Ministrstvo je objavilo (barvno) lestvico varnosti potovanj, tako da lahko potniki pri vsaki posamezni državi izvedejo tudi varnostni napotek MZZ-ja. Foto: MZZ
Ministrstvo je objavilo (barvno) lestvico varnosti potovanj, tako da lahko potniki pri vsaki posamezni državi izvedejo tudi varnostni napotek MZZ-ja. Foto: MZZ
Kovček
Ker se začenja glavna turistična sezona, konzularni sektor slovenske turiste opozarja, naj pred odhodom v tujino pridobijo vse potrebne informacije za varno potovanje. (Fotografija je simbolična). Foto: EPA

Na novinarski konferenci na temo konzularne zaščite slovenskih državljanov v tujini je vodja konzularnega sektorja Andrej Šter s sodelavci predstavil koristne nasvete in informacije za potovanja v tujino ter prenovljeno spletno stran MZZ-ja v razdelku Konzularne informacije.

Prav tako lahko na spletni strani ministrstva popotniki po novem pred odhodom izpolnijo obrazec, s katerim obvestijo konzularni sektor predvsem o potovanjih v države, kjer so varnostna tveganja večja. "Da bi lahko pridobili več informacij o Slovencih v tujini v primeru nastanka težav ali varnostnih tveganj, smo omogočili, da nas popotniki seznanijo o svojih potovanjih pred odhodom," je pojasnil Šter.

V tujini pa lahko Slovencem, ki se na potovanjih znajdejo v težavah, pomagajo slovenska predstavništva. Pomoč na primer vključuje izdajo začasnih potnih listov. Prav tako lahko državljan Slovenije, če je v tujini priprt ali zaprt, obvesti predstavništvo, ki nato vzpostavi stik z odvetniki in pristojnimi ustanovami.

Predstavništvo pa ne more zagotoviti varščine za izpust iz pripora ali pa začasno kriti stroškov zdravljenja v tujini. Lahko le posreduje pri pridobitvi denarja, če je popotnik v tujini ostal brez njega. Šter obžaluje, da ministrstvo nima denarnega sklada, s katerim bi lahko popotnikom v nujnih primerih finančno pomagalo ali začasno založilo denar. Predstavništva lahko tako le navežejo stik z bližnjimi v Sloveniji in nato čim bolj učinkovito posredujejo sredstva popotniku v težavah.

Ker Slovenija nima predstavništev povsod po svetu, kamor potujejo Slovenci, ki bi potrebovali konzularno pomoč, ima ministrstvo dogovor z državami članicami Evropske unije. "Odkar je Slovenija v EU-ju, smo sklenili dogovor s skoraj vsemi državami članicami, da njihova veleposlaništva v državah, kjer ni slovenskega, našim državljanom nudijo enako konzularno pomoč," je dejal Šter.

Ministrstvo na spletni strani ponuja tudi ogled zemljevida držav sveta z varnostnimi priporočili za vsako posamezno državo, celotno barvno lestvico varnosti potovanj pa si lahko ogledate tukaj.