Modra frankinja je tudi sestavni del cvička, metliške črnine in rdečega bizeljčana. Kot samostojno vino z izjemnim razvojnim potencialom je še dokaj neizkoriščena. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Modra frankinja je tudi sestavni del cvička, metliške črnine in rdečega bizeljčana. Kot samostojno vino z izjemnim razvojnim potencialom je še dokaj neizkoriščena. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Modra frankinja uspeva predvsem v Podravju in v Posavju. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Modra frankinja je v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah – v Podravju in v Posavju. Iz omenjene sorte pridelujejo zelo kakovostno vino, ki ga odlikuje tudi visoka vsebnost antioksidantov.

Projekt bo zahteval okoli 200.000 evrov denarnih sredstev, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja pa bo projektu iz evropskega kmetijskega sklada namenila nekaj več kot 80.000 evrov.

Med cilji projekta je povezovanje pridelovalcev modre frankinje, ureditev prodajno-promocijskega prostora na gradu Sevnica, sejemsko-promocijske dejavnosti doma in v tujini, raziskava uporabe modre frankinje v regionalni kulinariki ter organizacija vinsko-kulinaričnih prireditev.

Pripraviti nameravajo tudi srečanja ponudnikov modre frankinje na temo predstavitvenih izdelkov, sevniški festival modre frankinje nadgraditi v mednarodno in strokovno srečanje, organizirati delavnice za pridelovalce in gostince ter izdelati strategijo trženja in prodaje.

Nova delovna mesta
Od večje uveljavitve posavske modre frankinje si med drugim obetajo nova kakovostna delovna mesta in krepitev pogojev za rast malih ponudnikov.

Pri podvigu, ki ga nameravajo končati sredi marca leta 2020, z omenjenim sevniškim občinskim zavodom sodelujejo še Kmečka zadruga Sevnica, Center za podjetništvo in turizem Krško ter brežiški zavod za podjetništvo, turizem in mladino, je še sporočila Regionalna razvojna agencija Posavje.