Otok je priljubljen med turisti in potapljači, za katere bo sicer še vedno dostopnih nekaj potapljaških mest na območju. Foto: Reuters
Otok je priljubljen med turisti in potapljači, za katere bo sicer še vedno dostopnih nekaj potapljaških mest na območju. Foto: Reuters

Tajske oblasti bodo otok zaprle 15. oktobra, ni pa znano, kdaj bodo otok ponovno odprli za turiste.

"Moramo ga zapreti, da dovolimo okolju, da se rehabilitira. To moramo storiti, še preden bo škoda dokončno nepopravljiva," je za tajski časnik Bangkok Post dejal generalni direktor s tajskega ministrstva za narodne parke, divje živali in ohranjanje rastlin Tunja Netitamukal.

Lokalni mediji so poročali, da je na obali otoka Koh Tačaj prostora za 70 turistov, kljub temu pa je bilo tam včasih skupaj s stojnicami za hrano in turističnimi čolni tudi več kot 1.000 ljudi, kar je mnogo preveč za zmogljivosti otoka.

"To je miniaturni raj - če se le lahko izogneš gneči. Na žalost veliko neizkušenih potapljačev uničuje krhek koralni greben s tem, ko dregajo v korale in jih poskušajo fotografirati. Ljudje žal niso prizadevni pri ohranjanju narave, zanima jih samo to, da bodo posneli zanimivo fotografijo," je dejal britanski turist Steve Downing, ki se je na otoku potapljal lani.

Otok je priljubljen med turisti in potapljači, za katere bo sicer še vedno dostopnih nekaj potapljaških mest na območju.