Vse manj Slovencev po razprodajah odhaja v tujino, saj so cene in ponudba pri nas konkurenčni. Kljub temu pa vam ponujamo idejo za drugačen dan: odpravite se v šoping izven meja Slovenije. Odkrili boste kaj novega, pa še zanimivo bo. Foto: NN
Vse manj Slovencev po razprodajah odhaja v tujino, saj so cene in ponudba pri nas konkurenčni. Kljub temu pa vam ponujamo idejo za drugačen dan: odpravite se v šoping izven meja Slovenije. Odkrili boste kaj novega, pa še zanimivo bo. Foto: NN
Na Hrvaškem se je zadnje čase odprlo več trgovskih središč, v Zagreb pa vabijo tudi majhni butiki. Foto: Kingcross.hr

Če obstaja nekaj takega kot je mednarodna nakupovalna meka, je to v Dubaju. Naslednje letno romanje poteka do 2. februarja 2007. /.../ Sem že omenil Oazo preprog? Več kot sto tisoč jih je, skupaj s predstavitvami, kako jih tkejo.

Greg Cruey, turistični vodnik po Aziji
Dubaj privablja z bliščem in glamurjem. Izlet tja ne bo prav poceni, vendar pri udeležencih festivala cena najbrž sploh ni v ospredju. Foto: Dubai Shopping Festival
V ZDA mrgoli specializiranih trgovin z elektroniko. Cene so nižje kot v Evropi, pa še novosti so na policah precej prej kot pri nas. Foto: NN
Umetni raj sredi puščave privablja z dragimi hoteli. Gostov jim ne manjka. Foto: EPA
Če boste pri nakupovanju izven meja Unije pretiravali, pozor! Na vas ob povratku preži carina, ki vas bo z veseljem zaprosila za nekaj evrov iz vaše denarnice. Foto: RTV SLO

Potrošniška sla je ena najmočnejših v današnji družbi. Ste se že kdaj vprašali, koliko časa bi zdržali, če bi vam kdo prepovedal stikanje po trgovinah in kupovanje stvari, ki jih za življenje nujno ne potrebujete? Še več - ste se morda tudi vi zalotili, da ste odšli po letošnjih razprodajah in si kupili kakšno lepo cunjico, čeprav je sploh ne potrebujete? Brez skrbi, niste edini.

Če se radostim nakupovanja ne morete upreti (pogoj je seveda, da vam stanje na računu v banki to omogoča), vam predlagamo nekaj nakupovalnih izletov izven meja Slovenije. Lahko so enodnevni, v tem primeru si oglejte bližnje kraje, lahko pa se odpravite na prave nakupovalne počitnice in združite odkrivanje neznanih dežel z nakupi.

Po cenejše nakupe k južnim sosedom
Zadnje čase je hit med slovenskimi enodnevnimi nakupovalci postal, presenetljivo, Zagreb, zato mu bomo namenili nekaj več pozornosti. Spominjamo se časov, ko so bili Hrvati redni gostje naših trgovin, zdaj pa se trend obrača. Južna soseda je nakupovalsko vabljiva postala iz dveh pomembnejših vzrokov. Prvi je ta, da je Hrvaška postala edina država v soseščini, kjer slovenski kupec še lahko uveljavlja povračilo davka. Če v posamezni trgovini nakupite za 500 kun izdelkov, lahko računate na povračilo 22-odstotnega DDV-ja.

Nekoč smo na popularni Mehrwertsteuer oz. IVO veliko kupovali v Gradcu, Celovcu, Trstu ali Udinah, s širitvijo Evropske unije pa nam je od bližnjih velemest ostal le Zagreb. Blago, za katerega uveljavljamo povračilo davka, je zdaj na Hrvaškem precej cenejše kot pri nas. Upoštevati je sicer treba tudi potne stroške in morebitno carinjenje blaga, vendar bo nakupovalno doživetje pri skoku čez mejo gotovo večje, kot če bi se odpravili do svoje lokalne prodajalne.

V Zagrebu cene sicer enake, a je ponudba večja
Kaj kupiti na Hrvaškem? Cene uvoženega blaga so večinoma enake našim, vendar pa je velikanska specializirana ponudba modnih oblačil in obutve med tistimi razlogi za nakupovanje, ki najbolj privabljajo slovenske kupce.

