorim o jadralskem pokalu America's Cup," je povedal havajski guverner Neil Abercrombie. "Veselimo se, da v bližnji prihodnosti gospoda Ellisona toplo sprejmemo."
Havajski politiki proti Ellisonu nimajo nobenih zadržkov, saj milijarder ni z ničimer nakazal, da bi razmišljal o kakih korenitih spremembah tropskega paradiža.
Otočani optimistični
Lanai, nekoč znan po svojih poljih ananasa, petičneži zdaj obiskujejo zaradi njegovih razkošnih letovišč in golfigrišč. Prvi mož Microsofta Bill Gates je leta 1994 za svojo poroko denimo rezerviral vse hotelske sobe na otoku.

Marca je revija Forbes 67-letnega Ellisona postavila na šesto mesto najbogatejših ljudi na svetu - njegovo premoženje ocenjujejo na 36 milijard dolarjev. Jadralni navdušenec je leta 2010 zmagal na tekmovanju America's Cup, za prihodnje leto pa mu je uspelo finale tekmovanja pripeljati v San Francisco.

Sicer pa prebivalci Lanaia upajo, da bo Ellisonov nakup pomenil izboljšavo letovišč in golfigrišč, da bo še okrepil turizem in zagotovil nova delovna mesta. Lanai se zanaša predvsem na svoja letovišča, ki zaposlujejo večino izmed 3.000 otočanov.