Miniatura ali pravi ljudje na plaži? Foto: You Tube
Miniatura ali pravi ljudje na plaži? Foto: You Tube

S to idejo se je poigral avstralski fotograf Keith Loutit, ki vsakodnevne prizore iz mesta predstavi na način, kot ga ljudje niso vajeni. Uporabil je posebno tehniko fotografiranja, ki ustvari videz miniatur.

Fotografije je posnel s posebnim fokusom in s tako imenovano tehniko fotografije v časovnih presledkih (time lapse), ki velja za nekakšno mešanico med fotografijo in videom. Gre za to, da določeno mesto fotografiramo večkrat v krajših časovnih presledkih. Pri tem se fotoaparat ne sme premikati, tako da ostane kader enak. Loutit velja za pionirja te tehnike.

Svoj izdelek je poimenoval The City of Samba, saj je Rio de Janeiro fotografiral v času karnevala, ki ga vsako leto spremljajo maske, vroče plesalke in samba. Poleg brazilskega mesta je na enak način predstavil tudi Sidney in nekatera druga mesta, znane pokrajine ter spomenike.

Na svoji spletni strani je zapisal, da želi s tem projektom spodbuditi ljudi k razmišljanju o lastnem zaznavanju. Meni, da jim ta tehnika pomaga ustvariti distanco do mesta, ki ga poznajo, tako da ga lahko vidijo še na drugačen način.

The City of Samba

Sydney Telstra 500