Pojdimo torej v Zagreb. Če sosednje prestolnice ne poznate dobro ali pa se želite izogniti prometnim zamaškom in iskanju parkirišč, vam svetujemo potovanje z vlakom. Udobno je, pa še izredni popust na povratno vozovnico dobite. Od železniške postaje je sprehod do glavne nakupovalne ulice Ilice prijeten. Pričakujete lahko ogromno trgovin s čevlji, ki sicer niso nujno cenejši kot pri nas, je pa izbira precejšnja. Med nakupovalnimi središči lahko naredite izlet v City Center One (odprt vse dni od 9h do 21h) ali Centar Kapitol (enak odpiralni čas, ob četrtkih pa do 23.00), ki se nahaja v samem središču mesta. Na zahodnem delu najdete tudi popularni King Cross.

Ne pozabite na nenakupovalne užitke
Zagreb je zanimiv tudi s kulturnega vidika, saj prepriča s številnimi muzeji in galerijami. Namig: do konca februarja v tamkajšnjem muzeju umetnosti in obrti razstavljajo Da Vincijev Atlantski kodeks; vredno ogleda. Ko boste utrujeni, svetujemo pohod po ličnih gostilnicah v starem mestnem jedru. Cene so prijetno presenetljive, saj so kljub lokaciji še vedno cenejše od primerljivih slovenskih.

Romanj po špecerijo v Italijo in Avstrijo že dolgo ni več
Nakupovalna mesta v Italiji in Avstriji so Slovencem dobro znana in ne potrebujejo posebne omembe. S širitvijo Evropske unije se cene izdelkov in storitev počasi izenačujejo, kar se kaže v upadu slovenskih kupcev v trgovinah v Trstu, Celovcu in Gradcu.

Kljub temu tamkajšnji trgovci iščejo slovenske evre s ponudbo, ki ji z obsegom slovenski trgovci ne morejo konkurirati. Tu mislimo predvsem na italijansko visoko modo in butične izdelke, v Avstriji pa, denimo, na ponudbo opreme za stanovanje (npr. Ikea v Gradcu, romarski kraj za vse slovenske mlade pare, ki si ustvarjajo skupno gnezdo) ali zabavne elektronike. Časi, ko smo čez mejo hodili po kavo in pralni prašek, pa so - končno - nostalgičen spomin.

Izkoristite lahko tudi poceni dolar
Kdor si želi več kot samo enodnevne nakupovalne izlete čez mejo, ima na voljo velikanski in najbolje opremljen trg na svetu: ZDA. Onstran luže je za Evropejce postal pravi nakupovalni raj, saj je dolar po 11. septembru izgubil približno tretjino vrednosti v primerjavi z evrom. Če so bile ZDA leta 2001 še precej drage (1 dolar je bil približno 1 evro), lahko danes nakupujete po menjalnem tečaju približno 1,30 dolarja za evro.

Če potujete v ZDA, se torej splača odebeliti denarnico in oditi po nakupih. Priporočamo pravzaprav vse: oblačila so na razprodajah bistveno cenejša kot pri nas, elektronika je po smešnih cenah (primer: novi, a tehnološko starejši prenosni računalniki za nezahtevne iz kakšnega zaprašenega skladišča po 200 dolarjev), tudi najnovejši izdelki kot iPodi ali digitalni fotoaparati so tudi do polovico cenejši kot pri nas. Pozor: v ZDA uporabljajo napetost 110 V, da ne boste doma česa skurili. Če vam denar ni ovira, bodo nakupovalne avenije ameriških velemest pravi raj tudi za ljubitelje visoke mode.

K Arabcem na potrošniški festival
Za ljubitelje ekstravagance imamo nov namig: v Dubaju te dni ravno poteka festival nakupovanja. Če v trgovini vedno kupite najcenejši pralni prašek, za vas sicer morda ne bo prav zanimiv, za ljubitelje zlatega nakita, vrhunske kozmetike, znanih parfumov, dragocene svile in visokotehnoloških igračk pa zna postati prava nakupovalna meka.

Goste pričakuje okoli 40 nakupovalnih središč z več kot tisoč butiki. Ob začetnem navdušenju ne pozabite računati na strošek letalske karte, vize in sobe v (večinoma) dragih hotelih. Kljub visokim stroškom pa nakupovalni festival v Dubaju ni rezerviran le za petične, saj se ga udeleži okoli tri milijone ljudi z vsega sveta.

Robert Schmitzer

Če obstaja nekaj takega kot je mednarodna nakupovalna meka, je to v Dubaju. Naslednje letno romanje poteka do 2. februarja 2007. /.../ Sem že omenil Oazo preprog? Več kot sto tisoč jih je, skupaj s predstavitvami, kako jih tkejo.

Greg Cruey, turistični vodnik po Aziji